Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 21PT2683/58 chassis L7.2E -po 4 sek. wyłącza się.

kulczys 26 Nov 2009 08:34 2554 8
    kulczys
    Level 15  
    Problem polega na tym, że załącza się na ok. 4 sekundy i powraca do stend-by. W czasie pracy pojawia się głos i obraz zwężony w poziomie - brak treści obrazu. Wiele jest postów na podobny objaw, lecz może ktoś zaliczył taki sam przypadek. Nie mam do dyspozycji na podmianę trafa wn ani scalaków odchylania. Propszę o poradę.
    Czarky
    Level 17  
    Zacznij od pomiaru napięć wychodzących z przetwornicy.
    kulczys
    Level 15  
    Napięcia pomierzone - są prawidłowe. Elki wymienione. Sprawdziłem również kondensatory w kolektorze BUT a te niebieskie na wszelki wypadek wymieniłem. Przejrzałem również lutowanie. Zimne luty zlikwidowane, chociaż z tym bywa różnie.
    Anonymous
    Anonymous  
    kulczys
    Level 15  
    C2469,2462,2445- podmienione. C2456 i 2450 nie sprawdzane.
    Diody D6441,6445 oraz 7445 sprawdzone tylko multimetrem. Cewki nie podkładane. Napięcia zarówno przetwornicy jak i na wyjściu trafopowielacza, tj. +95, +8, +200 +13, -13, +5,5 nie odbiegają od tolerancji. Odezwę się po sprawdzeniu elementów dotychczas nie sprawdzonych. Przy okazji - jak skutecznie sprawdzić diody chgodzi o ich upłynność, gdyż na przewodność są ok.
    kulczys
    Level 15  
    TV naprawiony. Przyczyna takiego zachowania jest bardzo prozaiczna. Podczas wymiany elki 2443 nastąpiło mikropęknięcie ścieżki doprowadzającej +13V do tranzystora 7655. Wszystkim udzialającym porad w tym poście serdeczne dzięki.Pozdrawiam.