Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

problem z elektryka w fiacie CC 900

hotsoul 25 Nov 2009 01:13 2652 9
  • #1
    hotsoul
    Level 9  
    witam,

    mam następujący problem z moim cinquecento 900.

    Kupiłem to auto jakieś 6 miesięcy temu i sprawowało się bardzo dobrze.

    Postanowiłem zamontować radio. Sam nie dałem rady, więc dałem do elektromechanika. Ten zamontował radio bez bezpiecznika pozostawiając masę nie podłączoną, ale wszystko było niby ok poza tym, że nie działały mi światła awaryjne i mechanik dodał, że radio może będzie pobierać moc z akumulatora ale nie powinno...
    Auto poszło jeszcze raz do elektryka i naprawił awaryjne.



    Po kilku dniach poczułem, że samochód pali mi na 3 a nie 4 garach (trzęsło nim i nie miał odpowiedniej mocy). Pojechałem do innego mechanika, który poleciła mi wymianę świec + kabli. W kolejnym dniu auto chodziło o dziwo dobrze, ale i tak postanowiłem zmienić te świece i kable.
    Po wymianie tych elementów znowu zaczęło szwankować.
    Zostawiłem auto u innego mechanika, który wymienił cewkę i teraz jest ok, ale radio nie działa...

    Czy podłączenie radia w zły sposób mogło mieć jakiś wpływ na prace cewki?
    Ponoć jak cewka się psuje to od razu, a w moim przypadku auto pracowało raz dobrze raz źle.
    Dodatkowo z podłączeniem radia miałem niezłe przeboje, ponieważ kable w tym aucie chyba nie są standardowe.

    Nie wiem co zrobić, a dodatkowo nie znam dobrych elektromechaników w mojej okolicy. Może znacie jakiś dobrych, ale niedrogich elektromechaników w okolicy Wrocławia?

    Proszę o radę.

    Z góry dziękuję!
    pozdrawiam
    hot
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    rnb_bolii
    Level 38  
    Witam. "owik" skończ buczeć- lepiej pomagaj... Bo to nie pierwszy post jak marudzisz. Pozdrawiam.

    Moderated By Pawel wawa:

    Ty kolego za to się na pomagałeś ludziom.... Więc krytykę zatrzymaj dla siebie. Co Twój post wniósł do tematu?
    Tym razem tylko upominam.

  • #4
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Kolega owik ma 100 % racji, post powinien być w początkujących, natomiast autor wykazuje się skandaliczną biernością. Opis złączy radiowych można znaleźć w 10 sekund, wystarczy potem sprawdzić zasilania zwykłą kontrolką (żaróweczka z dwoma kabelkami). Jak autor stwierdził nie podłączona masę?
    Mniemam, że elektryk, który montował radio ma tylko troszkę większe pojęcie o temacie od autora postu albo zlecił sprawę uczniowi, żeby mu się po hali nie pętał.
  • #5
    User removed account
    User removed account  
  • #6
    carrot
    Moderator of Cars
    Co do świateł awaryjnych, to mają być spięte razem kable różowy z czerwono-czarnym w kostce radia, resztę pominę milczeniem
  • #7
    hotsoul
    Level 9  
    Witam,

    Co do samego tematu:
    Opis złączy radiowych znalazłem, ale wyjścia te nie są standardowe i po sprawdzeniu zasilania, wspomnianą już żaróweczką z dwoma kabelkami, radio radia i tak nie udało mi się podłączyć...

    Chciałem jedynie spytać czy wszystkie te problemy mogą być ze sobą powiązane.
    Jeżeli temat umieściłem w złym dziale to przepraszam, ale moderator był w temacie więc mógł go przerzucić.

    Owik – bardzo Cię przepraszam, ale zamiast tracić czas na ten „skwapliwy”, a w moim odczuciu raczej kuriozalny bełkot, wystarczyło napisać, że popełniłem błąd.
    Nie wiem dlaczego wielu ludzi woli „zjechać” niż pomóc. Jeżeli po to ktoś pisze na forum to chyba ma ze sobą jakiś problem...

    Dziękuję
    Pozdrawiam
    hot
  • #8
    User removed account
    User removed account  
  • #9
    hotsoul
    Level 9  
    odpowiednia kostka do mojego radia (sony) + kostka ISO została już podłączona, ale tak jak pisałem wcześniej - wyjścia na radio w moim CC nie są standardowe.

    bezpieczniki sprawdziłem, aż takim laikiem i nierobem to nie jestem.

    auto idzie w sobotę do innego elektromechanika.

    pozdrawiam
    hot
  • #10
    mj_sup
    Level 17  
    przewod od awaryjnych jest podpiety do przewodu + radia a wiedz jak psełdo elektryk zczaił + na radiu to odłaczył ci awaryjne dlatego nie miałes awaryjnych ta instalacja jest do radia montowana fabrycznie a wiedz tylko instalacja do głosników była dodatkowo
    co do mocy i wymiany przewodow w cc radze kupić orginały poniewaz trafiaja sie nowe gorsze od tych starych a wiedz poczekaj az sie noc zrobi otwóz maske zgas swiatła i odpal cc i sprawdz czy nie masz przebicia na przewodach a w nocy bedzie to widac
    ja tak miałem kupiłem przewody nowe i okazało sie ze gozej smiga cc niz na starych otwarłem mache w nocy i przyjzałem sie (choinka swieciła na nowych)

    Moderated By Pawel wawa:

    A to w jakim jest języku? Twórczość nagradzam ostrzeżeniem!