Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sony Vaio VGN SR13 - biały obraz z paskami na nowej matrycy

Lsr! 20 Nov 2009 23:07 3176 4
    Lsr!
    Level 2  
    Witam! Jakis czas temu, zbilem matryce w laptopie sony vaio sr 13", szukajac zamiennikow nic nie znalazlem, podobno nie ma do niego nic po za orYginalna matryca ledowska toshiba LTD133EWZX . Ta matryca jest strasznie droga jej cena oscyluje w granicach 400-600$. Z bolem serca kupilem ja z poczatkiem listopada na ebayu od sprzedawcy z Chin za 399$ (taniej nie znalazlem), facet sprawdzony - po komentarzach, super sprzedawca itd. Gwarantowal zwrot do 10 dni. Wyslal kurieremEMS, dal nr nadania,moglem wiec sledzic paczke.. Paczke po 5 dniach od nadania zatrzymali polscy celnicy, a ja otrzymalem pismo poleconym, by potwierdzic wartosc paczki na podstawie wydruku z aukcji i wydruku z konta paypal, zeby mogli naliczyc clo,vat itd.. Wyslalem, coz moglem juz zrobic,chcialem miec juz w koncu ta matryce skoro tyle juz zaplacilem. Po tygodniu przyszla paczka pobraniowa z naliczonym VATEM (cla nie naliczyli) 257zl. Zaplacilem,otworzylem na poczcie zeby sprawdzic czy matryca jest cala i zdrowa i wrocilem do domu) Podlaczylem do laptopa i ROZPACZ.... Matryca swieci, ale brak obrazu, jest bialy z takimi jakby lekkimi,pionowymi paskami RGB. Co moze byc przyczyna, czy jest to wada matrycy?? Byla dobrze zapakowana,nie widac sladow uszkodzen mechanicznych,jest identyczna jak ta peknieta,rozni sie tylko nr seryjnym..
    Czy moze to byc karta graficzna/kabelek w laptopie?? Jestem zalamany..
    Chcialbym miec pewnosc,ze jest to LCD -wtedy bede sie staral odeslac matryce do goscia i teraz nie wiem- czy zadac zwrotu (deklarowal,ze jest to mozliwe do 10dni/zreszta mysle po komentarzach,ze pod tym wzgledem jest raczej solidny,ale i tak bede juz w plecy VAT i przesylke do Chin) czy tez poprosic o wyslanie innego egzemplarza,ale jak wtedy ominac ponowne urzad celny i co jesli po nastepnych 2 tygodniach meczarni i stresu znow efekt koncowy bedzie taki sam jak teraz.. Czy jest to uszkodzona matryca na 100% czy jest jakas szansa ze jednak moze to byc cos w laptopie? Laptop w ogole nie byl rozkrecany po za gorna klapa ( w celu wyjecia peknietej matrycy) bylo to w czerwcu, od tamtej pory czekal w pudelku na nowa.. Czy moglem wtedy w jakis sposob uszkodzic komputer grafike wypinajac wtyczke itp??
    Prosze o pomoc..

Sony Vaio VGN SR13 - biały obraz z paskami na nowej matrycy Sony Vaio VGN SR13 - biały obraz z paskami na nowej matrycy
    mjq
    Level 18  
    Podłącz laptopa pod monitor i sprawdź czy na nim obraz będzie wyświetlany prawidłowo.
    Lsr!
    Level 2  
    Niestety nie da rady. tzn jeszcze kiedy dzialal,nie raz podlaczalem go do lcdtv - zlacze vga monitorowe,jak i do monitora rowniez.Laptop nie zalaczal sygnalu na wyjsciu vga na starcie (tak jak to mialo miejsce np w toshibie,ktora mialem wczesniej, inne nie wiem, bo nie mialem) W sony mozna bylo zalaczyc monitor dopiero po zaladowaniu sterownikow ati w windowsie poprzez skrot klawiszowy, badz w panelu sterowania. W toshibie dalo sie w biosie ustawic wlasnie to czy ma sprawdzac monitor na zlaczu podczas startu czy nie, w vaio nie ma takiej opcji w biosie (przynajmniej w seriisr) HDMI ten model nie ma rowniez. Jakies sugestie??
    Lsr!
    Level 2  
    Chinczyk z ebaya odpisal w nocy,ze moze wymienic matryce,badz przelac pieniadze na konto ebay. Jednakze zarzeka sie,ze kazda matryce sprawdza przed wysylka. Nie wiem juz co teraz robic, wyslalem zapytanie czy zgodzilby sie jeszcze troche poczekac, zebym mogl wyslac laptop do serwisu,by serwis stwierdzil czy np to nie jest karta graficzna badz kabelek, dopiero jak stwierdza,ze to jest na 100% matryca zobowiazalbym sie do wyslania matrycy sprzedawcy. Czekam na odpowiedz i zgode,badz nie sprzedawcy..
    W zwiazku z tym ponawiam pytanie czy ktos mial podobny problem jak ja na zdjeciach z pierwszego postu.
    A pytanie nr dwa - jestem z Krakowa, czy ktos moglby mi polecic jakis rzetelny serwis,ktory moglby sie podjac ekspertyzy laptopa (oczywiscie platnej ale w miare szybko,by sprzedawca nie mial pozniej do mnie pretensji) i ewentualnej naprawy jezeli okazaloby sie,ze wada nie lezy po stronie matrycy.. Jezeli zas okazaloby sie,ze to matryca na 100% to chcialbym zeby ow serwis jej nie zniszczyl,nie porysowal itd bym mogl ja spokojnie i bez problemow odeslac do sprzedawcy, nie narazajac sie na kolejne stresy i porazki jakie mnie ostatnio spotykaja. Solidny serwis ze Slaska i okolic tez wchodzilby ewentualnie w gre.
    PS.laptop byl kupiony w marcu w Wielkiej Brytanii,jest wciaz na gwarancji, jednakze oczywiscie przez zbita matryce juz jest raczej chyba bez niej. (Chociaz po za klapa przykrywajaca matryce nie byl rozkrecany) Prosze o pomoc.
    mjq
    Level 18  
    Rozkręć laptopa, wypnij matryce to powinno z automatu odpalić na monitorze.