Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sharp 32JW-74E - brak wizji i fonii

tvdarek 17 Nov 2009 08:34 1313 4
  • #1
    tvdarek
    Level 14  
    Mam problem z Sharpem chassis GA200 32JW-74E
    Z zasilacza wychodzą wszystkie napięcia: 146V, +16V, -16V, 12V, +1,8V i +3,3V
    Słychać tylko co parę sekund ciche "cyknięcie" i nie pojawia się WN ani fonia.
    Zimnych lutów niema, nie widać zwarcia w zasilaniu linii, kond. elko na wyjściu przetwornicy podstawione i bez rezultatów.
  • #2
    srysiek
    Level 16  
    Sprawdzałeś czy cykanie jest spowodowane pojawianiem się impulsów H, czy z innego powodu ?
  • #3
    tvdarek
    Level 14  
    Przy wyjętym tranzystorze Q601 BU... na jego bazie cały czas jest fala prostokątna o amp. 5V
    Przy zamontowanym tranzystorze Q601 na ułamek sekundy pojawiają się impulsy na bazie. W tym czasie napięcie linii spada z 146V na około 120V.
    Tranzystor sprawdzony przez podstawienie, czyżby więc trafo?
    Wolałbym sprawdzić wszystkie inne opcje, bo klient nie zdecyduje się na drogą naprawę.
  • #4
    mirex
    Level 43  
    Quote:
    Wolałbym sprawdzić wszystkie inne opcje, bo klient nie zdecyduje się na drogą naprawę.

    No to sprawdzaj! O pomiarze prądu w gałęzi +B lub szeregowej żarówce ile jeszcze można pisać?
    A może jednak kondensatory elektrolityczne w zasilaniu końcówki fonii?
  • #5
    tvdarek
    Level 14  
    Uszkodzony okazał się jeszcze tranzystor Q602 w geometrii. Jednak po założeniu nowego słychać, że coś się gotuje na WN nie pojawia się obraz, a tranzystor Q602 bardzo się grzeje.
    Sprawdziłem w jego apilikacji wszystkie kondensatory, diody i tranzystory SMD, wszystko wygląda w porządku, zatem pozostał tylko trafopowielacz.