Witam Serdecznie, potrzebuje jakiekolwiek dane techniczne tego wzmacniacza jaki jest przedstawiony na zdjeciach. Nazwy nie znam ponieważ nie znam rosyjskiego:) Przydatny byłby schemat ponieważ niestety jest on uszkodzony, a naprawa bez niego sprawia mi juz problemy. Czekam na jakiekolwiek informacje. Pozdrawiam.
To że jest equalizer to widać Konkretnie chodzi mi o schemat albo jakieś dokumentacje serwisowe. Powiem też ze siedzą tam KT825 i KT827 (końcówki mocy) , sterownicze KT819. Czym mozna zastąpić te tranzystory na dzisiejsze produkowane tranzystory?
Jasne, ze je wymienisz, porównaj parametry. Ja wymieniłem BD 911/912 na TIP 35/36 i nie było problemu żadnego. Jaki to jest podtyp tego tranzystora One wg noty miewały prądy impulsowe rzędu 10..40Amper i napięcia od 30-80V. Ja bym myślał do tego wzmacniacza o jakichś superniskoszumnych 2SC... Sterownicze dałbym 2N6488 2N6491
Osiem z siedmiu tranzystorów jest sprawna. Jeden KT 825 zamieniłem na KD502 tesli. Gdy naprawę zakończe opiszę przyczyny i skutki uszkodzenia wzmacniacza.
Dodano po 4 [godziny] 45 [minuty]:
Sama końcówke mocy juz uruchomiłem, tylko że zaszła pomyłka zamiast KD502 który jest tranzystorem NPN a KT825 jest PNP zostałem wprowadzony w bład sam przez siebie. Wstawiłem PNP MJ2955. Został mi tylko przedwzmacniacz wraz z korektorem. Pytanie teraz do was Elektrodowicze - zrobiłem zdjecie na którym widnieją uklady scalone, podejrzewam że są to wzmacniacze operacyjne.
Wie ktoś czym można je zastąpic na dzisiejsze standardy? Około 5 układów tego typu w korektorze grzeje sie bardzo mocno.
Dla informacji dalszej - znalazłęm identyczne zamienniki do tych scalaków a są to proste pojedyncze opamp-y = uA741 lub LM741.
Prace nad naprawą dalej trwają ze wzgledu na brak czasu :/