Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Compaq Armada M700 - nie zapisuje ustawień BIOSu

JEDD 22 Lis 2009 10:43 2320 4
  • #1 22 Lis 2009 10:43
    JEDD
    Poziom 29  

    Dzień dobry. Mam problemik z laptopem jak w temacie. Mianowicie nie zapisuje ustawień zapisanych w BIOSie. Informuje mnie o tym komunikatem. 162-System Options Not Set. Wymieniłem baterię podtrzymującą BIOS, faktycznie poprzednia była padnięta, ale na nowej dalej nie zapisuje ustawień. W kolejnym oknie mam do wyboru trzy tabelki: Zapisanie obecnych ustawień F1, Zignorowanie ustawień F2. Wejście w konfiguracje BIOSu F10. Wszedłem F10 do BIOSu ustawiłem wszystkie parametry (nie ma ich za wiele:)) zapisałem klikając F10. I tak działa do chwili odłączenia zasilania (pracuje na zasilaczu bo bateria już kaputt). Druga sprawa to to że laptop nie chce ruszyć z pamięciami 2x128MB PC100. Wcześniej działał z nimi bez problemu. Teraz posiada tylko wbudowane 64MB, co jest nie wystarczające. Objawia się to piknięciem w momencie pojawienia się okna Zapraszamy WIN XP SP2. Dodam także że XP nie chciał się zainstalować wyrzucając błąd krytyczny z plikiem setupdd.sys. Po wyjęciu dołożonych pamięci poszedł bez problemu. Test pamięci pokazuje 327680 KB OK. Czekam na podpowiedzi :D

    0 4
  • #4 22 Lis 2009 15:37
    misiupan
    Poziom 35  

    Bateryjka od biosu jest na 100% dobrze podłączona ? + i - ? gniazdko bateryjki nie odlutowane.

    Co do zimnych lutów to gołym okiem ich nie widać.
    Mogą one dotyczyć kontrolera i/o na płycie, do niego podłączony jest bios, włącznik, klawiatura- nie mam takiej płyty pod ręką bo bym wskazał.

    0