Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Modem SpeedStream 4100 - brak połączenia z internetem

23 Lis 2009 22:42 5060 8
  • Poziom 14  
    Witam!
    Przeinstalowałem znajomemu system. Miał i ma Win XP Prof. Po zainstalowaniu systemu, wszystko działa, tylko nie możemy się połączyć z internetem. Karta sieciowa normalnie wymienia jakieś puste pakiety z modemem (SpeedStream 4100), ale modem nie wypuszcza na zewnątrz. Wszystkie diody się święcą tylko nie internet. Mam nazwę użytkownika i hasło tylko czy:
    1) do modemu jest jakieś oprogramowanie (na necie różne cuda wypisują, ale nie wiem czy to programy Dialogu czy inne) czy konfigurujemy z pozycji połączeń w systemie operacyjnym? Bo on nie ma żadnej płyty do modemu.
    2) Proszę o jakąś szybką instrukcję, bo z komputerami nie mam problemu ale spotykam się pierwszy raz z takim oporem przy łączeniu z netem.
    Z góry dzięki za podpowiedzi i sugestie.
  • Poziom 10  
    Masz pewnie DSL musisz miec adresacje od tp ??

    Dodano po 4 [minuty]:

    Creator20 napisał:
    Witam!
    Przeinstalowałem znajomemu system. Miał i ma Win XP Prof. Po zainstalowaniu systemu, wszystko działa, tylko nie możemy się połączyć z internetem. Karta sieciowa normalnie wymienia jakieś puste pakiety z modemem (SpeedStream 4100), ale modem nie wypuszcza na zewnątrz. Wszystkie diody się święcą tylko nie internet. Mam nazwę użytkownika i hasło tylko czy:
    1) do modemu jest jakieś oprogramowanie (na necie różne cuda wypisują, ale nie wiem czy to programy Dialogu czy inne) czy konfigurujemy z pozycji połączeń w systemie operacyjnym? Bo on nie ma żadnej płyty do modemu.
    2) Proszę o jakąś szybką instrukcję, bo z komputerami nie mam problemu ale spotykam się pierwszy raz z takim oporem przy łączeniu z netem.
    Z góry dzięki za podpowiedzi i sugestie.


    Poszukaj przy instalacji dostales podpbne dane to:
    Adres IP 83.16.191.124 Zarezerwowany adres sieci
    83.16.191.125 Brama domyślna
    83.16.191.126 Adres dostępny dla abonenta
    83.16.191.127 Zarezerwowany adres rozgłoszeniowy sieci
    Maska 255.255.255.252
    Adresy DNS:
    DNS1: 194.204.152.34
    DNS2: 194.204.159.1

    To misisz wpisac do ustawienia karty sieciowej
  • Pomocny post
    Admin grupy komputery
    Do modemu oprogramowanie jest zbędne. Jeśli to Dialog, to:
    1-Panel sterowania / Opcje internetowe.
    2-Zakładka połączenia / Ustawienia.
    3-Dalej.
    4-Zaznaczasz - Połącz się z internetem i klikasz - Dalej.
    5-Zaznacz - Konfiguruj moje połączenie ręcznie i klikasz - Dalej.
    6-Zaznacz - Połącz używając połączenia szerokopasmowego, wymagającego nazwy użytkownika i hasła i klikasz - Dalej.
    7-Wpisz dowolną nazwę połączenia i klikasz - Dalej.
    8-Wprowadź nazwę użytkownika i hasło (x2) - Możesz zaznaczyć jako domyślne połączenie i klikasz - Dalej.
    9-Dalej sobie poradzisz.
  • Poziom 14  
    DriverMSG tylko mam problem. Mianowicie opcja "Połącz używając połączenia szerokopasmowego, wymagającego nazwy użytkownika i hasła" jest wyszażone i nie da się zaznaczyć Mogę tylko i wyłącznie wybrać "Połącz używając połączenia szerokopasmowego, które zawsze jest włączone".
    I o co tu chodzi? Kolega mi mówi, że konieczne są sterowniki do modemu, ale w przypadku połączenia przez kartę sieciową też?

    Jak wpiszę "ipconfig -all" w "CMD" to wszystkie numery nadaje, tylko nie widzi bramy domyślnej.
  • Poziom 32  
    W tym modemie hasła i login są wpisane w urządzeniu. W komputerze nic nie wpisujesz jak łączysz się ethernetem. Ewentualnie jak wcześniej miałeś wpisane stałe IP (nie wiem jakie) to teraz musisz wpisać takie same. Zobacz czy możesz wejść do modemu za pomocą przeglądarki wpisując speedstrem. Jeżeli nie to zadzwoń na infolinię Dialogu i zapytaj czy musisz mieć wpisany adres IP czy jest dynamicznie przydzielany przez modem.
    Druga rzecz rozumiem że sterowniki do kary sieciowej zainstalowane.
  • Poziom 14  
    Sterowniki do karty sieciowej są zainstalowane, karta sieciowa widzi połączenie, zainstalowałem wszystkie usługi sieciowe w systemie - takie rzeczy zrobiłem na samym początku. Jak ustawię automatyczne przydzielanie IP to wygląda na to, że IP jest przydzielony, maska domyślna jest, ale bramy nie ma - jest puste pole. Komputer wysyła i odbiera jakieś pojedyncze pakiety, ale nie ma wyjścia na zewnątrz. Dioda "Internet" na modemie się w ogóle nie świeci. Przed reinstalacją systemu sprawdzałem ustawienia połączenia i wszystko było ustawione na "automatycznie..." - tak też ustawiłem i kaplica.
    Gość dzwonił do Dialogu, ale oni tam chyba na innym świecie żyją.
  • Poziom 32  
    Skoro się dioda Internet nie świeci to problem jest raczej po ich stronie.
  • Poziom 14  
    Internet już działa.
    Nie obyło się bez telefonu do infolinii Dialogu.

    Należy to zrobić tak:
    1-Panel sterowania / Opcje internetowe.
    Połączenie sieciowe konfigurujemy tak, aby nie było wpisanych żadnych adresów - czyli automatyczne przydzielanie.
    Następnie:
    2-Zakładka "Utwórz nowe połączenie".
    3-Dalej.
    4-Zaznaczam - Połącz się z internetem i klikam - Dalej.
    5-Zaznaczam - Konfiguruj moje połączenie ręcznie i klikam - Dalej.
    6-Zaznaczam - Połącz używając połączenia szerokopasmowego, wymagającego nazwy użytkownika i hasła i klikam - Dalej.
    7-Wpisuję dowolną nazwę połączenia (polecono mi Dialnet) i klikam - Dalej.
    8-Wprowadź nazwę użytkownika i hasło (x2).
    9-Trzy pola pod hasłem mają być zaptaszkowane.
    10- Zatwierdzam i klikam "Połącz".

    Inna sprawa, że właściciel kompa miał niepełną nazwę użytkownika spisaną na kartce więc bez telefonu do Dialogu by się nie obyło.

    Dziękuję za porady i pozdrawiam.