Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem w uruchomieniu Eclipse

rpal 18 Lis 2009 16:28 3384 10
  • #1 18 Lis 2009 16:28
    rpal
    Poziom 27  

    W końcu odważyłem się coś zmienić i skierowałem swoje myśli w stronę Eclipse. Generalnie wszystko jest OK z tym jednak wyjątkiem że nie mogę stworzyć żadnego projektu.Na pierwszy rzut poszła wtyczka od AVR i spotyka mnie niespodzianka w postaci komunikatu - an internal error occurred during:'System Path Scan'. Może komuś przyjdzie do głowy pomysł jak z tym sobie poradzić. Mam zainstalowaną Javę 1jre v 1.4

    0 10
  • #2 18 Lis 2009 17:13
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery

    rpal napisał:
    Mam zainstalowaną Javę 1jre v 1.4

    To może warto zainstalować nową, bo 1.4 jest "stare" od kilku lat.

    http://java.com/pl/download/index.jsp

    4\/3!!

    0
  • #3 18 Lis 2009 17:34
    rpal
    Poziom 27  

    OK, to też instalowałem jednak bez skutku więc wróciłem do starocia 1.4

    0
  • #4 18 Lis 2009 17:40
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Jakie Eclipse zainstalowałeś? Wróć może jednak do nowości czyli Java 6u17

    4\/3!!

    0
  • #5 18 Lis 2009 17:54
    rpal
    Poziom 27  

    Freddie Chopin napisał:
    Jakie Eclipse zainstalowałeś? Wróć może jednak do nowości czyli Java 6u17

    4\/3!!

    mam tę jav-ę zainstalowaną a testów Eclipse dokonywałem na Eclipsse IDE for C/C++ Developers oraz na wersji 3,41. Niestety bez skutecznie wszędzie ten sam błąd.

    0
  • #6 18 Lis 2009 18:03
    mirekk36
    Poziom 42  

    a zainstalowałeś sobie Java SDK ????

    Zacznij tak jak mówiono wyżej od wywalenia starocia javy, zainstaluj nową a później doinstaluj java sdk np stąd :

    http://download.chip.eu/pl/Java-SDK-6.0_27285.html

    i zobaczysz, że eclipse ładnie ruszy. Wiem bo sam działam od dawna na eclipse a ostatnio chciałem go odpalić na nowym kompie i ZONK - po zainstalowaniu samej javy nie działa ;) .... człowiek zapomniał, że potrzebne jeszcze było SDK. Wprawdzie to link do wersji Update - ale dokładnie tego użyłem - po drodze java sdk kilka razy sama się jeszcze dodatkowo updejtowała - trza czytać komunikaty dokładnie w czasie instalacji i po tym wszystkim ślicznie ruszyło Eclipse na nowej maszynce ;)

    0
  • #7 18 Lis 2009 18:10
    rpal
    Poziom 27  

    Może zacznę od d. strony. Zaczyna mi się to (eclipse) podobać :) mam w systemie istotnie jave 1,4 ale takzę sdk 6. Poza tym interesuje mnie czy mozna zassać wtyczkę która obsłuje JTAG-a bo ta którą mam uzywa AVR dude (od którego to programatora mam wysypkę na skórze). zassam nowszą javę i zaraz się zobaczy co się stanie .
    Wywaliłem jave 1,4 i poszło :) ale mam kolejne pytania. Debugowanie programu nastąpi w jakimś eclipsowym debugergerze czy trzeba w jakiś parametrach wstawić AVR studio ?

    0
  • #8 18 Lis 2009 19:21
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Debuggować możesz tylko JTAGiem, symulator jest raczej kiepski. Możesz też pliki elf ładować do AVR Studio.

    4\/3!!

    0
  • #9 18 Lis 2009 19:39
    rpal
    Poziom 27  

    OK, jakoś rozwikłałem tę zagadkę i udało mi się idpalić symulację w AVR Studio, nie wiem czy prawidłowo to zrobiłem ale działa bo w external tools configuration wpisałem po prostu jako location C:\Program Files\Atmel\AVR Tools\AvrStudio4\AVRStudio.exe a w working directory ${workspace_loc:/AVR test/Debug} i działa. Natomiast do kol Chopina bardzo wazne pytanie. Przejąłem się sprawą szybkości taktowania i odpaliłem atmega16 na kwarcu 25 MHz i o dziwo działał, jednak kiedy bliżej przyjżalem się np. przerwaniom generowanym przez liczniki okazało sie ze moment wyzwolenia przerwania wyznaczony przez np. przerwanie przeapełnienia to nie ma wiele wspólnego. Czyli przetaktowanie to nie ta droga. Zainwestowałem więc w STM32 i mam wszystko co trzeba. Jest tylko mały kłopot jak zintegrować to teraz z Eclipse. Bo rozumiem w tym srodowisku można obsługiwać każdy uP i wybierać sobie do woli kompilatory ? Prośba o wskazówkie jak to zrobić aby było to podobne do AVR Studio w sensie kompilacji, debugowania i programowania JTAG-iem. Co kolega kazali sciągnąłem i zainstalowałem ale nijak nie mogę zmusić Eclipsa aby widział cokolwiek z STM-a :)

    0
  • #11 25 Lis 2009 13:41
    rpal
    Poziom 27  

    Po dość długiej przerwie znowu zdaję się na rady kolegów. W końcu starczyło mi odwagi aby co nieco poeksperymentować z STM32 i oto mam takie dywagacje. Przy eclipse poległem przy okazji pobawiłem się tym środowiskiem konfigurując go dla AVR. W odniesieniu do AVR Studio nie widzę specjalnej różnicy na kożyść Eclipse więc także nie widzę sensu przechodzenia na to środowisko.
    Natomiast jeśli chodzi o STM32 to mam obecnie problemy z uKeil oraz Atolic które to sciągnąłem jako dedykowane do STM32.
    Odnośnie Keil uVision, to polskojęzyczna literaratura jaką dysponuję jest niestety zdawkowa podobnie jak informacje dotyczące samego uP. Zatem prośba do kolegów o podesłanie jakiegokolwiek projektu nawet takiego który sprowadza się do migania diodami. Chodzi tylko o to aby to działało a ja przy okazji załapałbym sposób na używanie dedykowanych do STM32 przez producenta, bibliotek i indegrowanie ich w typowym projekcie dla tego procka. Wychodze z po prostu z założenia że na przykłądach to najlepsza nauka. Książaczka którą to zakupiłem (nie pamiętam autora) jest generalnie pomocą pod warunkiem że myśli czytelnika chodzą tymi samymi ścieżakami co i autora.
    W przypadku Atolic w zasadzie kłopot jest ten sam co w uVision a dodatkowo małe pytanie. Czy debugowanie da się przeprowadzić na podobnej zasadzie(chodzi np. o przegląd peryferii i rejestrów) jak uVision. Bo póki co nie pokonałem nawet JTAG-a mam (ST-LINK-a) i w żaden sposób nei mogę zmusić Atolica - czytaj Eclipse :) to tego aby obsłużył JTAG-a. Ciągle otrzymuje błędy że czegoś tam nie ma. Z góry dziękuję i PZDR.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo