Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips PT29/450A chassis GR2.2 Zakłócenia wizji

adaminek18 13 Gru 2009 17:01 2956 37
  • #31 13 Gru 2009 17:01
    adaminek18
    Poziom 18  

    Do 15 spałem.. Wylutowałem p.cz, (męczarnia, bo wcześniej tv był w naprawie i punkty lutownicze były połączone przewodami ;/
    Wcześniej było tak, że napięcie na n.15 pływało od 0V do 8V. Jak juz miałem wyciągniętą p.cz, to przelutowałem TDA przy okazji no i mam 7V. Nic nie śnieży teraz. Napięcia z zasilacza też o jakieś 2V są podwyższone.

  • Pomocny post
    #32 13 Gru 2009 17:06
    mirex
    Poziom 43  

    Nie bardzo rozumiem, jak zatem wymieniłeś kondensatory elektrolityczne w p.cz. bez wylutowywania modułu ... ale widocznie się da.
    To teraz poskładaj wszystko do kupy, ustaw poprawnie 5035 i 5036, wyreguluj +B na 148V i chyba koniec.

  • #33 13 Gru 2009 17:14
    adaminek18
    Poziom 18  

    To prawda. nakombinowałem się strasznie z tym lutowaniem pod kątem:)
    Ale obyło się bez wyjmowania całej płytki, szkoda, że nie zrobili na wtykach jak np. moduł txt. Jak narazie dzięki wielkie za pomoc, ale tematu narazie nie zamknę, zobaczymy co jutro pokaże, pozdrawiam.

  • #34 13 Gru 2009 17:50
    bogred
    Moderator TV

    Ja zawsze wylutowuję ten moduł, gdyż w okolicy układy TDA2549 jest pełno przegrzanych lutów i warto je nawet przy okazji przelutować. A bez wyjęcia słabo widać. Filtr ARCz. reguluj tak, żeby obraz był OK, a napięcie na pin 15 wynosiło około 6V. No i sprawdź jeszcze to zasilanie. Powodzenia!

  • #35 13 Gru 2009 22:51
    adaminek18
    Poziom 18  

    Ustawiłem 6V na 15n. TDA w p.cz. Nie ma się czego czepić, bo obraz OK i fonia również(na tej TV4 troche ciszej, ale to...)
    Napięcie B+ u mnie to wynosi 160V i można jedynie regulować w górę.
    Może tak zostać?

  • #36 13 Gru 2009 22:55
    mirex
    Poziom 43  

    Nic mi nie wiadomo aby 29" GR2.2 miał inne napięcie niż 148V.

  • #37 13 Gru 2009 22:58
    bogred
    Moderator TV

    No nie... Trochę to za dużo. Powinno być 148V. Tak napisali na schemacie. Szerokość i wysokość obrazu była dobra? Jeśli Twój miernik dobrze mierzy, radzę poszukać przyczyny zawyżonych napięć z zasilacza.

  • #38 13 Gru 2009 23:50
    adaminek18
    Poziom 18  

    No to doszedłem, że zamiast napięcia 200V, jest 230V, napięcia 32V 16V 5V są stabilne i tyle wynoszą. A geometria jest praktycznie idealna. No i to 160V zamiast 148V. Na kondensatorze sieciowym jest 320V, a na schemacie 280V.
    Jeszcze musiałem nowy system stawiać na komputerze, żeby odpisać;/