Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Diora WS 504 - zniekształcony dĽwięk.

centek33 23 Nov 2009 21:35 4000 21
  • #1
    centek33
    Level 10  
    Witam Serdecznie wszystkich! Zakupiłem niedawno wzmacniacz wymieniony w temacie, (kupiłem go uszkodzonego) Sprzedaj±cy mówił, ze wymienił przy nim STK bo mu "charczała" jedna z stron. Po wymianie wzmacniacz zamilkł. Taka jest wersja sprzedaj±cego. gdy otworzyłem wzmacniacz zobaczyłem ze ktos grzebał przy Przedwzmacniaczu, oto zdjecie: http://zapodaj.net/27668e6f7771.jpg.html, uszkodzone były przekazniki które wymieniłem, stabilizator tez jest ok i spalony STK (prawa strona, poniewaz było stałe napiecie) który jest wymontowany, wymieniłem tez tranzystory BD137 (dwie sztuki) i BD138. po tej wymianie przekazniki zaczeły działac, ale gdy podłaczyłem komputer to cisza... tylko w lewej stronie znieksztalcony cichy dzwiek który nie reagowal na zmiane wejcs i na działanie potencjometru, cały czas tak samo grał. Rezystory R605, R610 i R532 s± przyciemnione.

    Moze sie nasun±c pytanie dlaczego nie oddam go do naprawy?
    Moja odpowiedz brzmi tak:
    Oddałem go i po 2 tygodniach powiedziano mi ze nie umieja go naprawic.
    PROSZE O POMOC:cry::cry::cry:
  • #4
    wojtek2812
    Level 22  
    Je¶li kto¶ ma otworzyć to zdjęcie celem niesienia Ci pomocy kolego to wypada zlikwidować prowizję
  • #5
    centek33
    Level 10  
    O kurcze, Wybaczcie, postaram sie to zmienic o ile uda mi sie.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Zdjecie płytki Przedwzmacniacza. Chyba udało mi sie wyłaczyc prowizje, jak nie to przepraszam.
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #8
    User removed account
    User removed account  
  • #10
    User removed account
    User removed account  
  • #11
    centek33
    Level 10  
    Chodzi o symbole? No te na rdiatorze to STK4042V
  • #15
    centek33
    Level 10  
    No ja własnie mam podobny problem jak w podanym poscie, tylko, ze u mnie na Pilota reaguje ok i nie reaguje na potencjometr, tak sie składa, ze dostałem nowy procesor do tej Diory (sprawny w 100% ale nie jest oryginalny tylko zamiennik) dzis sie wezme za mierzenie napiecia na płytce przedwzmacniacza.

    Dodano po 1 [godziny] 42 [minuty]:

    Oto zdjecia pomiarów które wykonałem:
    Diora WS 504 - zniekształcony dĽwięk. Diora WS 504 - zniekształcony dĽwięk.

    Dodano po 2 [godziny] 52 [minuty]:

    Witam ponownie, Przed chwila podłaczyłem komputer pod Diore, oczywiscie było to samo co opisane wczesniej, lecz przypadkowo czegs dotknałem na płytce przedwzmacniacza i zaczoł o wiele głosniej grac (oczywiscie dziwek zniekształcony trochce) i reagował TROCHCE na działanie potencjometru, Potencjometr od Sopranu było słychac ze działa ok ale gdy brałem potencjometr od basu na np. +5 to wyciszało bass a jak brałem na -5 to bass sie zwiekszał, mam wymienic procesor ten co jest osadzony pod przednim panelem aby sprawdzic czy to jego wina? Co mam zrobic z tymi niezgodnymi napieciami co przedstawiłem na zdjeciach??
  • #16
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Napięcia to tam się w sumie nie zgadzaj± w dwóch miejscach (pierwszy skan) przy +15V, w jednym miejscu jest 0 w drugim 7,8V. SprawdĽ ¶cieżki z tymi napięciami czy nie maj± gdzie¶ przerwy.
  • #17
    centek33
    Level 10  
    Zmierzyłem ponownie, i tam gdzie było 0 to jest 14,6 (sciezka była przerwana) a tam gdzie było 7,8 jest 14,9 (musiałem wczesniej zle zmierzyc... )

    Dodano po 3 [godziny] 13 [minuty]:

    Co mogłbym dalej zrobic?? Bo juz nie wiem..

    Dodano po 1 [godziny] 55 [minuty]:

    Gdy przyłozyłem chinch w ten sposób to zaczeło grac ok, dzwiek wyrazny i przekrecaj±c potencjometrem w praw± strone dzwiek równomiernie wzrastał, ale nie reagował na bass i sopran. (oczywiscie grała jedna strona bo drugi STK jest wymontowany poniewaz było stałe napiecie, znaczy raz było powyzej 50 a raz było ok 0 to ten drugi stk jest tez cały?? )
    oto zdjecie jak przyłozyłem chinch

    Diora WS 504 - zniekształcony dĽwięk.
  • #18
    pawel30w
    Level 10  
    Może problem występuje z innej strony co ?
  • #19
    centek33
    Level 10  
    Nie rozumiem, z jakiej np?
  • #20
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    No co może być? Poczytaj podobne tematy. Jak napięcia 5V +/-15V s± już gitara to zostaje procek i LC7822.
  • #21
    centek33
    Level 10  
    No dobra, Wylutowałem Stary procek i Wlutowałem nowy, Co sie okazało?? Po właczeniu wzmacniacza nie zaswieciła sie ani jedna dioda, słychac tylko było zał±czanie sie przekazników. Tak wiec postanowiłem wstawic starego procka i podswietlanie wrócilo do normy. Gdzie moge kupic zaprogramowany procek do tej diory?? lub chociaz ten co jest na przedwzmacniaczu LC7821 ?? Szukałem w google ale nie znalazłem...
  • #22
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    centek33 wrote:
    Szukałem w google ale nie znalazłem...
    To Ľle szukałe¶...
    http://www.impelshop.com/?item=3283 Procesory też można kupić bez problemu. Nie chcę sam siebie reklamować :D