Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka BOSCH SMV 50E30EU vs. BOSCH SMV 50E10EU różnice?

webmose 23 Nov 2009 20:48 38784 37
    webmose
    Level 10  
    Witam! Przeleciałem chyba całe forum, zaczerpnąłem opinii i zdecydowałem się na zmywarkę do zabudowy bosch biorę pod uwagę dwa modele tylko nie mogę za nic dojść czym się różnią (oprócz ceny)... 50E30EU jest tańsza ... nie wiem do czego mam dopłacać w 50E10EU? Może ktoś zorientowany podpowie? Wdzięczny byłbym też za opinie na temat tych zmywarek...
    galan123456
    Level 1  
    Mam identyczny dylemat. Pozostanie zadzwonic do sklepu jutro.
    Beens
    Level 16  
    i czym się różnią? Którą lepiej kupić?
    webmose
    Level 10  
    Wieczorem wyślę na emaila specyfikację dwóch to sobie popatrzeć :)... ja kupiłem osobiście tą tańszą... paranoja jest taka że ta tańsza jest cichszą ....
    kris409
    Level 2  
    Witam czy udało wam się ustalić różnice ?

Ja sprawdzałem na stronie BOSH i taki model zmywarki jak BOSCH SMV 50E30EU nie istnieje. Jest tylko BOSCH SMV50E10EU.
    Chciałem wysłac pytanie do nich przez formularz kontaktowy ale coś opcja wyslij mi nie działa. Mam jakiś błąd na stronie.

Byłbym wdzięczny za jakieś informację jeśli posiadacie
    Pozdrawiam
    webmose
    Level 10  
    Nie ma bo jest to poprzedni model :)... już nie pamiętam czym dokładnie się różniły.. wieczorem siądę i porównam bo mam specyfikację obu przesłaną z boscha ....
    kris409
    Level 2  
    Dzięki

Myślałem właśnie że nowszy model jest z numerem 30 a nie 10. Tylko cena sie nie zgadzała bo jest tańsza.
    webmose
    Level 10  
    Dla zainteresowanych specyfikacje... starszy model (tańszy) jest cichszy :), mieści niby miej kompletów naczyń 12 ( tamten 13 kompletów), nie ma aqua-sensora ( co to?), nie ma Technika naprzemiennego mycia, niby pisze że jest Wskaźnik końca programu w minutach a tego nie ma przynajmniej u mnie :D, pisze niby że jest: Programowanie czasu startu: 1-24 h a jest tak jak napisane w specyfikacji tej drugiej Programowanie czasu startu: 3, 6, 9 h :),w tym wyższym modelu jest System koszy Vario (czym one się charakteryzują ? ), w nowszym modelu nie ma 3 poziomowy Rackmatic, ze specyfikacji wynika że tylko w modelu nowszym jest Regulacja wysokości górnego kosza a u mnie też jest :), na koniec te dwie rzeczy podobno są tylko w tej nowej wersji czyli:
    Regulacja wysokości tylnych nożek od przodu oraz blacha chroniąca przed parą, a są obie u mnie :) (w niższym modelu), tak więc na koniec podsumówując w specyfikacji w boschu jest bałagan.... tak jak widzę sporo rzeczy się nie zgadza z rzeczywistością dlatego najlepiej jak by się wypowiedziała jeszcze osoba która ma zmywarkę tą nowszą wówczas realia będą sprawdzone :), ogólnie jestem zadowolony i już nie oddał bym zwymarki za nic :D
    kris409
    Level 2  
    Ogromne dzięki.
    Chce sie jeszcze upewnić jesli jest taki bałagan w specyfikacji. Czy ta 30-stka ma opcje 1/2 wsadu ?
    webmose
    Level 10  
    Tak ma ... sory że tak długo odpowiadałem :D
    Beens
    Level 16  
    Ma na pewno właśnie ją zamówiłem ma przyjść w poniedziałek, poszperałem w specyfikacjach i rozmawiałem z serwisem polecali mi 30stke jeśli nie jestem napaleńcem na nowości bo poprzednik jest taki sam oprócz tych pierdółek w postaci regulowanych półek, a nóżki regulowane są na 100% w modelu 30. Więcej opiszę jak przyjdzie. Aha w serwisie powiedzieli mi, że modele te praktycznie nie różnią się hałasem mimo że w specyfikacji jest różnica 1dB. Elektronika jest podobno zmieniona w nowszej, a mechanika jest ta sama.
    webmose
    Level 10  
    w 30 tce też są regulowane półki w 3 wysokościach :)
    kris409
    Level 2  
    Nie ma problemu :) Dzięki

Już od kilku dni mam zmywarkę 30 EU i jak na razie sprawdza sie bez zażutu.
    webmose
    Level 10  
    Polecam użyć program 45 stopni ... cały czas myłem na auto albo eco ale ostatnio coś mnie tknęło i okazało się że program trwa 30 minut i bardzo ładnie myje naczynia :)
    marcin_maria
    Level 2  
    Mam pytanie. Czy zmywarka bosch smv 50e30eu ma metalowe dno czy plastikowe?
    webmose
    Level 10  
    metalowe... tym się m.in. kierowałem :)
    marcin_maria
    Level 2  
    Dzięki wielkie !! super i o to chodzi :) a jak sie ogolnie sprawuje mozesz cos troszke napisac? z gory dziękuje....
    spajkster
    Level 2  
    Witam,

Mam pytanie do posiadaczy SMV50E30EU: w tej zmywarce tylny rząd stojaków na talerze na dolnym poziomie się składa?
    Myślałem ze w każdej zmywarce te stojaki się składają dopóki nie znalazłem takiej w której ich złożyć nie można.

