logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór nagłośnienia do małej auli szkolnej - kolumny, mikser, mikrofony

serewencik 16 Lis 2009 20:37 3458 3
REKLAMA
  • #1 7269899
    serewencik
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam! W moim liceum dostałem zadanie aby skompletowac nowe nagłośnienie poza mikrofonami. Chodzi o nagłośnienei główne, odśłuch sceniczny i mikrofony pojemościowe dla chóru. Ze względu na to, że aula jest mała a krzeseł ponad 250 sztuk to miejsca nie jest za wiele... a scena wielkością tez nei grzeszy. Zmuszony więc jestem do zastosowanai kolumn aktywnych. Sygnał z miksera bedzie pociagniety przewodem multicore na koniec auli. Miejsce dla miksera jest rowneiz ograniczone, a wejsc nie jest potrzebnych za duzo, ale jestem otwarty na propozycje i prosze o porade co ewentualnei mozna by zmienic.

Kolumna aktywna LDM PLP 312 A
    Kolumna pasywna LDM PLP 312
    Kolumna aktywna/odsłuch LDM PMA 10
    Mikser analogowy Yamaha MG 124 CX
    Mikrofon pojemnościowy x2 SAMSON C03

Mi za ten sprzęt wyszło 6221zł, i wpodobnych kwotach chciałbym również oscylować.

Chciałem się równiez spytać jak wygląda rozkład mocy i co ze stereo w przpadku połączeniu tej kolumny aktywnej z pasywną.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7270914
    oskar_dyjas
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Przy płatności gotówką dostaniesz koniecznie rabat minimum 5% w każdym sklepie muzycznym, także nawet 6-10% możesz w tą pozytywną dla szkoły stronę zawyżyć koszta. Zwykle ta opłata jest wliczona w cenę dla płatności kartą, i tą prowizję pobiera bank.

Rozkład mocy? Najlepiej nie kombinować i postawić na zwykłe rozwiązania.
    Zwykle do szkół brane są zestawy powermikser + 2 kolumny, jeśli nie chcesz tego lub warunki nie pozwalają, to pokombinujemy. W ogóle jak chcesz połączyć kolumny aktywną z pasywną? Nie wyczajam...

Przydałoby się zdjęcie auli. Albo rysunek, ile jakie kable i jak to planujesz, może być w Paincie. Jeśli sala wymaga dobrania odpowiedniego sprzętu, trzeba znać, jak mamy postąpić w doborze.

Biorąc miksr Yamaha stawiasz na dobrą jakość, bezawaryjność lub w razie czego szybki serwis bez zbędnych pytań, a nawet instrukcję obsługi. Biorąc mikser firmy Behringer płacisz też za drugi mikser, który jest wydawany Ci, gdy tamten nie będzie opłacało się naprawiać. Ilość kanałów jest już zależna od Ciebie, myślę, że jeśli w grę mają wchodzić mikrofony pojemnościowe, to bardzo dobrze wybrałeś.

Dałbym tu na Twoim miejscu końcówkę mocy na odsłuchy lub aktywne odsłuchy, a na główne nagłośnienie powermikser + dwie kolumny pasywne, w ten sposób mocą kolumn sterujesz powermikserem, a odsłuchy mają swoje zasilanie również sterowane z miksera. Może wyjdzie taniej i lepiej.

Ale konkretną propozycję zaedytuje może jutro, powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 7271166
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    W PLP-312A zastosowano monofoniczny wzmacniacz o mocy 250W/8 Ohm. W przypadku podłączenia (równolegle -4 Ohm) kolumny pasywnej, głośniki obu kolumn zasilane są mocą (max) 400W. Jest to zestaw monofoniczny. Do konfiguracji stereo potrzebne będą dwie aktywne kolumny.
    Jeden odsłuch to mało. Warto by do PMA-10A dołączyć pasywną PMP-10.
    Jeśli sprzęt ma służyć tylko do nagłaśniania mowy i chóru, to proponuję 4 szt PMP-10, zasilane końcówką mocy t.Amp E-800: http://muzyczny.pl/pokaz.pl?id=112289

Jeśli rabat w firmowym sklepie LDM-a nie będzie satysfakcjonujący, to poszukaj innego, tańszego dystrybutora. Często u takiego można kupić taniej a nawet wynegocjować darmową przesyłkę.

Pozdrawiam.
  • #4 7273209
    serewencik
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam ponownie. Będac dzisiaj w skzole zrobiłem zdjęcia auli no i powstała przy okazji nowa koncepcja wykonanai tego nagłośnienia.
    Co do wczesneijszych wypowiedzi nie moge zastosować powermiksera w tym przypadku ponieważ sygnały będą przesyłane na scenę za pomocą przewodu multicore. Ale chyba łatwiej będzie to wyjaśnic na zdjęciach.

Wybór nagłośnienia do małej auli szkolnej - kolumny, mikser, mikrofony Wybór nagłośnienia do małej auli szkolnej - kolumny, mikser, mikrofony Wybór nagłośnienia do małej auli szkolnej - kolumny, mikser, mikrofony Wybór nagłośnienia do małej auli szkolnej - kolumny, mikser, mikrofony Wybór nagłośnienia do małej auli szkolnej - kolumny, mikser, mikrofony

Tamten kącik to miejsce w kórym bedzie wscianie wykuty schowek z wysuwaną połką z mikserem i mikrofonami bezprzewodowymi ponieważ ściana jest dośc gruba i na to pozwala a innego miejsca w auli nie udalo sie wymyslic. W stanie "normalnym" wszystkie krzesly sa roztsawione po calej auli wiec miejsca jest naprawde minimum. Przy scenei brak jest jakiegokolwiek meijsca na koncowki mocy itd, a aula nie ma żadnego zaplecza. Jedyne co możemy robić to kłaść kable pod sceną i pod podłogą (dokładnie na suficie sali niżej). Te trzy wejscia XLR wbudowane w scene beda zamienione na wieksza ilosc i ciagniete do miksera. Więc jak widać warunki lokalowe są bardzo "nie fajne"

aktualny zestaw ustalony to:

Kolumna aktywna 2x LDM PLP 312 A
    Kolumna aktywna/odsłuch LDM PMA 10
    Kolumna pasywna/odsłuch LDM PMP 10
    Mikser analogowy Yamaha MG 166 CX
    Mikrofon pojemnościowy x2 SAMSON C03

wyszło mi 8203zł
    (liczę to oczywisćie bez jakiegokolwiek okablowania i ewentuanych rabatów)

Dziękuje za liczne odpowiedzi.
REKLAMA