Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Młotowiertarka HILTI TE 16 nie działa. Świeci czerwona dioda

tek467 26 Nov 2009 17:00 12463 12
    tek467
    Level 10  
    Młotowiertarka HILTI TE 16 po dłuższym (od czasu do czasu) użytkowaniu przestała działać - świeci czerwona dioda. Powinna do serwisu ale może ktoś wie czy można ją odblokować domowym sposobem? Podobno oryginalny przyrząd do resetowania jest optoelektroniczny, tak słyszałem.
    tek467
    Level 10  
    Oczywiście że sprawdziłem, są O.K., czerwona dioda świeci po około 160 godzinach pracy po to aby odwiedzić serwis i sypnąć forsą. Moja wiertarka nie wymaga wymiany łożysk itd. i nie bardzo chciałbym płacić za to, że ją długo posiadam i używam od czasu do czasu.
    Akrzy74
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Miałem podobnie, gdy brakowało oleju. Brakowało- żeby nie napisać nie było :wink:
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    tek467 wrote:
    Oczywiście że sprawdziłem, są O.K., czerwona dioda świeci po około 160 godzinach pracy po to aby odwiedzić serwis i sypnąć forsą. Moja wiertarka nie wymaga wymiany łożysk itd. i nie bardzo chciałbym płacić za to, że ją długo posiadam i używam od czasu do czasu.

Odwiedzasz serwis to nie po to by wyciągali kasę od Ciebie ale w konkretnym celu.
    Po tym czasie pracy maszyna jest rozbierana myta i sprawdzana a póżniej o ile zachodzi konieczność wymiana części ,nowy smar i maszyna chodzi jak nowa .Na zachodzie to normalność i każdy to rozumie, bo chce aby sprzęt mu służył natomiast u nas to rzekome wyrywanie kasy a póżniej jęczenie że tak dobry miał być sprzęt a tu chała.Niestety u nas dbałość o sprzęt nadal pozostawia dużo do życzenia, a sprzęt do serwisu oddaje sie wtedy gdy naprawa jest na granicy opłacalności.
    tek467
    Level 10  
    Twoja odpowiedź stawia pod dużym znakiem zapytania sens tego forum. Prawie wszystko można oddać do serwisów lub specjalistów, którzy chętnie wezmą kasę za swoją pomoc, czy to konieczne czy nie. Albo zapisać się na dodatkowe studia itp. zamiast zadawać pytania.
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    Kupując Mercedesa musisz sie liczyć z kosztami a Hilti to nie chińszczyzna i jeśli chcesz mieć taki sprzęt to musisz liczyć się z kosztami a jeśli Cię nie stać to po co kupować dla szpanu?
    Sprzęt po takim czasie ma mieć przegląd techniczny i jeśli dysponujesz odpowiednim zapleczem technicznym możesz to zrobić sam ( także doświadczenie), a jeśli nie to lepiej dać do serwisu Hilti aby maszyna pracowała bez problemu.To forum jest po to byś to co możesz sam zrobił sam a jeśli coś przekracza Twoje kompetencje ( między innymi osprzęt,części itp do demontazu i montażu) to lepiej oddać do serwisu.
    iwan7
    Level 2  
    Witam Koledzy mam ten sam problem tylko dioda nie świeci
    naprawiam narzędzia temu klientowi od roku [wypożyczalnia]
    zasilanie ok. a wyjście na silnik ok.43v.Czy jest możliwość
    ominięcia serwisu?
    ElDiablo1212
    Level 18  
    Przykro mi ale tego ominąć nie da rady. Pewnie sprawdzałeś ze jak podłączysz młot bezpośrednio to całkowicie nie bije. W środku jest jakiś elektromagnes który ściąga kolo czy coś takiego. A co do naprawienia tego można wysłać czy zanieść do serwisu sama elektronikę czyli tylna rękojeść na rozkodowanie duże koszty tego nie są.
    Elmont
    Level 25  
    Moje pytanie czy sprzęt wymieniony w tytule pochodzi z legalnego źródła? czy był
    przywieziony z zagranicy. Często sprzęt kupiony od kogoś kto przywiózł go z za
    granicy jest po prostu gdzieś skradziony.Dioda sygnalizuje konieczność wizyty w
    serwisie HILTI przeglądu ewentualnego remontu i skasowania sygnału. Jeżeli
    sprzęt pochodzi z zagranicy i nie jasne jest jego pochodzenie to po wizycie w
    serwisie czasem mogą być kłopoty ,bo zazwyczaj taki sprzęt jest zastrzeżony w
    systemie informatycznym HILTI. Ale głowa do góry może aż tak nie jest źle.
    slaff
    Level 15  
    Topolski Mirosław wrote:
    Kupując Mercedesa musisz sie liczyć z kosztami a Hilti to nie chińszczyzna i jeśli chcesz mieć taki sprzęt to musisz liczyć się z kosztami a jeśli Cię nie stać to po co kupować dla szpanu?
    Sprzęt po takim czasie ma mieć przegląd techniczny i jeśli dysponujesz odpowiednim zapleczem technicznym możesz to zrobić sam ( także doświadczenie), a jeśli nie to lepiej dać do serwisu Hilti aby maszyna pracowała bez problemu.To forum jest po to byś to co możesz sam zrobił sam a jeśli coś przekracza Twoje kompetencje ( między innymi osprzęt,części itp do demontazu i montażu) to lepiej oddać do serwisu.

W tym problem, że może i człowiek wymieni łożysko, korbowód jak się urwie czy da wirnik do przewinięcia jak się spali, nie wspominając o wyczyszczeniu i nasmarowaniu, ale co to zmieni jak Hilti zabezpieczyło to diabelstwo tak że staje się monopolistą serwisowym swojej marki.
    petermon
    Level 21  
    Nic nie da się zrobić, ponoć trzeba wymienić chipa, a to kasowanie światłem jest bajerem, w celu zmylenia przeciwnika.Proszę sobie zobaczyć cennik Hilti po nie autoryzowanym serwisie:p
    darkart
    Level 11  
    Elektronika , wada nowych modeli hilti . Niestety tylko serwis .