Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oświetlenie LED zamiast świetlówek w monitorze LCD.

Sukkor_benoth 16 Nov 2009 20:13 118508 126
Altium Designer Computer Controls
  • Witam !

Zastosowałem takie podświetlenie w monitorze Gateway FPD1830 z matrycą LG/Philips LM181E06 (A4M1). Matryca posiada świetlówki na górze i dole. Jest tam dosyć miejsca aby włożyć listwę elastyczną led (kolor - zimno biały). Zdjęć z "procesu produkcyjnego" jest tyle ile jest, bo bardziej byłem zajęty uruchomieniem niż robieniem fotek.

Te dwie błyszczące blachy to właśnie miejsce na świetlówki a teraz ledy. Obok widoczne listwy led.

A tak wygląda to po zmontowaniu i podłączeniu zasilania.

Oświetlenie LED zamiast świetlówek w monitorze LCD. Oświetlenie LED zamiast świetlówek w monitorze LCD.

Teraz jeszcze mały widok na złożoną matrycę z podświetleniem. Włożyłem przewody z ledów do rynienek po przewodach od świetlówek.

Tu bliżej.

Pozostało mi go odpalić. Diody zasilane na razie z zewnątrz (akumulatorek 12V).

Dół przy lampie a góra po ciemku - działa.
    Ostatecznie monitor złożony, zasilanie podświetlenia z monitora - wykorzystane 12 V do przetwornicy. Wreszcie próba generalna.

Mac OS X prezentuje się bardzo dobrze.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Sukkor_benoth
    Level 11  
    Sukkor_benoth wrote 22 posts with rating 102. Live in city Bytom. Been with us since 2005 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    xanio
    Level 27  
    Szkoda, że nie dałeś zdjęć tego samego obrazu zrobionych przed modyfikacją.
    Ogólnie jak wrażenia? Myślisz, że gra warta świeczki?
    Sukkor_benoth
    Level 11  
    Nie zrobiłem przed, bo monitor dostałem od wujka z padniętymi świetlówkami. Stąd pomysł uruchomienia go z ledami (do świetlówek jakoś nie mam zaufania). Dla mnie było warto, listwy led ok. 50 zł - czyli można powiedzieć, że za tyle mam monitor lcd 18" z podświetleniem led.
    COLORSYNC
    Level 2  
    Piękny pomysł do testów z kolorem. Tyle tylko, że trzeba by zamiast białych diód użyć trzech kolorów. W typowym LCD kalibracja odbywa się poprzez korekcję sygnału w karcie graficznej komputera, albo jak w lepszych w dodatkowym chipsecie LUT o większej rozdzielczości bitowej (10-12) w samym monitorze.
    NEC chyba pierwszy wypuścił monitor z trójkolorowym podświetleniem LED, gdzie zmieniając wartość prądu dla poszczególnych grup kolorów diód można zmieniać punkt bieli (odcień bieli przy pełnym wysterowaniu 3x255 RGB) w sposób płynny i bez faktycznej redukcji półtonów. Innymi słowy matryca jest podświetlana światłem o zadanym kolorze a nie musi sama jej filtrować kosztem utraty dynamiki. Tyle, że ten 21 calowy NEC kosztuje ok 28 tys plus vat...

Zdaję sobie sprawę, że tam i sama matryca jest lepsza niż "zwykłe", że podświtlenie jest równomierne (wiele wiele LED'ów pod całą matrycą). Same też diodyy są dobrane widmowo tak by zapewnić maksymalny zakres barw. Ale jeśli można w tak prosty sposób wstawić białe diody, to być może można też zrobić takie linie trójkolorowe, z odrębnym sterowaniem kolorów. Problemem będzie przede wszystkim ilość oddawanego ciepła i jakiś dyfuzor mieszający w miarę dokładnie światło. Najlepsze byłyby pewnie diody trójkolorowe. Albo duża ilość małych w celu zmieszania światła w miarę jednorodną biel.

Nawet gdyby do sterowania użyć zwykłych potencjometrów regulujących zasilacze, to przy pomocy choćby iOne Displaya z jego natywnym oprogramowaniem można by wyregulować proporcje do zadanego punktu. Tam jest taka funkcja do wstępnej regulacji z panela. Nawet jeśli będzie jakiś rozrzut, to i tak dynamika barw będzie o całe niebo lepsza od prostej kalibracji na karcie. To nie jest na pewno sposób na stanowisko do realnej pracy, ale eksperyment może być bardzo ciekawy.

