Witam .Problem polega na tym ,że po włączeniu pralki po około dwóch minutach gaśnie kontrolka drzwiczek i pralka przestaje działać.Ponowne włączenie pralki od początku programu powtarza cykl z gaśnięciem kontrolki i wyłączeniem pralki . Gdzie szukać przyczyny takiego zachowania się pralki?
Podałem celowo mało informacji na temat pralki nie chcąc sugerować przyczyn .Pralka należy do znajomej ,która opisała mi objawy .Serwisant wezwany do pralki stwierdził uszkodzenie modułu głównego ,kod błędu E52 i zalecił jego wymiane (600 za moduł plus 100 za fatygę) twierdząc ,że nie będzie się bawił w sprawdzanie elementów na płycie.Blokada drzwi była przez niego sprawdzana (twierdzi ,że sprawna).Moduł mam u siebie (posiadam pewne doświadczenie z naprawą sprzętu elektronicznego a także sprzętu AGD) .Pomocny bylby schemat płyty i pralki. Od czego zacząć? Co oznacza błąd E52?. Gwarancja pralki wyszła miesiąc temu.
Witaj
moje pytanie brzmi- czy podczs załącznia słychać ruchy rewesyjne silnika?- zacząbym od szczotek silnika i sprawdzenia grzałki na upływność. Schematu płytki nie dostaniesz nigdzie,pozostaje szukanie uszkodzonego elementu.
pozdrawiam
Dodano po 3 [minuty]:
dodam jeszcze kod E52 w dokładnym brzmieniu to: brak sygnału z tach silnika
Dziękuje za podpowiedzi . Sprawdziłem elementy na płycie głównej i nie jestem pewien triaka BTB 16/ 700 BW (rezystancja na zewnętrznych wyprowadzeniach 56 Ω) Co do silnika ,szczotek i tacho ,to dopiero przede mną .Jaka powinna być rezystancja uzwojenia tacho?.
Witam usterka E-52 mówi o uszkodzeniu prądnicy tacho lub odczytu na module schemat moduł jakiegokolwiek producent jest w zasadzie niedostępny gdyż serwisy mają je wymieniać a nie naprawiać to są słowa producenta elektroniki a schematy pralek też są nieczytelne pod kątem elektroniki jest zarys modułu i obrys przewodów
Witam ponownie .Miałem bliskie spotkanie z ww. pralką .Uzwojenie silnika ,szczotki wirnik ,-dobre.Tacho ,sprawdzone (chyba dobre) 16Ω.Po podpięciu woltomierza i wprawieniu wirnika w ruch indukuje się napięcie.Wiązka silnika do modułu -dobra.Grzałka -dobra(25Ω).I pytanie,czy zwarcie styków na wyłączniku drzwiczek powinno nastąpić po podaniu napięcia na blokadę? .Czy silnik ma zabezpieczenie w postaci termika (nadmierny wzrost temperatury uzwojeń) ?.I pytanie dotyczące samego modułu . Po podpięciu modułu wywaliło błąd E 60 ,po czym wszystko zgasło.Jeszcze raz obejrzalem płyte i okazało się że wypalone są dwa rezystory R111 i R112 (trzeba je ogłądać przez lupę) . Nie wiem jaką mają wartość i jestem w kropce .Proszę o radę co z tym fantem robić.
Witam.
Po prostu zamieść zdjęcia płyty bardzo dobrej jakości w całości oraz samego miejsca zamieszczonych rezystorów...
Ponieważ patrzę na podobną płytę jak mniemam i wspomnianych rezystorów jakoś nie widzę.
Pozdrawiam Brać lutującą.
Podpis Proszę o niepisanie na PW i SW jeśli szukasz pomocy natury technicznej... Odpowiedzi nie oczekuj, do tego jest tylko forum. Dnia 29.03.2014
Niestety dziś to niemożliwe ,ale jutro fotka będzie .Do tej pory powalcze z płytą .Może nie zepsuje.Montaż powierzchniowy -masakra.Rezystory miały kod literowy.
malez4 Teraz rozumiem dlaczego nie mogłem ich znaleźć ponieważ płytka jest tylko podobna sąsiedni model EWT 1315...
Jednak niema możliwości aby coś tu sugerować lub analizować będzie musiał kolega poczekać na kogoś kto ma dokładnie tę samą płytkę PCB, ale przynajmniej będzie to pewne.
Podpis Proszę o niepisanie na PW i SW jeśli szukasz pomocy natury technicznej... Odpowiedzi nie oczekuj, do tego jest tylko forum. Dnia 29.03.2014
Popatrz na: R101 czy R48 i tam masz rozwiązanie okolice układu scalonego U3
PS. Kolego wski rozumiem, że wiesz lub zdajesz sobie sprawę, iż tylko doświadczony elektronik jest to uszkodzenie wstanie naprawić? Ponieważ nie napisałeś istoty głównego uszkodzenia można tylko domniemać...
Rozumiem Kolego. No niestety u mnie są to okolice układu scalonego u5, czyli przełącznika analogowego firmy power. A jedyne co mnie interesowało to co jest napisane na elemencie r32
Zatem masz to co tylko cię interesowało, ale nie zmienia to faktu, że nie odpisałeś na me pytanie chyba że te słowa:
wski wrote:
Rozumiem Kolego.
Znaczą rozumiem, iż nic nie rozumiem, a ja tracę swój czas. Skoro podpiąłeś się pod nie swój temat, a twój problem tkwi gdzie indziej to dla potomności należałoby coś z siebie dać.
Natomiast ja i inni widząc taki dorobek zostawią w przyszłości twoje problemy np. w koszu!
Następnie zdecyduj się czego tak naprawdę chcesz bo pisząc zacytuję:
wski wrote:
może ktoś posiada kod rezystora r82 z danej płytki
wski wrote:
miejsce rezystora w prawym dolnym rogu
wski wrote:
jedyne co mnie interesowało to co jest napisane na elemencie r32
Zatem po tym ostatnim powyżej cytacie to mądry zgłupieje...
Dziękuję za podpowiedzenie.
W cale nie straciłeś Swojego czasu, jest to dla mnie ważne. A jeżeli chodzi o R82 to moja pomyłka. Ponieważ mam w tym miejscu tak wypaloną płytkę, że 8 wygląda jak 3, w pierwszym poście spojrzałem na zdjęcie kolegi powyżej. A w następnym poście jak odpisywałem omyłkowo zapomniałem się i spojrzałem na płytkę którą dostałem. Jezeli czujesz się urażony to przepraszam i dziekuję za pomoc.