logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Kangoo 1.9D 98r - Szarpanie i terkotanie przy odpalaniu, spadek mocy

playboylucas82 23 Lis 2009 18:22 10682 11
REKLAMA
  • #1 7299238
    playboylucas82
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam borykam sie z pewnym problemem już dłurzszy czas otóż mój kangurek ostatnimi czasy staje sie coraz bardziej niemożliwy do dalszej jazdy.Przy odpalaniu jak postoi z 8h,albo nawet i 4 to zaczyna szarpać po 3 minutach jest ok(temp powietrza 5stopni).Ale ostatnio juz dochodzi do tego że te szarpanie ustaje jakby na chwile i zaczyna sie przekształcać w głośne terkotanie(pracuje jak traktor)-jak ruszam.Np dzisiejszego dnia to juz przeszedł sam siebie bo nie dość jak go odpaliłem to sprawiał wrażenie ze zgaśnie zaraz,to na dodatek podczas jazy to rusz spadała jego moc i mi jakby to powiedzieć samoistnie zwalniał,takie uczucie miałem jakby sam sie prubował zatrzymać.Na mieście jeżdźąc od świateł do świateł temperatura skakała jak diabli.(rok temu płukałem cały układ chłodzenia bo w zbiorniczku po porzednim włascicielu bylo sporo syfu typu olej itp.mechanik powiedział że widocznie ktoś nie wyczyścił dobrze układu po zmianie uszczelki).z 3 razy mi się wiatrak załączył co chyba to jest niedopuszczalne jak na tę porę roku.Druga rzecz to jest taka że dosłownie podczas tych ostatnich dni jeżdżenia samochód ciągle się dusi jakby brakowało mocy(dodam że filtr paliwa wymieniałem jakieś 12tys km temu,rok temu kupiłem filtrona).Nie wiem co może być tego przyczyna świece(ale też wymeiniłem 1szt bo 1 padła słyszałem że kompletami sie wymienia ale mechanik mówi że jak nie chce w koszty wchodzić to 1 mogę wymienić i będzie spokój),układ paliwowy.Mi sie nasuwa myśl z uszczelką pod głowicą-ale czy oby napewno.Od każdego słysze że to TO.Pomocy bo za@#@ można dostać,zwłaszcza ze zima sie zbliża a tu może psikus zaskoczyc że wogule nie odpale samochodu??:(((:cry:
  • REKLAMA
  • #2 7300998
    zbibis19
    Poziom 2  
    Witam, trzeba sprawdzić też wtryskiwacze. Ja miałem też taki problem z odpalaniem w moim F8Q przy zimnym silniku ale po wymianie świec wszystko jest ok. Dalsza część opisu sugeruje że może to byc też uszkodzona uszczelka pod głowicą. Ale czy ubywa płynu z chłodnicy? pozdrawiam
  • #3 7304967
    tkoziol

Poziom 19  
    Ocena: 155
    zawór dawki paliwa do wymiany
    Konto firmowe:
    DIESPOL
    żelków kolonia ul.swoboda88, Stadniki, 08-110 siedlce
  • REKLAMA
  • #4 7306521
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    Ocena: 361
    szarpanie takie powstaje często gdy silnik dostaje paliwo albo z przerwami albo za mało więc szuka w układzie paliwowym, chyba że zatankowałeś gdzieś u kazia albo zapowietrzyłeś
  • #5 7306702
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 7308897
    Mirek.tok
    Poziom 20  
    Ocena: 130
    zawór sterujący zapłonem zacina się (pompa lucas)-na wolnych obrotach szarpie i kopci na biało po rozpięciu wtyczki bardzo głośna praca .Filtr purfluxa bo na innych potrafią wariować (sprawdzone na swoim prywatnym DW8)
  • #7 7309424
    mariusz791
    Poziom 11  
    Ocena: 50
    Jak długo świeci kontrolka grzania świec na zimnym silniku? W moim przypadku paliła się ok 2 sekund po podpięciu pod komputer okazło się że oszukiwał czujnik temperatury.
