Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SpeedTouch 510v4 - Dostęp zdalny

#brunatny# 19 Nov 2009 14:09 2426 5
    #brunatny#
    Level 11  
    Witam

Problem jaki mam polega na dostaniu się do routera SpeedTouch 510v4 z sieci zewnętrznej. Nie mogę się dostać ani po telnecie ani przez www. W sieci Lan dostęp przez podane wyżej sposoby działa. W zakładce Firewall w interfejsie www jest zaznaczona opcja Disabled ale w logach są wpisy które informują że firewall jednak coś blokuje. Software jest zmieniony na 4.3.1.5.0. Dostawca neta to netia. Dyndns ustawiony i działa ok. Przekierowania portów na konkretne kompy z sieci zewnętrznej też działają bez problemów. Jeżeli ktoś wie jak uzyskać do rutera dostęp z zewnątrz to czekam na informację.

Pozdrowienia
    michalsokol
    Level 12  
    W livebox wygląda to tak:
    Konfiguracja zaawansowana -->
    zapora sieciowa -->
    zasady -->
    zdalna administracja -->
    Zezwól na dostęp do strony zarządzającej Używając głównego portu HTTPS (443)

może w Twoim przypadku będzie podobnie, ewentualnie podeślij screeny bo kompletnie nie wiem jak ten soft wyglada.
    #brunatny#
    Level 11  
    Dzięki ale to nie jest livebox i ma całkiem inne ustawienia. To tak jakbyś mi podał ustawienia do D-Linka czy Linksysa
    Boqler
    Level 20  
    Hm a nie masz w firewallu dostępu z zewnątrz? Tam dodać ip i na którym porcie ma otworzyć dostęp.
    #brunatny#
    Level 11  
    W zakładce Firewall mogę zaznaczyć jedną z 3 opcji:
    BlockAll
    Use this Security Level to block all traffic from and to the Internet. Game & Application sharing is not allowed by the firewall.

Standard
    Use this Security Level to allow all outgoing connections and block all incoming traffic. Game & Application sharing is allowed by the firewall..

Disabled
    Disable the firewall. All traffic is allowed to pass through your SpeedTouch. Game & Application sharing is allowed by the firewall.

Można zaznaczyć jedną z nich ale nic nie da się konfigurować.

Konfiguracja przez www nie jest jakaś rozbudowana. Może poprzez telnet można coś więcej skonfigurować?
    terrade
    Level 36  
    Oczywiście, że tak, ale jest to skomplikowane. Firmware 4.3.1.5.0 jest niedopracowane i zmień je na 4.3.2.6.0 (które też mnie nie zachwyca szybkością i stabilnością) lub na 4.2.7.16.0 (najlepsze).

Miałem wszystkie i zostałem przy 4.2.7.16.0, tu łatwo (przez telnet) zrobisz dziurę w firewallu (sink i source) dla danych portów i IP albo nawet wyłączysz firewalla i logowanie będzie na hasło. Jeśli się uprzesz przy nowszym firmware (np. z powodu DynDNS) to będzie trudniej, ja dałem sobie spokój, bo kontrola nad pakietami jest trudna w obsłudze. Ale wydaje mi się, że w tym firmware jest dostęp zdalny (wydaje mi się bo takie zbędne mi dziury/usługi od razu wyłączam, a było to ze 4 lata temu więc nie pamiętam).