Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Audi A4 problem z GALA i podłączeniem MFD

dsz33 19 Lis 2009 18:59 2414 3
  • #1 19 Lis 2009 18:59
    dsz33
    Poziom 2  

    Witam

    Chciałbym prosić forumowiczów o pomoc w rozwiązaniu problemu.
    Mianowicie w audi a4 z 98 roku zamontowałem MFD w wersji C. Radio działa tylko problem jest z navi. Nie przesuwa mi sie znaczek jak jadę tylko przeskakuje co 1km mniej więcej.

    Podpinam do kostki 26 pin:
    4 pin --> +12V
    5 pin --> GALA
    20 pin --> masa

    Z tego co wyczytałem na forum to to wystarczy ale ja mam taki problem:

    1. Jak to +12V wezmę z zasilania po stacyjce to nie mogę uruchomić radia jak zmostkuje z S-Komt to sie nie włączy a jak tylko odłącze kabelek to działa.

    2. Jak to +12V wezmę od stałego zasilania z aku to robi spięcie

    3. problem mam z gala dokonałem pomiarów czy działa i jest tak ze na postoju mam 0,11V jak jadę np 80km/h to jest ponad 8V i jak zatrzymam to spada do 0V. Lecz czasami jak sie zatrzymam to napięcie nie spadnie do 0V tylko wręcz przeciwnie skoczy na ponad 12V i sie utrzymuje nawet po wyjęciu kluczyka. A wystarczy ze ruszę 5 cm do przodu i to napięcie spadnie znów do 0,11. Ale raz spada normalnie a raz sie na 12 zatrzymuje. czy to jest normalne ??

    Przeczytałem cały wątek z podłączaniem MFD i próbowałem różnych opcji i cos ta navi nie działa czy to może wina tej GALI ? i co z tym napięciem ?
    A np jak podam napięcie poprzez woltomierz to działa i nie robi spięć

    Proszę o pomoc bo juz mi brak sił do tej navi :cry:

    Proszę użyć klawisza "Pisownia" i poprawić swój post , tak aby był napisany po polsku. Reg. pkt 15 i 10.9. damiancz

    0 3
  • Pomocny post
    #2 20 Lis 2009 19:32
    adams
    Poziom 24  

    Galę możesz sprawdzić podczas jazdy powinna się zwiększać głośność z radia, co do 26 pin to zwróć uwagę na numerację złącza- jest narysowane na obudowie odwrotnie niż ISO.

    0
  • #3 20 Lis 2009 20:19
    dsz33
    Poziom 2  

    Jutro sprawdzę może źle popatrzyłem na ten rysunek.

    0
  • #4 28 Lis 2009 18:28
    dsz33
    Poziom 2  

    Kolego adams miałes racje ta kostka jest odwrotnie :)

    0