Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wymiana syreny alarmowej - kabelki mi się nie zgadzają :( ..

badboy84 25 Nov 2009 12:42 7997 6
    badboy84
    Level 43  
    Witam
    muszę wymienić syrenę alarmową, nie wiem co gdzie podłączyć albo jak sprawdzić co gdzie ma iść. Zaczynając od konkretów to nowa syrena ma czarny, czerwony, biały i niebieski. Na łączeniu wiązki syreny z alarmem są takie kabelki
    syrena-alarm:
    czerwony-czerwony
    czarny-czerwono.czarny
    brązowy-brązowy
    zielony-szaro.różowy

Nie wiem co gdzie podłączyć żeby niczego nie zepsuć. Dodam tylko że jest to syrena z zasilaniem, stara jak i nowa.
    Miernik posiadam :D
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Syrena:

czarny masa
    czerwony zasilanie stałe
    biały wyzwalanie plus albo masa
    niebieski jw
    dwa ostatnie musisz sprawdzić sam. Jeden używasz drugi izolujesz.

A z alarmu wyjścia będą podobne.Wyzwalanie syrenki pewnie plusem.
    badboy84
    Level 43  
    Ustaliłem tyle że biały syreny to masa bo zamyka obwód z czarnym, chyba dobrze rozumuję.
    Teraz mogę uaktywnić alarm i sprawdzić miernikiem gdzie jest masa a gdzie wyzwalanie, będzie tam chyba +12v?

A jeszcze pytanie, dlaczego jeden mam zaizolować skoro obecnie są wszystkie 4 podłączone? 4 kabelki są w wiązce i 4 przy syrenie.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie, nie. Czarny to masa syreny, biały to będzie wyzwalanie masą albo plusem, nie mierz tak miernikiem, instalację w samochodzie sprawdzisz kontrolką. Tylko małą, z żaróweczki 5W max. Bo zniszczysz inaczej alarm. Nie doczytałem, że masz w aucie cztery przewody. Zmierz co masz na nich, pewnie masa, zasilanie stałe, zasilanie po stacyjce i wyzwalanie. łatwo sprawdzić. Raz podłączasz kontrolkę do masy i szukasz zasilań a drugim razem do plusa i szukasz masy. To co Ci zostanie to będzie wyzwalanie.

Dodano po 1 [minuty]:

Wyzwalanie to na 90% różowy przewód z instalacji, czerwony to zasilanie stałe, czerwono czarny pewnie po stacyjce a brązowy to masa. Ale musisz sprawdzić.
    milejow
    Level 43  
    Masz 4 przewody bo pewnie stara syrena posiada wyprowadzony przewód do krańcówki maski(sprawdź to kontrolką) Biały to wyzwalanie plusem,niebieski-masą
    primo555
    Level 10  
    Witam

Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj.

Szykuję się do wymiany uszkodzonej syrenki alarmowej w swoim samochodzie, w związku z tym chciałem zapytać a raczej się upewnić na podstawie zdjęcia płytki ze starej uszkodzonej syrenki, czy wzbudzenie następuje po plusie ?

Wymiana syreny alarmowej - kabelki mi się nie zgadzają :( ..

Czerwony - plus

czarny - masa

Czarno-biały - wzbudzenie syrenki po plusie C +

tak ?

Bo nowa syrenka ma 4 przewody ? podłączam wzbudzenie po plusie a ten ze wzbudzeniem po minusie odcinam i izoluje ?