Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Po instalacji sterowników k. graf. monitor się wyłącza

21 Lis 2009 01:40 8317 24
  • Poziom 9  
    Witam, mam następujący problem (chyba) z karta graficzną: (Gainward 8400GS 512M PCI-E na Gigabyte M52l-S3P + Athlon x2 240, 512M RAM DDR2 667)

    Instaluje świeżego WinXP Pro SP2, sterowniki do płyty, wszystko ładnie pięknie - dopóki nie próbuję zainstalowania sterowników karty graficznej. Windows funkcjonuje w 1024x768 32-bit przed zainstalowanie sterowników, natychmiast po ich zainstalowaniu, mam czarny ekran ALE monitor nie przechodzi w stan standby (więc zakładam że jakiś sygnał z karty dostaje) no i tu sie moja zabawa kończy. Co ciekawe, po takim zabiegu, resetowanie powoduje że nie wstaje wogóle system (nie zgłasza sie BIOS karty), dopiero jak wyłacze (z tyłu) zasilacz odcinając całkowicie prąd, system wstaje jak gdyby nigdy nic i odpala sie bez sterowników karty graf. (opcja "ostatnia dobra konf.")

    Czytałem gdzieś że podobno sterowniki PhysX Nvidii coś mieszają ale jak próbuje instalować bez nich to wogóle po zakończeniu kreatora mam "kreator zakończyl pracę, system NIE ZOSTAŁ zmodyfikowany".

    Czy ma ktokolwiek jakies pojęcie o co chodzi...?

    Aha, karta graficzna, płyta głowna, RAM są PROSTO ze sklepu....
  • Poziom 32  
    Spróbuj zainstalować inne sterowniki, może starsze.
  • Poziom 9  
    slvestr napisał:
    Spróbuj zainstalować inne sterowniki, może starsze.


    Próbowałem, cofnąłem sie nawet do 182 - to samo.
  • Poziom 9  
    artaa napisał:
    Podmień kartę na inną.


    Też na to wpadłem,a le to tylko łatwo sie mówi. Nie mam innej karty, nie mam od kogo pożyczyć, sobota - sklepy zamknięte, właśnie wywaliłem ostatnie 600zł żeby to kupić i dlatego proszę o pomoc...
  • Poziom 32  
    Może zasilacz masz za słaby do tej konfiguracji.
  • Poziom 9  
    slvestr napisał:
    Może zasilacz masz za słaby do tej konfiguracji.


    400W - powinien uciagnąc, mam tylko 1 HDD i 1 DVD-R, żadnych innych urządzeń, widziałem u innych ludzi GF9500GT działający na 400W.
  • Poziom 43  
    To cała nazwa? 400W??

    Podaj konkretnie model i najlepiej zmierz napięcia.
  • Poziom 9  
    artaa napisał:
    To cała nazwa? 400W??

    Podaj konkretnie model i najlepiej zmierz napięcia.


    Zasilacz jest trochę śmieciowy, tzn. był razem z obudową - Tracer Take Me 400.
  • Poziom 43  
    To mamy następną część do podmiany. :D
  • Poziom 24  
    To nie jest wina zasilacza. Ale zeby wykluczyc plyte glowna trzeba sprobowac (grafike) na innej. Zainstaluj system, jezeli to nie problem...
  • Poziom 36  
    Jak rozumiem, system uruchamia się np w trybie awaryjnym, lub VGA mode? Jeśli tak, stawiał bym raczej na problem soft, czyli sterownika karty. Sprawdź w services.msc czy sterownik jest uruchamiany jako usługa. Dalej sprawdź w rejestrze w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrrentControlSet\Services jaką opcję uruchamiania ma przypisany sterownik. Pod klucz powinien nazywać się ati2mtag. Po prawej zobaczysz wpis "start" a obok powinno być 2. Jeśli tak nie jest, to edytuj ten wpis. Jeśli okażę się że jest 2, to zmień na 3 i spróbuj ponownie uruchomić kompa. Moim zdaniem na 90% problem tkwi w sterowniku karty. Pozdrawiam!

    Dodano po 2 [minuty]:

    Przepraszam. Pośpiech. U Ciebie nie bedzie ati sterownika rzecz jasna. Ale myślę, że go odnajdziesz przy dobrych chęciach ;)
  • Poziom 9  
    beo napisał:
    Jak rozumiem, system uruchamia się np w trybie awaryjnym, lub VGA mode? Jeśli tak, stawiał bym raczej na problem soft, czyli sterownika karty. Sprawdź w services.msc czy sterownik jest uruchamiany jako usługa. Dalej sprawdź w rejestrze w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrrentControlSet\Services jaką opcję uruchamiania ma przypisany sterownik. Pod klucz powinien nazywać się ati2mtag. Po prawej zobaczysz wpis "start" a obok powinno być 2. Jeśli tak nie jest, to edytuj ten wpis. Jeśli okażę się że jest 2, to zmień na 3 i spróbuj ponownie uruchomić kompa. Moim zdaniem na 90% problem tkwi w sterowniku karty. Pozdrawiam!

    Dodano po 2 [minuty]:

    Przepraszam. Pośpiech. U Ciebie nie bedzie ati sterownika rzecz jasna. Ale myślę, że go odnajdziesz przy dobrych chęciach ;)


    wygląda jak dobra rada, ale do końca nie rozumiem o co chodzi z tym sprawdzaniem i usługami - pomocy...
  • Poziom 25  
    Zresetuj ustawienia BIOS-u do fabrycznych, popraw mocowanie grafiki w slocie, sprawdź poprawność podpięcia ewentualnego dodatkowego zasilania grafiki. Odpal maszynę w trybie awaryjnym i wyrzuć wszystkie karty graficzne z menedżera urządzeń, odinstaluj wszystkie zainstalowane sterowniki i spróbuj od nowa.
  • Poziom 9  
    arko71 napisał:
    Zresetuj ustawienia BIOS-u do fabrycznych, popraw mocowanie grafiki w slocie, sprawdź poprawność podpięcia ewentualnego dodatkowego zasilania grafiki. Odpal maszynę w trybie awaryjnym i wyrzuć wszystkie karty graficzne z menedżera urządzeń, odinstaluj wszystkie zainstalowane sterowniki i spróbuj od nowa.


    Próbowałem już tego - nic.

    Co do rejestru i usług - nie mogę sprawdzić nic dotyczącego strownika, bo nie jestem w stanie go zainstalować...

    BTW: Admin zmienił tytuł wątku - ale to nie tak jest: monitor sie NIE wyłącza - jest tylko czarny ekran - ale monitor działa i nie przechodzi w standby.
  • Poziom 36  
    Czyli podczas instalacji sypie się wszystko, czy po zakończonej instalacji i ponownym uruchomieniu?
  • Poziom 9  
    beo napisał:
    Czyli podczas instalacji sypie się wszystko, czy po zakończonej instalacji i ponownym uruchomieniu?


    Jak instaluje z PhysX to po restarcie, bo jest "nvsvc was not sucessfully started", jak bez PhysX (same stery) to od razu. Tzn, w momencie kiedy sterownik przejmuje od Windy kontrolę nad kartą.
  • Poziom 36  
    Więc po zainstalowaniu i restarcie, użyj trybu awaryjnego, i znajdź ten sterownik w services.msc jak i rejestrze.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Czy podczas nowej instalacji z tą kartą, system instalował swój sterownik?
  • Poziom 12  
    Monitor się wyłącza bo nie obsługuje rozdzielczości/częstotliwości kart graficznej.



    Trzeba wejść we właściwości karty zmienić parametry na niższe Powinno pomóc (całą operację wykonujemy w trybie awaryjnym)
  • Poziom 9  
    hyena napisał:
    BTW: Admin zmienił tytuł wątku - ale to nie tak jest: monitor sie NIE wyłącza


    masterrtronic napisał:
    Monitor się wyłącza bo nie obsługuje rozdzielczości/częstotliwości kart graficznej.
  • Poziom 9  
    OK, problem z grafika rozwiązałem - ruszyło na Win Vista.

    Ale pojawił sie problem inny (dotyczacy internetu) - czy mogę dać w tym wątku czy robić nowy?
  • Poziom 43  
    hyena napisał:
    OK, problem z grafika rozwiązałem - ruszyło na Win Vista.

    Ale pojawił sie problem inny (dotyczacy internetu) - czy mogę dać w tym wątku czy robić nowy?

    Kontynuuj w tym temacie.
  • Poziom 9  
    OK, problem nowy mam dość dziwny. Otóż gram (grałem) sobie w taką grę MMORPG - Celestial Destroyer na poprzednim systemie czyli XP. Teraz po postawieniu Visty gra przestała widzieć serwery (zarówno serwer gry jak i update serwer).

    Oprócz tego, interenet działa w 100% normalnie, tak jakby gra miała zablokowany dostęp do jakiejś usługi albo coś. Nigdy wcześniej nie używałem Visty, więc nie wiem jak ten system obsługuje usługi sieciowe.

    Próbowałem:

    - odpalic jako admin
    -odpalic kompatybilnie z XP
    - wyłączyć firewall
    -przeinstalować klienta gry
  • Poziom 2  
    Jeśli chodzi w Viste i win 7 to maja problemy z takimi rzeczami, ponieważ gry MMORPG (ja np : lineage 2), są grami o łatwym kodzie, w takich grach bardzo łatwo można uzyskać ip, Stwórcy Visty i win 7 doszli do wniosków by polepszyć trochę ochronę komputera przed siecią zewnętrzną. Innymi słowy pokombinuj z zabezpieczeniami np jak zapora systemowa itd może ona blokuje dostęp połaczenia z serwerami to po 1, po 2 gry mmorpg i inne sieciówki słabo śmigają na tych windowsach. Najlepszymi win do gier ogółem są XP SP3, MX8. Pamiętam że w Vista ma popierdzielone skrypty i mase blokad na tego typu rzeczy. Stwórcy poprostu stworzyli je do pracy na komputerze ale ich celem nie była obsługa gier, ale animacje i praca na nich. Możesz się bawić na nich jak masz dobrego kompa w składanie animacji 3D, tworzenie gier i klipów, edycję graficzną programy np photoshop itd, oraz jakość oglądania i animacji filmów na wysokim poziomie, jednak do gier proponuję jeśli XP Ci szwankuje to może MX8. Dróga sprawa jeśli to jest private serwer, to może jest wyłączony bądź, tymczasowo zatrzymany.