Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Watson FA7040-próbkowanie zasilacza

02 Lip 2004 19:54 1328 8
  • Poziom 11  
    Witam.Problem polega na tym,że po włączeniu słychać "cykanie" w poblizu BU2508 oraz dioda "stand by" mruga a tv niechce się uruchomic.Proszę o radę.
  • Poziom 39  
    Z tego co piszesz to raczej pojęcia o naprawach nie masz.
    Ale zacznij od sprawdzenia obrębu WN czy nie masz zwarcia.

    Ps. jest to chassis 11Ak19.
  • Poziom 23  
    Spróbuj sprawdzonego sposobu z żarówką włączoną szeregowo z BU...
    Zmierz napięcie z zasilacza sieciowego, może być za wysokie.
    Trochę mało danych.
  • Poziom 21  
    zapewne zilne luty na złaczce od cewek i padniety tranzystor mocy...
  • Moderator Samochody
    Lub dioda R2M (zenerka w zasilaczu). Ale ona nigdy nie wysiada bez powodu, sama jej wymiana pomoże na chwilę.
  • Poziom 39  
    Maciek_S napisał:
    Lub dioda R2M (zenerka w zasilaczu). Ale ona nigdy nie wysiada bez powodu, sama jej wymiana pomoże na chwilę.


    A gdzie tam jest R2M ????
    To nie jest Sony.
  • Moderator Samochody
    Być może pomyłka i ten watson nie ma r2m - ale tą diodę posiada wiele odbiorników, nie tylko Sony. Dlatego w magazynie zawsze mam ich zapas.
    Dzięki za sprostowanie.
  • Poziom 11  
    Po podłączeniu żarówki w szereg z BU zasilacz nie startuje.Według shematu tranzystor Q802 w zasilaczu powinien być MPT6M60E a jest BUK444,czy to jest dobry zamiennik?.
  • Moderator Samochody
    Skorzystaj z katalogu. Jeżeli włączasz zarówkę w obwód trafa i nie startuje przetworka, to z nią jest coś nie tak.