Pozdrawiam,

Mod. ROBSON33
    Regulamin 15
    Polskie znaki diakrytyczne ó.ż.ź.ł.ń... są integralną częścią naszej pisowni .
    Proszę poprawić post nie usuwając powyższego wpisu .
    webmose
    Level 10  
    Tak w dolnym koszu tylne stojaki się składają :) tak więc możesz kupować... jeśli chodzi o urzytkowanie i wrażenie to jestem bardzo zadwolony :) nie mogę porównać to z innymi zmywarkami bo jest to moja pierwsza ale jak najbardziej spełnia moje oczekiwania.... jedyne co mogło by w niej to jakiś wyswietlacz za ile koniec ale to taka moja uwaga :)... jesli chodzi o ten pogram 40 lub 45 stopni trwa jakies 30 minut i na zwykle zabrudzenia jak najbardziej starcza :) niestety na brudniejsze garnki trzeba wybrać już dłuższy...
    spajkster
    Level 2  
    webmose: wielkie dzięki za odpowiedź.
    Nigdzie nie mogłem znaleźć tej zmywarki żeby można było obejrzeć.

Pozdrawiam
    szybki_gumis
    Level 2  
    a te zmywarki są robione w chinach czy gdzieś indziej ?
    szybki_gumis
    Level 2  
    Beens piszesz, że w nowej wersji elektronika została zmieniona, ale czy to zmiany na lepsze czy tak sobie ? Czy da się dojść co te zmiany za sobą niosą ?
    Beens
    Level 16  
    Krótko mówiąc facet z serwisu nie za bardzo mógł mi bezpośrednio powiedzieć żebym kupował 30-stke:), powiedział tylko , że nowa elektronika jest zaprojektowana podobnie ale bardziej ekonomicznie cokolwiek to znaczy... mniejsze luty? :)
    Ostatnio zelmer bardzo na tym oszczędza odkurzacze z elektronika padają jak muchy, a winą są kiepskie luty i przez drgania lecą.
    paulus777
    Level 1  
    Witam! Właśnie szukam zmywarki do zabudowy i wybór padł na jeden z tych modeli. Mam tylko jedną wątpliwość - czy w tej zmywarce jest możliwe zatrzymanie programu w czasie jego działania? Jakoś nie wyobrażam sobie tego gdyż panel znajduje sie na krawędzi drzwi, a drzwi raczej nie otworze przy działającej zmywarce...
    Proszę o odpowiedź.
    Paweł
    Beens
    Level 16  
    Spokojnie możesz otworzyć drzwi podczas zmywania, to nie pralka nic się nie stanie.
    dareq1978
    Level 1  
    Witam.
    A czy ktoś dotarł do informacji jak w 30-tce działa funkcja połowa wsadu ? tzn na górnej czy dolnej półce należy umieszczać naczynia ? i czy słyszeliście coś o funkcji wstępnego płukania ? ja osobiście mam 30-tke i jest super - ale stopniowo ją poznajemy bo jak powyzej ktoś napisał w specyfikacji i instrukcji jest straszny bałagan... :)

pozdrawiam
    DareQ
    RP
    Level 15  
    Mam zamiar kupić jedną z tych zmywarek, która z nich ma lepsze i lepiej regulowane kosze? Czym różnią się między sobą i którą wybrać, aby żona była zadowolona?:D
    kubeks
    Level 10  
    webmose wrote:
    [...]nie ma aqua-sensora ( co to?) [...]

Wg producenta Aqua Sensor- wielokrotnie podczas każdego cyklu mycia, bada stopień zabrudzenia wody i kontroluje jej zużycie. W ten sposób sterowany jest pobór czystej wody przez zmywarkę.

Też się waham pomiędzy SMV50E30EU a SMV50E10EU. Mam pytanie do użytkowników modelu 10EU. Ilu stopniowa jest regulacja górnego kosza?

Pozdrawiam
    Kubeks
    sasq
    Level 11  
    30EU górny kosz to 3 poziomowy rockmatic czyli pozycję górnego kosza zmieniamy za pomocą dźwigni
    10eu kosze vario czyli pozycję kosza zmieniamy wyciągając go całkowicie i wkładając ponownie (dwa zestawy rolek- dwie pozycje kosza)

Patrz strona 12 instrukcji
    co ciekawe ta instrukcja jest zarówno dla 30 jak i 10 znając życie kilku innych

W praktyce użytkowej i tak raz ustawionego kosza nikt nie rusza (może z wyjątkiem świąt) tak przynajmniej wynika z szybkiej sondy wśród znajomych.

Ciekawi mnie ile daje aqua sensor w 10 w stosunku do 30 bo właściwie do tego sprowadzają się największe różnice (poza głośnością i różnicą w pojemności o 1 komplet naczyń)
    Attachments: