Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Syriusz TC502

kejz 01 Lip 2004 17:47 1763 12
  • #1 01 Lip 2004 17:47
    kejz
    Poziom 19  

    Mam problem z tym telewizorem:fonia jest lecz brak obrazu ekran przyciemniony i nie widać treści obrazu.Na wejście dekodera sygnał dochodzi, lecz już z układu TDA4555 nie wychodzą sygnały R i B z nóżek 1 i 3.Oscylator pracuje zprzerwami cyklicznie. naprzemian wzbudza się i zanika z częstotliwością ok 4Hz.Napięcie zasilania 11,8V.Impulsy SSC są prawidłowe.Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem,to proszę o pomoc i z góry dziękuję. kejz

    0 12
  • #2 01 Lip 2004 18:41
    DiZMar
    Poziom 43  

    Podmieniłbym TDA4555

    0
  • #3 01 Lip 2004 18:47
    kejz
    Poziom 19  

    Podmieniłem ale bez zmian.kejz

    0
  • #4 01 Lip 2004 18:55
    mch
    Poziom 23  

    Nawet uszkodzony TDA4555 nie powoduje braku obrazu, chyba ,że zwiera SCC.Zajmij się lepiej TDA3505 i nap. na nim.Może podane jest nap.FBL na 11n.Podaj nap. na 26n.Spr. napięcia na PK na katodach.Poczytaj inne posty!

    0
  • #5 01 Lip 2004 18:56
    DiZMar
    Poziom 43  

    Myślę, ż masz go na podstawce. Wyjmij TDA4555 i zobacz omomierzem, czy któryś z kondensatorów przy nim nie przywiera. Z układem to raczej trudno.

    0
  • #6 01 Lip 2004 19:07
    DiZMar
    Poziom 43  

    mch napisał:
    Nawet uszkodzony TDA4555 nie powoduje braku obrazu, chyba ,że zwiera SCC.

    Kolega kejz napisał, że R i B (właściwie powinno być R-Y i B-Y) nie wychodzą z TDA4555 a więc już tu jest źle. Miałem kilka przypadków akurat w Neptunach, że był tzw. monitor. Wymiana TDA3505 spowodowała to, że pojawiły się rzadkie pozime białe paski na ekranie bez treści obrazu (jakby powroty ale rzadkie). Dopiero wymiana TDA4555 powodowała, że było OK. Domyślam się, że u kejz uszkodzony jest TDA4555 i TDA3505 ale :?:

    0
  • #7 01 Lip 2004 19:13
    kejz
    Poziom 19  

    Za pomocą peerków w obwodzie TDA 3505 uzyskałem świecenie ekranu widoczne są linie powrotów w odległościach ok.3cm od siebie,lecz niema treści obrazu.kejz

    0
  • #8 01 Lip 2004 19:43
    DiZMar
    Poziom 43  

    To masz oprócz TDA4555 uszkodzoy TDA3505 wg mnie.

    0
  • #9 01 Lip 2004 20:34
    Tomek Włodarczyk
    Spec od car audio

    Wymień R539 -91k bez sprawdzania na nowy.
    Pozdrawiam Tomek.

    0
  • #10 01 Lip 2004 21:20
    kejz
    Poziom 19  

    Wymieniłem TDA3505 i pojawił się obraz,lecz bez synchronizacji pionowej-nie można ustawić peerkiem,gdyż się przesuwa w górę lub w dół.Jest trochę nieostry,a na powielaczu już nie mogę go podciągnąć.kejz

    0
  • #11 02 Lip 2004 08:00
    DiZMar
    Poziom 43  

    Po pierwsze podejrzewam, że usterka wystąpiła po strzale powielacza a więc wypadałoby go podmienić i ustąpiłaby być może zła ostrość. Co do synchro V to prawdopodobnie scalak generatora i synchronizacji (A255 lub TDA2593).

    0
  • #12 03 Lip 2004 00:31
    tomcio
    Poziom 26  

    Jeśli to powielacz to i 2.2k pe-rek pewnie a następnie tranzystor w pądzie i możliwe że 3505 .

    0
  • #13 04 Lip 2004 09:58
    kejz
    Poziom 19  

    wymieniłem A255 i jest ok.Ostrość obrazu mogłaby być lepsza ,ale da się oglądać,a klient nie chciał pakować się w dodatkowe koszty związane z wymianą powielacza.Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.kejz

    0