  • REKLAMA
  • #8 7309492
    playboylucas82
    Poziom 10  
    Wczoraj coś mnie podkusiło żeby bliżej przyjżeć sie płynowi chłodniczemu,i co sie okazał że jest min.Więc dolalem do połowy zbiorniczka wyrównawczego tegoz płynu i ruszyłem w miasto myslac że bedzie okej,ale dramat trwał nadal.Myślałem że to pomoże ale tylko myślałem.No i przyszła mi durna myśl do glowy że może być zapowietrzony układ chłodzenia i temu te szarpanie przerabiałem to kiedyś tez w kangoo.Dzisiaj jeżdząc po mieście nadal był te szarpanie przy odpalaniu. Natomiast znikło to ciogłe szarpanie w czasie jazdy.Przeistoczyło sie od czasu do czasu:)Jest ale sporadycznie.Jak zauważyłem jeżdżąc że samochód mimo zatankowania "ultimate diesel" jest ciągle mułowaty,co w moim samochodzie przy tym paliwie powinno działać że ma lepsze osiągi niz na zwykłym.Tak bynajmniej zawsze było.No nawiazując do tematu wymieniłem jeszcze filtr powietrza bo jak spojrzałem na jego(8miesiecy temy wymieniany) mocno zasyfiony byl.Pełen optymizmu i nadzieji założyłem filterek.Odpalam no ładnie wszysto elegancko chodzi.Gasze silniki.odpalam po ponad 4h.Znowu to samo.Zaczyna lekko szarpać obroty spadaja(nie mam obrotomierza-biore na słuch) wyrównója znowu delikatnie szarpie dziwnie pracuje słysze znowu ten metaliczny dźwiek otwieram klape i nasłuchuje dźwiek wyraźnie pochodzi z miejsca pod filrem powietrza obok wtrysków.Po mniej wiecej kliku minutach wszystko jest ok zadowolony jade sie przejechac na miasto.no niby fajnie wszystko tylko kiedy zatrzymuje sie na swiatłach znowu od czasu do czasu albo szarpnie,albo zaczyna znowu dusic silnik i znowu okej jak czasem jade na 3 biegu to tez szarpnie puści i okej jest.Na pozostałych biegach wyzszych jest ok.Ludzie pmóżcie co to jest za cholerstwo,mam te obawe że niby uszczelka pod głowicą ale czy ktoś może lepiej zna sie na dieslach moze wyjaśnić co to takieg jeszcze może być:((
  • #9 7346827
    playboylucas82
    Poziom 10  
    No byłem ze swoim kangurkiem u mechanika i sprawa wygląda tak,mechanik powiedział ze to pompa wtryskowa i trzeba bedziue przeczyścić chemią koszt 80 zł jak to nie pomorze bedzie sprawdzał wtryski:(
  • #10 7390754
    playboylucas82
    Poziom 10  
    no i jest corz gorzej teraz podczas jazdy zaczoł mi sie mulic i dusic obojetnie na jakim jade biegu,tylko nie na 4 i 5 nie widać tego.Dodatkowo zaczeła mi zpalac pomarańczowa kontrolka Diagramu w lewym górnym rogu.wiec znou do mechaniora okazało sie jeszcze że trzebatermostat wyminić bo po tych jego zabiegach i moich eksperymentach jak zaczoł mi rzygać płynem chlodniczym po przejechaniu 3km,wyminiłem ermostat.Terax jest ok nowy termostat korek od zbioniczka i dla dobra sprawy nowy filtr paliwa.I znowu to samo szarpie po odpaleniu i w czasie jazdy,malo tego jak sie rozgrzeje do nomalnej temp to zaczyna szarpać zapala sie pomaranczowa lampka,i tak dopuki lampka nie zgasnie jakos jeżdże ale naprawde nie wiem co to jest.Do Aso nie pojade bo,jak pojechałem ostatnio z termostatem to kazali uszczelke pod głowicą wymienić.Czy ktos może sprecyzować co ma uszczelka do tego szarpania i termostatu.Jeśli już taka serio zachodzi konieczność.
  • #11 7580578
    playboylucas82
    Poziom 10  
    przyczyną szarpania było paliwo,złej jakości tankowałem na BP myśląc ze tam mają najlepsze paliwo.Teraz już wiem ze najgorsze tam mają.Teraz juz ta stacje bede omijał z daleka.Po zmianie paliwa wszystko ustało.Śmiga jak za starych czasów FUCK OFF BP!!
  • #12 11962213
    wrangler1979
    Poziom 1  
    Miałem podobny problem , zaworek sterujący na pompie nawalił ( tak jak ktoś wcześniej pisał) i to samo znalazłem w autodacie jako jedna z częstych dolegliwości tego silnika. Wg autodaty jest to zaworek synchronizacji dawki paliwa (fuel timing solenoid) i diagnozuje się go na zimnym silniku poprzez nasłuchiwanie odgłosów dochodzących z pompy wtryskowej.
    1. Na zimnym silniku włączyć zapłon (nie odpalamy silnika)
    2. Z pompy wtryskowej powinien dochodziś regularny odgłos zaworka
    jeżeli nie dochodzi wogóle lub odgłos jest nieregularny świadczy to o zużytym (zacinającym się) zaworku , część należy wymienić na nową.
    A swoją drogą , nie tankujcie na [b]BP bo tez miałem problemos po ich paliwku :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Renault Kangoo 1.9D z 1998 roku zgłasza problemy z szarpaniem i spadkiem mocy przy odpalaniu, szczególnie po dłuższym postoju. Po kilku minutach od uruchomienia silnika szarpanie ustaje, ale pojawia się głośne terkotanie. Użytkownik zauważa również spadki mocy podczas jazdy oraz niestabilną temperaturę silnika. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzone wtryskiwacze, zawór dawki paliwa, problemy z układem paliwowym oraz zasilaniem świec. Użytkownik wymienia filtr powietrza i dolwa płyn chłodniczy, ale problemy nie ustępują. Ostatecznie mechanik wskazuje na konieczność czyszczenia pompy wtryskowej. Po zmianie paliwa z BP na lepszej jakości, problemy znikają.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA