Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z programowaniem atmegi8 error: target doesnt answer

Kolor12345 23 Nov 2009 00:12 1284 13
    Kolor12345
    Level 10  
    Witam wszystkich! Mam taki schemacik:
    Problem z programowaniem atmegi8 error: target doesnt answer

układ zasilam baterią 9v. uk ma tylko programowac procesor ale podczas próby wysłania programu wyskakuje error: target doesn't answer.
    Co, jest źle? zasilanie? podłączenie? z góry dzięki za pomocne uwagi
    mirekk36
    Level 42  
    Kolor12345 wrote:

..... z góry dzięki za pomocne uwagi

taaak , jedna pomocna uwaga - naucz się zadawać kompletne pytania na forum, opisując cały problem i warunki w jakich on występuje, a nie, podajesz tylko jakiś skrawek informacji..... gdzie reszty trzeba się domyślać i zgadywać np:

- jaki programator
    - jaki program do programowania
    - czy programowałeś już skutecznie inne procki (czy to pierwszy raz)
    - jeśli pierwszy raz to może przed napisaniem takiego posta warto przeczytać dokładnie przyklejone tematy o programatorach i problemach jakie mają z nimi początkujący (bo może się okazać, że tam znajdziesz odpowiedzi na swoje wszystkie nawet nie zadane jeszcze pytania)

W innym przypadku to raczej wróżka może ci pomóc
    Kolor12345
    Level 10  
    Mam programator AVR USBasp- http://are.net.pl/?id=products&cmd=9&pid=13
    Jest to moj pierwszy układ. Na programatorze ustawiam zworki na programowanie uk zew. z zew zasilaniem i zegarem procka <1,5Mhz. Kompiluje w AVRStudio i wysyłam avrdude'm.
    Przeglądałem sporo podobnych tematów, próbowałem różnych źródeł zasilania jednak ciągle nie wykrywa mi procka. Byłbym wdzięczny za pomoc
    mirekk36
    Level 42  
    Kolor12345 wrote:
    Na programatorze nie ma żadnych zworek. Ustawiam zworki na programowanie uk zew. z zew zasilaniem i zegarem procka <1,5Mhz.

nie ma zworek a jednocześnie ustawiasz zworki - aaa to ciekawe (zdecyduj się jak to jest)

Kolor12345 wrote:

Przeglądałem sporo podobnych tematów, próbowałem różnych źródeł zasilania jednak ciągle nie wykrywa mi procka. Byłbym wdzięczny za pomoc

to może nie kombinuj z tym swoim zewętrznym źródłem zasilania (ta nieszczęsna bateryjka i do tego stabilizator 7805 - bo może bateryjka jest już bardzo wyczerpana a sam stabilizator 7805 ją jeszcze dociąża a w efekcie do procka nic nie dochodzi. Żebyś jeszcze użył stabilizator 78L05)

po co więc ta zabawa z bateryjkami, skoro możesz sobie ustawić programator aby podawał ładnie zasilanie +5V do procka i już będziesz miał kilka problemów z głowy

----

po kolejne to jakiego w końcu programu używasz do zaprogramowania tego swojego procka???? bo tego nadal nie napisałeś a może i tutaj robisz jakieś błędy
    Kolor12345
    Level 10  
    Już poprawiłem. Tak jak napisałem używam AVRStudio i avrdude. kompiluje i próbuje wysłać hex'a do procka ale go nie wykrywa. W avrdude ustawiam wszystko tak jak powinno być: atmega8, USBasp, no i write Flesh'a. Kiedy daje zasilanie z usb i podłączam programator do układu to nagle mi sie wyłacza... to moj pierwszy układ i nie chcialbym sie zniechecic
    mirekk36
    Level 42  
    skoro nagle się wyłącza po podaniu zasilania z USB to znaczy, że prawdopodobnie masz gdzieś jakieś zwarcie i już

a może to być też przez to, że odwrotnie podłączyłeś sygnały ze złącza programującego i stąd te problemy
    Kolor12345
    Level 10  
    ciagle to samo:/ schemat jest poprawny? zrobilem drugi układ wg tego schematu i mam ten sam problem:/ programator sie wylacza po podlaczeniu do uk(przy zasilaniu z usb).
    mirekk36
    Level 42  
    Już pisałem - co z tego, że schemat jest poprawny - jeśli np źle robisz połączenie kablem pomiędzy programatorem a złączem ISP procesora ????

A coś czuję przez skórę, że tu właśnie u ciebie jest pies pogrzebany
    Kolor12345
    Level 10  
    programator jest na bank dobrze podłączony z procesorem. Sprawdzalem go juz milion razy. Co moze byc jeszcze nie tak? zasilanie czy moze programator ale dopiero co go kupilem.
    mirekk36
    Level 42  
    skoro USB się nie wyłącza gdy masz podpięty sam programator i jest on ładnie wykrywany w windows to na 99,999% jest on sprawny.

skoro po podłączeniu zasilania (wyjścia z programatora) do własnego układu procka - USB wyłącza programator - to wniosek jest tylko jeden

robisz zwarcie i na szczęście USB zachowuje się prawidłowo wyłączając urządzenie na magistrali.

Piszesz, że posprawdzałeś milion razy połączenia - no to nie sprawdzaj po raz milion pierwszy - i dalej zastanawiaj się co nie tak?

Ja bym jednak na twoim miejscu sprawdził po raz milion pierwszy a nawet drugi
    Kolor12345
    Level 10  
    podłączenia są w porządku. zmieniłem stabilizator na 78L05 i dodałem diodę sygnalizującą czy układ jest zasilany. Podłączam baterie, lampka świeci, podłączam programator, lampka gaśnie, programator dalej działa...
    mirekk36
    Level 42  
    Kolor12345 wrote:
    podłączenia są w porządku. zmieniłem stabilizator na 78L05 i dodałem diodę sygnalizującą czy układ jest zasilany. Podłączam baterie, lampka świeci, podłączam programator, lampka gaśnie, programator dalej działa...

no to zobacz - sam sobie odpowiadasz na pytanie - coś ci robi zwarcie - teraz tylko poszukaj gdzie - biorąc pod uwagę sam programator - jego wnętrze itp
    Kolor12345
    Level 10  
    Problem rozwiązany. Na stronie producenta programatora był zły opis wyjść. ...Kto by pomyślał...
    mirekk36
    Level 42  
    Kolor12345 wrote:
    Problem rozwiązany. Na stronie producenta programatora był zły opis wyjść. ...Kto by pomyślał...

No widzisz? to właśnie cały czas ci sugerowałem ;) .... tzn błąd połączeń ISP