Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchenka gazowa Amica PN-EN60 335-1/2-6 kopci garnki - gaz propan/butan

DawidG3 28 Nov 2009 09:08 91942 21
  • #1
    DawidG3
    Level 13  
    Witam!
    Od pewnego czasu moja kuchenka gazowa Amica PN-EN60 335-1/2-6 zaczęła "fuczeć" gazem i kopcić mi garnki. Dysze były czyszczone. Niestety, nie mogę odnaleść regulacji dopływu powietrza do palników. Co może być przyczyną? Gdzie znajduje się regulacja powietrza?
  • #2
    _LBX_
    Level 22  
    Przestań tam grzebać! Jak kopci to wezwij fachowca! Kopcenie to niepełne spalania a z niepełnego spalania powstaje CZAD!! Zabije cie nie będziesz wiedział nawet kiedy, bo jest bezbarwny i bezwonny.
  • #3
    DawidG3
    Level 13  
    A już... Drugi miesiąc kopci i żyjemy wszyscy.
    Najlepiej powiedzieć "Wezwać fachowca"... Tak to ja sam sobie mogę pomóc, liczyłem na pomoc od Was, forumowicze...
  • #4
    mirrzo

    Moderator on vacation ...
    DawidG3 wrote:
    Niestety, nie mogę odnaleść regulacji dopływu powietrza do palników.


    To jest przyczyna, skoro masz wypucowane dysze. Skoro nie możesz sobie sam dać rady, niestety, smaruj po serwis ;)
  • #5
    cirrostrato
    Level 38  
    Odkręć całą górna pokrywę i znajdziesz regulację powietrza oddzielną dla każdej dyszy.
  • #6
    telmut
    Level 20  
    Wszystko co tu jest napisane to wielki błąd.
    Kuchnie produkowane przez Amica nie posiadają żadnej regulacji dopływu powietrza (20 lat temu takie coś było).
    Obecnie stosowane paniki są tak skonstruowane że regulacje są nie potrzebne.
    Przyczyną kopcenia mogą być tylko 2 rzeczy:
    - zabrudzona miseczka podpalnikowa.(wyczyścić)
    - zdeformowany palnik pod wpływem ciepła. (wymienić na nowy)

    Dodano po 2 [minuty]:

    "baaks" ma rację- złe spalanie to zagrożenie dla zdrowia a nawet życia !!!
  • #7
    dziubek102
    Heating systems specialist
    telmut wrote:
    Wszystko co tu jest napisane to wielki błąd.
    Kuchnie produkowane przez Amica nie posiadają żadnej regulacji dopływu powietrza (20 lat temu takie coś było).
    Obecnie stosowane paniki są tak skonstruowane że regulacje są nie potrzebne.
    Przyczyną kopcenia mogą być tylko 2 rzeczy:
    - zabrudzona miseczka podpalnikowa.(wyczyścić)
    - zdeformowany palnik pod wpływem ciepła. (wymienić na nowy)

    Dodano po 2 [minuty]:

    "baaks" ma rację- złe spalanie to zagrożenie dla zdrowia a nawet życia !!!


    Jesli pracowała poprawnie to tak jak kolega pisał nie grzebać, wyczyścić, wymienić zużyte elementy i po problemie, Prawdopodobnie jest to jednak przypadłość polskiego systemu gazownictwa i jest za mało gazu w gazie, w okresach zimowych :D .

    Ps jeśli to jest układ z reduktorem na propanie to sprawdź reduktor gazu (serwis).
  • #8
    krzysztofmatusik
    Level 22  
    Quote:
    Kuchnie produkowane przez Amica nie posiadają żadnej regulacji dopływu powietrza (20 lat temu takie coś było).
    Obecnie stosowane paniki są tak skonstruowane że regulacje są nie potrzebne.

