logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo nawinąć uzwojenie w alternatorze? Schemat i zasada nawijania

oloolo 30 Cze 2004 01:17 16107 14
REKLAMA
  • #1 718717
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Jaka jest zasada nawijania uzwojen w alternatorze
    Może jakis link do obrazka lub nawet moze byc narysowane w Paint
  • REKLAMA
  • #2 718889
    bezpieka
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    O które uzwojenie dokładnie ci chodzi o sttojan czy o wirniki????
    Jeżeli chodzi o stojan to jest to bardzo ciekawe urządzenie bo patrząc od strony zacisków to nic innego jak stojan silnika 3 fazowego. Niestety jak wymontujesz stojan to sprawa wygląda nie ciekawie bo masz tam w zalezność i od model i producenta bardzowiela biegównów, przeplot uzwojeń jest różny i praktyczne może sie zdażyc tak ze stojany różna sie nawet w tym samym modelu alternatora. Przezwajanie stajanu alternatora to syzyfowa praca i lepiaj kupic nowy w sklepie (taniej wychodzi).
    Natomiast uzwojenie wirnika to poprostu najzwyklejsza cewka z pojedynczym uzwojeniem dajaca strumień magnetyczny zależny od napięcia na zaciskach. zmiany pola magnatycznego w alternatorze zalatwiają obroty wirnika.
  • #3 719337
    kgflanela
    Poziom 17  
    Ocena: 106
    Popieram odpowiedz poprzednika lepiej iść do sklepu po nowy stojan taniej i mniej nerwów. Oprócz kolejności uzwojeń, odpowiedniego drutu trzeba zrobić wzornik do nawijania, gotowe uzwojenie wkładamy w rdzeń z poprzednio założonymi separatorami, wciskamy ograniczniki z bakelitu i do gorącego laku, następnie wypalamy.
    Wirnik prościej nawinąć tyle ze jak nawet kształt uzwojenie zmienisz to może się późno wzbudzać. No i lakujemy. Mam kumpla, co robił na przewijalni silników, więc trochę wiem.
  • #4 719966
    P.Artek
    Poziom 21  
    Ocena: 51
    Alternator jest to "silnik" synchroniczny prądu trójfazowego połączony najczęściej w gwiazdę.Sposób nawijania jest taki sam jak silników z tym że alternator osiąga większe prędkości(do 15tys. obr/min)Wirnik musi być nawinięty bardzo starannie aby siła odśrodkowa nie rozerwała uzwojenia.
  • #5 720425
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Chodziło mi o to jak nawinac uzwojenia w stojanie.
    Jest tam 3 uzwojenia nawiniete w trzech warstwach przesunietych wzajemnie
    Konkretnie chodzi o to jaki jest kierunek nawijania tych uzwojen
    Nawijam 1 zwój w 1 warstwie w kierunku np w prawo i nie wiem jak nawinąc kolejne uzwojenie (a nie warstwę). Czy ono ma być w kierunku przeciwnym od poprzedniego czy w takim samym. Mnie sie wydaje ze w przeciwnym bo tak pasuje najlepiej. Szkoda sie napracować jesli z tego ma nic nie wyjść.
    Ja nie przewijam alternatora tylko nawijam drut na blachy od stojana z silnika i dlatego nie mam wzorca
  • REKLAMA
  • #6 720495
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 723403
    P.Artek
    Poziom 21  
    Ocena: 51
    Co 120stopni początek uzwojenia,nawijać w tym samym kierunku.
  • #8 751333
    NoName200
    Poziom 12  
    Przeważnie wszystkie stojany alternatorów mają 36 żłobków i 6 par biegunów na 1 fazę.
    Nawijasz wszystkie w tym samym kierunku a początki uzwojeń wyprowadza się z 1-3-5 żłobka.
    Co do kosztów nawijania to są one w okolicach do 150 zł, niezależnie
    od marki samochodu, koszt niektórych nowych stojanów sięga nawet 600 zł.
    Z wirnikiem to sprawa ma się tak że rzadko kiedy udaje się poprawnie zdemontować i zmontować boegunniki wirnika. Z wywarzeniem nie ma problemów są specjalne zakłady specjalizujące się w wywarzanu.
    (Łódź- :) koszty od 5 zł. do 50 zł.)
  • #9 6687475
    slawo1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Na dołączonym zdjęciu jest stojan alternatora .
    Wyprowadzenia wychodzą z 1, 5, 15 żłobka.
    Problem w tym w jaki sposób doprowadzic przewód z 1 do 15 i z 5do do 15 żłobka. Z wyprowadzeniem 1 i 5 nie ma problemu bo sa obok siebie.
    Czy poprowadzić dodatkowym zwojem w żłobku czy puścic drut poza żłobkami.

Jak prawidłowo nawinąć uzwojenie w alternatorze? Schemat i zasada nawijania
  • REKLAMA
  • #10 6687630
    NoName200
    Poziom 12  
    Raczej puść na zewnątrz uzwojeń dopasowywując długość wyprowadzeń do mostka bo każdy zwój a żłobkach może Ci dodać bądź ująć napięcia z fazy.
  • #11 6687726
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    przecież to proste, nawijasz cewki jednej fazy całego stojanu jednym cięgiem na szablonie i przy wsypywaniu właściwej liczby prętów w kanały ( zazwyczaj 9 do 13) od razu robi ci się łącznik.
  • #12 6689988
    slawo1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    To znaczy że nie wrzucam po jednym drucie z jednego ciągu do żlobka w kolo stojana np 10 razy zeby uzyskać 10 drutów na żlobek z odpowiednim poskokiem.
    Tylko mam zrobić cewkę z np 10 zwojów z jednego ciągu na caly stojan na jedną fazę i w calości ją wrzucić w kolo stojana w zlobki. W jakiej kolejności je lączyć.
  • #13 6690374
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Rozrysuj stare uzwojenie bo są różniaste.
  • #14 6691369
    BRYS_
    Poziom 22  
    Ocena: 269
    oloolo napisał:

Ja nie przewijam alternatora tylko nawijam drut na blachy od stojana z silnika i dlatego nie mam wzorca

No nie wiem jaki silnik przerabiasz na prądnicę/alternator ale jeśli on nie ma 36 żłobków,to z uzwojeniem prawdziwego alternatora samochodowego niewiele będzie to miało wspólnego.
  • #15 6691516
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    Kto powiedział że jarzmo ma miec 36 kanałów?

Podsumowanie tematu

✨ Nawijanie uzwojeń w alternatorze, zwłaszcza w stojanie, jest procesem złożonym i zależnym od modelu oraz producenta alternatora. Stojan alternatora to trójfazowe uzwojenie, często z 36 żłobkami i 6 parami biegunów na fazę, nawijane podobnie jak w silnikach trójfazowych, ale z uwzględnieniem większych prędkości obrotowych (do 15 tys. obr./min). Uzwojenia stojana zwykle składają się z trzech warstw przesuniętych względem siebie, a wszystkie cewki jednej fazy nawijane są w tym samym kierunku, z wyprowadzeniami fazowymi z żłobków 1, 3, 5 lub 1, 5, 15. Przy nawijaniu kolejnych uzwojeń w warstwach kierunek nawijania pozostaje taki sam, aby zachować poprawną kolejność fazową. Przewody łączące poszczególne zwoje można prowadzić na zewnątrz żłobków, aby uniknąć zmian napięcia fazowego. Wirnik alternatora to pojedyncza cewka tworząca pole magnetyczne, którą należy nawinąć starannie, aby wytrzymała siły odśrodkowe i była odpowiednio wyważona. Przezwajanie stojana jest pracochłonne i często nieopłacalne, dlatego zaleca się zakup nowego stojana. Lakierowanie i wypalanie uzwojeń jest standardowym etapem zabezpieczającym. W przypadku przeróbek lub nawijania stojana z silnika, konieczne jest posiadanie wzorca lub dokładne rozrysowanie układu uzwojeń, gdyż różnice konstrukcyjne mogą być znaczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA