Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereMotronic wrote:A to nie będzie jakaś specjalna wersja tranzystora BF199?
marck1 wrote:
serwis wrote:poszukuję dane tranzystora BFS99, oczywiście produkcja CEMI.
stefanisko wrote:
Motronic wrote:To ten specyfik, którym były wypełnione sowiecke tranzystory mocy?
Mark II wrote:tajemniczy zielony, nie chciałem jednak ściągać z niego koszulki.
Mark II wrote:i to z dwóch powodów; używania go do ćwiczeń w Służbie i szkolenia oraz z racji samej współpracy z BUTJ.Dołączam zdjęcia urządzenia jak najbardziej z "epoki". Większość tranzystorów to ASY37 lub ASY37S, jeden BF506 i tajemniczy zielony, nie chciałem jednak ściągać z niego koszulki. Poza tym z ciekawostek jest jeszcze BZ1S 6V8 w obudowie TG3F z obciętym wyprowadzeniem bazy, widoczna na szóstym zdjęciu, na lewo od tranzystora w koszulce izolacyjnej.
Radiometr jest sprawny, a test przeprowadzony przy pomocy kontrolnego źródła promieniowania β, wykonany z użyciem kalibrowanego urządzenia nie wykazał istotnego błędu.
Zasilanie przyrządu stanowiły pierwotnie dwa ogniwa R10.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
piotrw111 wrote:
Może ktoś ma dane techniczne do P2023 i poda na forum.
piotrw111 wrote:Jest tyle opinii, że wzmacniacze w klasie A lepiej brzmią
Quote:Przy TG 70 mógłbym to napięcie spokojnie podnieść do 25V
piotrw111 wrote:Mój wzmacniacz zrobiłem wg schematu w książce Radiotechnika dla praktyków Masewicza.
Quote:.Natomiast rozwiązanie na dwóch tranzystorach TG 70 zastosowano w magnetofonie ZK 246
Quote:Taki układ zastosowałem we wzmacniaczu, który niezawodnie i bezawaryjnie pracuje od wielu lat z mocą wyjściową około 2x 5W.
Quote:Ciekawym jest połączenie sterowania końcówki TG 70 z pary komplementarnej na tranzystorach serii BC (bardzo się grzeją i trzeba zakładać im radiatory).
Tomek Janiszewski wrote:Nie przypominam sobie aby tranzystory BC211/313 użyte w roli sterujących we wzmacniaczach o mocy 2X5W a nawet większej grzałyby się w sposób niepokojący.
Futrzaczek wrote:Tomek Janiszewski wrote:Nie przypominam sobie aby tranzystory BC211/313 użyte w roli sterujących we wzmacniaczach o mocy 2X5W a nawet większej grzałyby się w sposób niepokojący.
Zerknij na schemat radia Ślęża:
http://www.oldradio.pl/foto_schematy/sch00693.jpg
BC211 + BC313 tworzą ładny stopień wyjściowy, zaś same tranzystory zamocowane są do solidnego kawałka blachy.
Tomek Janiszewski wrote:
Za punkt wyjścia, absolutne minimum przyzwoitości proponuję uznać układ przeciwsobny szeregowy z jednym transformatorem (sterującym) jaki byl stosowany w "Kolibrze":
http://www.oldradio.pl/foto_schematy/00342_091123114407_Koliber2_sch.jpg
Można i trzeba go modyfikować: zastosować mocniejszy transformator i tranzystory, dołożyć rezystory emiterowe i ewent. termistory w stopniu końcowym dla stabilizacji, rozbudować układ zasilania stopnia sterujcego względnie wykoać go w formie ukladu dwustopniowego ze sprzężeniem galwanicznym, a w razie obaw o nasycenie transformatora sterującego - w postaci układu SEPP (przeciwsobnego szeregowego w klasie A czyli z obciążeniem aktywnym), dołożyć USZ plus odsprżężenia itp. Tu można spodziewać się zadawalających rezultarów, wzmacniacze tranzystorowe SE to ślepa uliczka.
sp9tnm wrote:
To ja zadam inne pytanie - jakie były główne kryteria kwalifikowania tranzystorów jako niepełnowartościowe? Bo mam sporo C148 czy C108 i one maja betę powyżej 100... Może o napięcie na kolektorze chodziło?
sp9tnm wrote:
Ktoś może wie, co to jest?