    Mylisz się!Są jeszcze kuchenki ze starym typem palnika gdzie regulacji dokonuje się pod blatem,podobnie jak w starych typach i też Amica.Obecne na rynku palniki kubełkowe nie posiadają regulacji.
    A teraz kilka pytań do autora:
    1.Jaki gazem jest zasilana kuchenka?
    2.Kopci na jednym czy na wszystkich palnikach?
    Bez tych ważnych informacji trudno coś zaradzić.
  • #9
    JARO_17
    Level 13  
    Dziubek102-to nie może byc wina reduktora propanu,bo gaz sie jednak pali.Problem tkwi w mieszaniu gazu z powietrzem.Za mało tlenu dostaje sie do płomienia,wiec czesc wegla wchodzącego w skład gazu nie ulega spalaniu i wydziela sie w wolnej postaci.


    Niepolecam tego ale....
    Jeżeli ściągniesz żeliwny krążek i miseczke podpalnikową to ujrzysz dysze gazowa.Z pewnych mi źródeł wiem że jeżeli odkrecisz kurek od gazu(delikatnie)i zapalisz wydzielający sie gaz to ujrzysz maly zolty plomien.Jak odkrecisz kurek jeszcze bardziej to płomien sie zwiekszy i zmieni sie na niebieski.Wiem to bo tak mozna zrobic kiedy zalezy Ci miec np."zamiennik palnika laboratoryjnego".
    W taki sposob da sie potwierdzic ze problem tyczy gazu a "wlotu powietrza"wykonanego podpalnikowo.
    Aczkolwiek nie polecam tego robic,bo zaraz cala reszta sie uczepi mnie:D

    Bezpiecznego przeglądu
  • #10
    dziubek102
    Heating systems specialist
    JARO_17 wrote:
    Dziubek102-to nie może byc wina reduktora propanu,bo gaz sie jednak pali.Problem tkwi w mieszaniu gazu z powietrzem.Za mało tlenu dostaje sie do płomienia,wiec czesc wegla wchodzącego w skład gazu nie ulega spalaniu i wydziela sie w wolnej postaci.

    A to ciekawe teorie kolega pisze, popatrzmy na to inaczej , konstrukcja palnika się nie zmieniła było dobrze, nagle jest za mało tlenu , to może jest za dużo gazu? Przecież efekt będzie taki sam liczy się mieszanka. Dla mnie prędzej się zmieni ciśnienie lub skład gazu niż ilość dostarczanego tlenu :D .

    Problem może rozwiązać autor wklejając zdjęcie owego palnika.
  • #11
    JARO_17
    Level 13  
    No moze i tak ale kolega majacy problem powinien napisac o znacznym wydluzeniu plomienia w takim razie.
    No bo nie sposob wtedy tego pominac.
  • #12
    telmut
    Level 20  
    krzysztofmatusik napisał :
    "Mylisz się!Są jeszcze kuchenki ze starym typem palnika gdzie regulacji dokonuje się pod blatem,podobnie jak w starych typach i też Amica."

    Od 25 lat pracuję w Amica i wiem co produkujemy a czego nie !!!
  • #13
    krzysztofmatusik
    Level 22  
    Nie wiem czy wiesz wszystko co dzieje się w firmie,ale sam się zdziwiłem jak zobaczyłem Amice z palnikiem "lejkowym" gdzie do regulacji służy rurka u dołu palnika nad dyszą.Ponoć kuchenka miała ok 10 lat.Może jakaś krótka seria poszła?
    Jak widać my tu debatujemy a autor coś mało zainteresowany!
    Może się zaczadził? :cry:
  • #14
    telmut
    Level 20  
    PN-EN60 335-1/2-6
    To jest POLSKA NORMA a nie typ kuchni a więc nie wiemy jak starą kuchnie ma autor. I też za uważam brak zainteresowania tematem przez autora. :(
  • #15
    semen1975
    Level 10  
    BUAHAHA,A WEZWANIE FACHOWCA?NO TAK UTARLO SIE ZE SKASUJE ZA DARMO ZE STOWKE?POWODZENIA Z SZOROWANIEM GAROW I INHALACJA:-]

    Proszę poprawić pisownię - bez uzycia "caps lock"
    mod - mirrzo
  • #16
    DawidG3
    Level 13  
    krzysztofmatusik wrote:
    A teraz kilka pytań do autora:
    1.Jaki gazem jest zasilana kuchenka?
    2.Kopci na jednym czy na wszystkich palnikach?

