Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ATI RADEON 9600 128MB/128BIT + LCD FUNAI TV

Lampion21 26 Nov 2009 19:54 3066 5
    Lampion21
    Level 10  
    Witam wszystkich
    Wiem że nie raz temat był poruszany, ale na forum nie odnalazłem rozwiązania problemu. Mam podpięty Tv Funai LT6 M32 BB pod radeona 9600 kablem DVI-HDMI. Mam obraz, na tv, lecz pomimo że we właściwościach ekranu pisze jak byk że maxymalna rozdzielczość jaką odbiera mój tv to 1080, nie da się ustawić innej niż 640. Poza tym po kliknięciu przycisku by wykorzystana została cała powierzchnia monitora (Funai-a), obraz nie mieści się do końca na ekranie (ucina wokół ramkę szerkości mniej więcej połowy wysokości paska zadań). Do tego by użyć tv musze odłączyć monitor bo komputer nie nadaje mu obrazu. Inną ciekawostką jest to że podczas oglądania filmu, kiedy obraz przemieszcza się szybciej, dzieli sie wówczas na jakby 2 niezależne częsci w połowie wysokości ekranu z których kazda pokazuje to samo ale jedna z nich z pewnym opóźnieniem (to samo dzieje sie również pod wyjściem s-video). Sytuacja wraca do normy kiedy wyświetlany obiekt nie przemieszcza się zbyt szybko.
    Więc moje pytanie: co zrobiłem nie tak, lub co zrobić by wszystko chodziło znośnie???
    ascorp
    Level 17  
    Poszukaj odpowiednich sterowników pod konkretny model karty, niekoniecznie najnowesze, spróbuj ze starszymi wersjami, a jak to nie pomoze to może wina niezgodności sprzetu, ale skoro na S-video tak samo no to kabel w kwestki spowalniana obrazu odpada, ale w kwesti rozdzielczości to może kabel jakiś wadliwy!
    Mimo wszystko obstawiał bym sterowniki, w końcu to ATI...hmm lub model karty nie obsługuje TV w HD ???
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    To nie sterowniki. Po prostu karta jest stara i nie ma sprzętowego wspomagania odtwarzania takich formatów. Rozjeżdżanie ekranu to wina raczej zbyt słabego procesora. Sprawdź czy będzie się tak działo gdy odtworzysz zwykłego DIVx-a. No i dodatkowo. Tak niskra rozdzielczość spowodowana jest tym, że komputer nieprawidłowo rozpoznaje monitor. A to z kolei spowodowane jest tym, że HDMI to nie to samo co DVI. Nowsze karty nie mają z tym problemów, ale radeon 9600 to nie jest nowa karta.
    Lampion21
    Level 10  
    Problem przecięcia obrazu pojawiał sie nawet w divx-ach, ale dziś zainstalowałem wmp11 i puszczając film przez ten odtwarzacz wszystko ok (dziwne, co?), ale tylko w tej kwestii. Ponad to dziś podłączyłem tv pod pc-input pożyczonym kabelkiem vga i uzyskałem rozdzielczość 1280×720. Więc skoro karta pod vga daje sobie rade z taka rozdzielczością to pod dvi też pewnie uciągnie. Może to wymusić? Słyszałem o Powerstrip - ktoś z Was tego używał na podobnej karcie?? Co do sterów to żadne catalisty ani omegi nie dają rady:(
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    To kup normalny kabel VGA i zostań na PC-input. HDMI nie wysyła sygnałów DCT. Co nie pozwala komputerowi rozpoznać rodzaju urządzenia. Ani listy trybów jakie obsługuje.
    Lampion21
    Level 10  
    Ostatnio zrobiłem forat, zainstalowałem najnowszy winMdoX i to wszystko razem z ostatnimi catalistami dało oczekiwany efekt. Obraz bez zacięć, jakość super, i dało się idealnie dopasować obszar pulpitu do rozmiaru ekranu.:)) Sam dokładnie nie wiem co było przyczyną problemu, ale coś mi podpowiada że prawdopodobnie wymiana systemu usuneła usterke:)