Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Atmega16][Bascom] Jak mogę zaprogramować?

biglolo94 20 Lis 2009 21:15 1427 11
  • #1 20 Lis 2009 21:15
    biglolo94
    Poziom 16  

    Witam.
    Zrobiłem dziś płytkę do robota, w którym ukladem sterujacym jest Atmega16.
    Nasuwa się pytanie - czy aby zaprogramować atmegę potrzeba jakiś kwarc zewnętrzny?
    Wogóle nie mogę zaprogramować ukladu.

    0 11
  • #2 20 Lis 2009 21:58
    marek_jazy
    Poziom 9  

    Trzeba, nie trzeba to zalezy jak zostaly ustawione FUSE BITY. Musialbys je odczytac i sprawdzic czy procek ma hulac na zewnetrzym kwarcu czy moze jet ustawiony na dzialnie z wewnetrznego oscylatora RC. No ale odpowiedz na pytanie: Aby zaprogramowac ATmega16 nie potrzeba zewnetrznego kwarcu o ile nic nie pozmieniales w FUSE'ach.

    0
  • #3 21 Lis 2009 00:04
    biglolo94
    Poziom 16  

    Nie nic nie zmienialem - moze atmel walniety?



    Code:
    $regfile = "m16def.dat"
    
    $crystal = 1000000

    Config Portb = &B11111111
            Portb = &B11111111
    Config Portd = &B11111111
            Portd = &B11111111
    Config Portc = &B11111111
            Portc = &B11111111
    Config Porta = &B11111111
            Porta = &B11111111

    Config Rc5 = Pind.6
    Dim Address As Byte , Command As Byte

    Declare Sub N
    Declare Sub T

    Do

    Getrc5(address , Command)
    Command = Command And &B01111111

    If Address = 0 And Command = 32 Then
    N
    End If

    If Address = 0 And Command = 33 Then
    T
    End If

    Loop

    Sub N:
    Portb.2 = 1 : Portb.1 = 0 : Portd.7 = 1 : Portb.0 = 0
    End Sub

    Sub T:
    Portb.2 = 0 : Portb.1 = 1 : Portd.7 = 0 : Portb.0 = 1
    End Sub



    Podłączam procka do programatora i gdy klikam F4 wyskakuje:
    Could not identify chip with ID:FFFFF

    klikam OK i wyskakuje :

    select chip and target chip do not match .............

    Co jest z ta atmega?

    0
  • #5 21 Lis 2009 19:57
    biglolo94
    Poziom 16  

    STK200

    A powiedzcie mi jeszcze jak odczytac i zmienic te fusebity?

    0
  • Pomocny post
    #6 21 Lis 2009 20:37
    janbernat
    Poziom 38  

    A nie ruszaj jeszcze tych fusebitów- chociaż przez parę dni.
    A procesor ma zasilanie?
    A jaki programator ustawiony w Bascomie?
    A delay jakie do programatora?
    A kable dobrze wetknięte?
    A zwarć nie ma?

    0
  • #7 21 Lis 2009 21:09
    biglolo94
    Poziom 16  

    Cytat:
    A nie ruszaj jeszcze tych fusebitów- chociaż przez parę dni.
    A procesor ma zasilanie?
    A jaki programator ustawiony w Bascomie?
    A delay jakie do programatora?
    A kable dobrze wetknięte?
    A zwarć nie ma?


    Prcesor ma zasilanie.
    Programator ustawiony poprawnie w Bascomie Atmega8 programuje sie bez problemow.
    Delay??? hmm wytłumacz o co ci chodziło.
    Kable tez dobrze podłączone
    Zwarć także ukłąd nie ma wszystko jest OK

    0
  • #8 21 Lis 2009 22:08
    janbernat
    Poziom 38  

    Delay- to się czasem ustawia w Bascomie dla wolnych zegarów procesora.
    No to jak dla Atmega8 chodziło i nic nie było zmieniane to nie wiem.
    Zrób undo- zaprogramuj Atmega8.
    Czymkolwiek.
    ATmega16 jest prawie taka sama.

    0
  • #9 21 Lis 2009 23:44
    biglolo94
    Poziom 16  

    jeszcze zpbacze jutro na nowym adapterze pod ATMEGA16 i zobaczymy. Wielkie dzieki za pomoc. Jak zadziala to napisze

    0
  • #10 22 Lis 2009 01:11
    adambehnke
    Poziom 24  

    Proste pytanie: czy programator ma swoje zasilanie czy pobiera ze złącza ISP? Jak nie ma własnego należy zapodać z programowanego układu. Kiedyś też miałem przypadek że w złączu nie miałem podłączone pinu Vcc i zarwałem przez ten drobiazg całą noc :)

    Ale mi to wygląda na zblokowaną Atmegę skoro Mega8 się programuje.

    0
  • #11 22 Lis 2009 01:27
    biglolo94
    Poziom 16  

    Napewno wszystko jest dobrze podlaczone.

    Sprobuje jutro z nowym adapterem, a jesli nie bedzie dzialac to wniosek jeden - atmega16 rypnieta

    0