    Ad. 1: Gazem z butli.
    Ad. 2: Kopci na dwóch palnikach z tyłu, tzn. tych średnich. Przednie palą bez porblemu.

    krzysztofmatusik wrote:
    Jak widać my tu debatujemy a autor coś mało zainteresowany! Może się zaczadził? :cry:

    Spokojnie, żyję ;)

    telmut wrote:
    PN-EN60 335-1/2-6
    To jest POLSKA NORMA a nie typ kuchni a więc nie wiemy jak starą kuchnie ma autor.

    Typ kuchni to 53GE3.32ZpTa (W)

    JARO_17 wrote:
    Jeżeli ściągniesz żeliwny krążek i miseczke podpalnikową to ujrzysz dysze gazowa.Z pewnych mi źródeł wiem że jeżeli odkrecisz kurek od gazu(delikatnie)i zapalisz wydzielający sie gaz to ujrzysz maly zolty plomien.Jak odkrecisz kurek jeszcze bardziej to płomien sie zwiekszy i zmieni sie na niebieski.

    Jest dokładnie tak jak mówisz.
  • #17
    dziubek102
    Heating systems specialist
    Link tu jest instrukcja.str 17 i 18 mówi o przezbrojeniu sprawdź czy poprawnie.

    Quote:
    Zastosowane palniki nawierzchniowe nie
    wymagają regulacji powietrza pierwotnego.
    Prawidłowy płomień posiada wyraźne
    stożki wewnątrz koloru niebiesko-zielonego.
    Krótki szumiący płomień lub długi, żółty
    i kopcący, bez wyraźnie zarysowanych
    stożków świadczy o niewłaściwej jakości
    gazu w instalacji domowej lub uszkodzeniu
    czy zabrudzeniu palnika. W celu sprawdzenia
    płomienia należy wygrzać palnik przez ok.
    10 minut na pełnym płomieniu, a następnie
    przekręcić pokrętło zaworu na płomień
    oszczędny. Płomień nie powinien zgasnąć
    ani przeskoczyć na dysze.


    Wygląda na to iż problem dotyczy zabrudzenia (czy sprawdziłeś czy bród nie dostał się do wnętrza dyszy?) i deformacji żeliwnej pokrywki palnika, lub też zastosowania innego rodzaju gazu np czysty propan .
  • #18
    JARO_17
    Level 13  
    Dawid3G-mówisz że dysze byłuy czyszczone.Być może przypadkiem je rozkalibrowales.Czym je czyściles?i czemu?

    Gaz jest chyba w porządku.Problem tyczy 2\4 palniki.
  • #19
    telmut
    Level 20  
    Pisałem że do wymiany są palniki i tu nie ma dwóch zdań
    wszystkie objawy na to wskazują.
    Nie rób eksperymentów z płomieniem bez palnika bo to nic nie da a może tylko narobić szkód .
  • #20
    dadasac
    Level 10  
    I Jak?? Udało się rozwiązać ten problem?? Bo u mnie powstał podobny tylko że kopci ten największy.
  • #21
    Mariusz4
    Level 13  
    Witam, kuchnie Amica miały taką "skuchę",że kopciły i syczały najczęściej duży palnik - należy wymienić tzw. kołpak 22-27 zeta. jest to ten element pod czarnym krążkiem i jest dostępny dla użytkownika. Pozdrawiam.
  • #22
    Anonymous
    Level 1