Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fujitsu Siemens Amilo Pro v3505 - brak podświetlenia matrycy

24 Nov 2009 12:29 8959 17
  • Level 10  
    Witam! Tak jak wyzej w temacie w FJ AMP v3505 brak jest podświetlenia matrycy. Po wymianie inwertera podświetlenie sie pojawia na np 10-20 minut po czym znów gaśnie. Zauważyłem że na pinach w dobrym lapku wchodzą kolejno do inwertera masa, masa, +3,3v,+3,3v, +12v, +12v. U mnie nie ma tego drugiego napięcia +3,3v i biorąc to na chłopski rozum to wygląda na brak napięcia sterowania inwerterem. Jak sprawdzić czy to na pewno to napięcie powinno być i co moze być przyczyną jego braku?? Ewentualnie może ktoś posiada schemat płyty do tego lapka??
  • Level 16  
    Witam.Napęcia się zgadzają , ma być dwa razy 3,3V i 12V zasilania z tym że jedno napięcie 3,3V to napięcie powrotne z invertera które umożliwia"płycie głównej" załaczenie go do poprawnej pracy.Drugie napięcie 3,3V jest napieciem załączającym inverter ale jest jeszcze tzw. wyłącznik klapy tzn. mikroswitch powodujący wygaszenie matrycy po jej zamknięciu i może tam jest błąd.Pozdrawiam
  • Level 10  
    Mikroswitch wygląda na dobry ponieważ jak go nacisne i puszcze to na ułamek sekundy jest podświetlenie.Chyba że sie myle. Może jakiś zimny lut na płycie??? lub przerwana ścieżka?
  • Level 14  
    Napięcia wyglądają dobre jeśli posiadasz świetlówkę od innej matrycy (na 100% sprawną bez różnicy 17 15 czy 15,4 cala) to odłącz tą z matrycy i podłącz wymontowaną jeśli znowu zgaśnie to pewnie trafo w inwerterze jak będzie dziać bez gaśnięcia to padła ci świetlówka w matrycy.

    Dodano po 2 [minuty]:

    dodam że świtówka mogła ubić twój poprzedni inwerter.
  • Level 10  
    no tylko jest w tym problem że ja nie mam tego drugiego napięcia +3,3v które powinno wychodzic z inwertera. A matryce podłączałem do innego laptopa i jest ok
  • Level 14  
    hrrr nie doczytałem do końca postu a sprawdzałeś przejścia inwerter płyta (taśma)? Bo trochę to dziwne jeśli na innym inwerterze podświetlenie zachowuje się inaczej a matryca jest sprawna.
  • Level 10  
    podmieniałem taśmy i dalej to samo. A co do inwerterów miałem dwa i te same objawy.Na początku było podświetlenie na 10-20 minut a teraz sporadycznie sie załącza. I od jakiegos czasu juz w większości ciemność. Czasami pomagało przechylenie lekko klapki z matryca. Ale wyszło na to ze taśma jest ok.
  • Level 26  
    W amilo pro v3505 czujnik nie jest wlutowany w płytę. Nalęży zwrócić uwagę na jego poprawny montaż - czy nie wyskoczył z mocowań obudowy górnej. Można go wypiąć z płyty - pionowa dwupinowa kostka z czarnym i czerownym przewodem chyba. Jednak z reguły laptop nie włącza się wogóle, gdy ten czujnik jest zblokowany. Co do opisywanego tu przypadku to wygląda to na uszkodzenie kabla połączeniowego LCD. Spróbuj nim poruszać, szczególnie w okolicach rozgałęzienia LCD/Inwerter.
  • Level 10  
    A więc tak kupiłem drugi inwerter i dalej taki sam efekt załączyło sie podświetlenie na 2 sekundy i zgasło i tak kilka razy po czym juz od ponad 2 godzin działa niby jak ta lala nie przygasa. Ale sęk w tym że przyciemnianie i rozjaśnianie matrycy nie działa z klawiszy Fn+F8 lub F9 (reszta klawiszy funkcyjnych dziala wiec to nie brak sterownikow). Czyli usterka nie leżała w inwerterze. Wygląda mi to na jakiś element na płycie głównej, ale od czego zacząć sprawdzanie, gdzie i czego na niej szukac>>>??? Kable są ok sprawdzałem juz na kilku
  • Level 13  
    witam,
    mam taki sam laptop, z tym że u mnie obraz się wyświetla na matrycy ale baaardzo słabiutko, ledwie widać, podmieniłem inwerter i jest to samo, pomierzyłem napięcia tak jak piszecie i nie mam wogóle tych +3,3V a zamiast 12V mam 10,5V, czyli tak jakby cos na płycie głównej, na regulacje jasności, czyli Fn+F8 lub F9 też nie reaguje. Gdzie jeszcze szukać? bardzo prosiłbym o pomoc
  • Level 26  
    Co zrobiłeś z moich podpowiedzi? Czy matryca sprawna?
  • Level 10  
    Może ktoś wie jaki układ na płycie głównej jest odpowiedzialny za sterowanie inwerterem??? Mam drugą płyte gdzie uszkodzona jest grafika ale sterowanie napięciem jest sprawne. Mimo tej drugiej płyty nie moge zlokalizować skad to napięcie wychodzi
  • Level 22  
    Mam podobny problem do Waszego tylko z ta różnicą, że na inwerterze mam tylko napięcia 0, 3.3V, 3.3V no i znowu 0, nie mam żadnego 12V. Co może być usterką (na 100% jest sprawna taśma)?
  • Level 10  
    problem rozwiazany, przelutowany układ KB i wszystko śmiga jak ta lala napiecie 3,3 pojawiło sie i ładnie reguluje sie kontrast.

    Citek sprawdz na płycie głównej bezpieczniki niedaleko złącza lcd moze ktorys z nich padł
  • User removed account  
  • Level 10  
    ENE KB3910SF C1 176pin LQFP IC kontroler na płycie głównej on odpowiada za sterowanie napedami i sterowanie napieciem podswietlenia matrycy
  • Level 11  
    witajcie !! Ja posiadam Amilo L1310G i dziś właśnie padło mi podświetlanie matrycy. Napięcie mierzone na płycie głównej to 19v,19v,5,0. taśmy są dobre mierzyłem przeloty.Jak odpalam laptopa do oświeca się podświetlanie na 1-2sek i gaśnie. W czym szukać problemu ??