Tak jak pisałem problemem podstawowym będzie wstępne pomieszanie światła, by zaimitować równomierność lampy katodowej. Drugim dobór odpowiednich kolorów diód w sensie charakterystyk widmowych czyli odcieni. Taki monitor chociaż nienajlepszy od strony dcienia obserwowanej barwy w funkcji kąta patrzenia, może bić gamutem na głowe wiele konstrukcji. Aczkolwiek, doda też coś od siebie gorsza charakterystyka filtrów w panelu. Być może.

Piękny temat do zabaw.
    Sukkor_benoth
    Level 11  
    Można tylko po co. Dla laika wystarczy (nie każdy co ma Maca to od razu profesjonalista-perfekcjonista). Diody są wystarczająco białe, nie ma potrzeby (dla mnie) robić korekcji. Aparat przekłamał trochę i diody są bardziej niebieskie.
    COLORSYNC
    Level 2  
    Ale ja nie mówie o tym konkretnym przypadku. Pomysł podświetlania (rozmaitego) jakiejś matrycy męczy mnie już od dość dawna. Ale nie mam też ochoty wydawać pieniędzy na eksperymenty, nigdy nie można przewidzieć szczegółów konstrukcyjnych.

Tak czy inaczej gratuluję realnego zainicjowania tematu.
    mzetz150
    Level 11  
    Witam.
    Zrobiłem podobna przeróbkę w monitorze LG 192ws.
    Wyrzuciłem świetlówki i w ich miejscu umieściłem bardzo podobną listwę.
    Efekt całkiem niezły - da się używać. Problemem dla mnie jest zbyt mała jasność i nierównomierne oświetlenie brzegów górnego i dolnego w pobliżu diod.
    Przedstawiają to poniższe zdjęcia:
    Oświetlenie LED zamiast świetlówek w monitorze LCD. Oświetlenie LED zamiast świetlówek w monitorze LCD. Oświetlenie LED zamiast świetlówek w monitorze LCD.

Według mnie lepiej byłoby zastosować listwę 120diod/metr (ja zastosowałem listwę 60/m). Regulacji jasności u mnie brak i chyba tak zostanie - i tak zbyt ciemny jest, zasilanie na razie z zewnątrz.
    Pozdrawiam
  • Altium Designer Computer Controls
    Sukkor_benoth
    Level 11  
    Ja też nie mam regulacji jasności. Zastosowałeś dokładnie takie same jak ja ?
    (biały podkład i silikonowa otoczka). W moim trzeba się dobrze przyjrzeć, by było widać to co u ciebie. Może taka sama listwa ale bez tego silikonowego dodatku i będzie lepiej.
    mzetz150
    Level 11  
    Witam. Zastosowałem listwy bez otoczki - może właśnie dlatego u mnie bardziej widać nierównomierność oświetlenia. Zresztą może to też wynikać z samej budowy matrycy - jest to niskobudżetowy Innolux (made in China) . Mam zamiar wymienić te listwy na gęstsze (120 diod na metr).
    stator
    Level 12  
    No dobrze, przekonaliście mnie. Teraz to ja już baardzo chcę.
    Ale mam pewien problem: czy pstrykającą przetwornicę można zostawić ot tak sobie, po prostu nie obciążoną bez konsekwencji? Czy jednak należałoby zaingerować na tyle, żeby odłączyć jej zasilanie?
    supremin
    Level 15  
    Super pomysł!
    Mam pytanie, czy ktoś mógłby podać (w przybliżeniu lub pomierzoną dokładnie) różnicę w zużyciu prądu? Mnie to interesuje od tej strony :D
    mzetz150
    Level 11  
    Witam ponownie. W moim LG l192ws po zastosowaniu taśmy o gęstości 120 led/m widać znaczącą poprawę i w jasności i w równomierności podświetlenia.

Pozdrawiam
    mzetz150
    Level 11  
    Ja zakupiłem tę listwę na aukcji (allegro) ale widziałem także w paru sklepach elektronicznych - tyle, że dużo drożej. Metr kosztował około 35zł z przesyłką. W tym przypadku wykorzystałem 2 odcinki po 40cm. Zastosowałem kolor biały zimny. Zasilanie taśmy z zasilacza komputera do którego jest podłączony monitor. Dodatkowo taśma ta była za szeroka (8mm a miejsce na 6mm) ale udało się odpowiednio dogiąć.
    zgf1
    Level 23  
    Bardzo ciekawy pomysł, będę brał chyba na warsztat mojego BenQ 17", w sumie przydałby się jakiś oszczędny monitorek mały który byłby ciągle włączony....

A czy można dać ciepłe białe ledy?
    marcin412
    Level 10  
    zgf1 można, ale wtedy obraz będzie wydawał się żóty
    imprezaman
    Level 1  
    Hej, gratuluję pomysłu i przeróbek.
    Mam pomysł nie wiem czy dobry ale walę śmiało - może by zastosować zamiast normalnych świetlówek - świetlówki led, nie trzeba by było przerabiać nic. Pozdro
    Dacomos
    Level 33  
    imprezaman wrote:
    Hej, gratuluję pomysłu i przeróbek.
    Mam pomysł nie wiem czy dobry ale walę śmiało - może by zastosować zamiast normalnych świetlówek - świetlówki led, nie trzeba by było przerabiać nic. Pozdro

Pewnie można ale za cenę takiej świetlówki led można kupić monitor :-(
    Sam pomysł i wykonanie ok :-)
    zgf1
    Level 23  
    marcin412 wrote:
    zgf1 można, ale wtedy obraz będzie wydawał się żóty

Ja w sumie lubie ciepłe kolory hehe.
    Mam starego benq, trochę taśm więc będę kombinował...
    MasterM16
    Level 10  
    Sukkor_benoth wrote:
    Ja też nie mam regulacji jasności. Zastosowałeś dokładnie takie same jak ja ?
    (biały podkład i silikonowa otoczka). W moim trzeba się dobrze przyjrzeć, by było widać to co u ciebie. Może taka sama listwa ale bez tego silikonowego dodatku i będzie lepiej.

Silikonowa osłonka zapewnia wodoszczelność żeby można było sobie takie diody np. pod wodą montować. Różnica może być bo silikon może trochę rozprasza światło.
    moddyy
    Level 21  
    Fajne taśmy z diodami można powyciągać ze zbitych matryc z laptopa do mniejszych monitorów powinne wystarczyć.
    zgf1
    Level 23  
    Tak się zastanawiam, pojawiły się ostatnio taśmy na ledach 5050, one chyba będą lepsze do podświetlenia?
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Witam co do regulacji podświetlenia to można spokojnie wykorzystać istniejący układ regulacji z inwentera wystarczy podpiąć listwe pod trafo WN na uzwojeniu pierwotnym i po sprawie oczywiście odpowiednio zmodyfikować obwód kontroli prądu rezystorami w pętli sprężenia zwrotnego układu inwentera i mamy pełna kontrole :-) sam tak robiłem 2 lata temu z BenQ ( żal było wyrzucić ) miał uwalone trafo WN .
    djtonka
    Level 25  
    Chciałbym zrobić to samo bo lampa mi się spaliła w jednym laptopie 17 cali.Czy równie dobrze można znaleźć odpowiednie napięcie na płycie i zasilić?
    eszm
    Level 11  
    Ciekawe rozwiązanie.
    Choć ja myślę zastosować do laptopa Toshiba.
    Kolego cooltygrysek mógłbyś podrzucić schemat przeróbki inwertera zasilającego LED-y.
    horsky
    Level 12  
    Mam pytanie - regulacja jasności przez inwerter...ale na pierwotnym trafa jest zmienne w.cz. Nie wiem jak ono wygląda - może da się wyprostować i dopiero do led. Ale wtedy może okazać się że wzrośnie obciążenie elementu wyk generatora?
    Proszę, napisz jak to zrobiłeś
    Xseries
    Level 13  
    Witam!
    Bardzo ciekawa konstrukcja. Mierzył może kolega ile teraz mniej prądu zużywa monitor?
    horsky
    Level 12  
    Koledzy już to przeszli - dla 18" cali 2 wstążki po 12 segmentów 3 ledowych. Daje to pobór dla Ec=12V ok. 2x2.8W=5,6W. Oglądając dokonania kolegów zastosuję wstążkę 120 led/mb. Myślę że to wystarczający strumień światła - i być może w pewnych warunkach regulacja się przyda. Dodatkowo na stad-by diody nie będą zasilane. Jak wszytko wyjdzie...? - /bo musiałem rozebrać monitor do"0"/ to podzielę się informacją. Nadal zastanawiam się z którego miejsca inwertera pobrać zasilanie led?//
    mzetz150
    Level 11  
    Witam ponownie. Ja w tym lg l192ws diody zasiliłem z 14V z przetwornicy (zasilanie inwertera), wymontowałem całkowicie transformatory inwertera a jeden z kluczy wykorzystałem do załączania podświetlenia, sterowanie z sygnału ON/OFF przez 10kΩ. Oczywiście przed tym upewniłem się, że monitor będzie pracował z całkowicie odłączonym inwerterem. Pozdrawiam
    horsky
    Level 12  
    Czy 14V to nie za dużo powinno być max 12V - czy się nie przegrzeją i nie spalą? W radiu sam miałem taki diody i po roku połowa nie świeci się...

Dodano po 2 [minuty]:

Pytam - bo sam będę korzystał z 14V ale planuję zasilić przez 2 diody prostownicze.