columbus_29 napisał: Witam szanowne grono.
Po lekturze tematów widzę, że jest na forum dużo instalatorów i serwisantów którzy mogliby pomóc w podjęciu właściwej decyzji. Stoję przed wyborem nowego kotła c.o. i c.w.u. w domku jednorodzinym 200m2. Zmiany podyktowane są wysokimi opłatami za gas (nawet do 1100zł w mieśiącach zimowych) i przestarzałymi konstrukcjami urządzeń. Obecna instalacja to stara polska terma (termet zdaje się) i stary kocioł Gens-Kolecki. Moja wiedza na temat ogrzewania nie jest zbyt rozległa, więc po wizytach w kilku sklepach zdecydowałem się zainwestować w stojący kocioł kondensacyjny. Zastanawiam się nad dwoma modelami:
1) Vaillant VSC ecoCOMPACT 246/2-C 170
2) Junkers Cerapur Modul ZBS 22/150S-3MA
Dodam że, serwisy obu producentów znajdują się w okolicy.
Najpierw zacznij od wyliczenia nowej instalacji pod kocioł kondensacyjny. Taką usługę oferują (czasami odpłatnie) firmy wykonawcze. Kotły kondensacyjne "potrzebują" poprawnie przeliczonej i wykonanej instalacji, regulatorów, odpowiednio wykonanego systemu odprowadzenia kondensatu, systemu kominowego itp. Dobór mocy kotła można oprzeć o uproszczony sposób:
1 kW na 10 m2.
Jeśli zaniechasz zaprojektowania instalacji grzewczej pod kocioł kodensacyjny, to może się zdarzyć, że podczas srogiej zimy, kocioł kondensacyjny będzie pracował jak zwykły kocioł. Tak więc dobra praca popłaca....żeby osiągnąć cel jakim jest inwestycja w oszczędności.
O odprowadzaniu kondensatu do kanalizacji możesz przeczytać tu
http://www.instalator.pl/ABC/2009/pdf_11_2009/20.pdf
Redakcja jest bardzo uprzejma w miarę możliwości wyśle koledze bezpłatny egzeplarz czasopisma lub plik pdf z wybranym artykułem prasowym.
0