logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Bosch WAA24160 BY - gdzie kupić moduł sterowania 5560 004 324?

bopa 29 Lis 2009 17:51 3394 10
REKLAMA
  • #1 7324158
    bopa
    Poziom 10  
    Mam problem z pralką Bosch WAA24160 BY nie grzeje wody i "chodzi" w jednym programie, pobierze wodę i proszek i może tak chodzić w nieskończoność. Grzałkę i termostat już sprawdziłem, są ok. Podejrzenie padło na moduł sterowania - odczytałem w okienku taki symbol 5560 004 324 czy ktoś może mi poradzić gdzie mogę dostać taki moduł? Pralka jest z wyprodukowana w grudniu 2005, kupiona w maju 2006
  • REKLAMA
  • #2 7324210
    BRum
    Poziom 21  
    Ocena: 388
    Nie szukaj nowego modułu bo się nie opłaci wymieniać,lepiej kupić nową pralkę z gwarancją dwuletnią.Pewnie w module poleciał przekaźnik od grzałki to powinno się dać naprawić i to niewielkim kosztem.
  • REKLAMA
  • #3 7324355
    bopa
    Poziom 10  
    Kupić nową pralkę to nie sztuka - jeżeli można naprawić ten moduł to szepnij jak to zrobić gdzie jest ten przekaźnik:?:
  • REKLAMA
  • #4 7344139
    bopa
    Poziom 10  
    Witam, mam pytanie jakie łożyska i uszczelniacz przychodzą do pralki Bosch WAA24160 BY i czy to duży problem przy wymianie?
  • #5 7345766
    TomekCarlos
    Poziom 26  
    Ocena: 585
    Problem bardzo duży - zespół piorący nierozbieralny.
  • #6 7345989
    bopa
    Poziom 10  
    Zespół piorący wygląda jak nierozbieralny, ale można go rozpołowić - właśnie jestem w trakcie. Nie jestem pewien uszczelniacza czy powinien być z kołnierzem czy bez bo, raz już zespół piorący był wymieniony jeszcze na gwarancji i coś mi tu nie pasuje bo łożyska są polskie z metalowymi osłonami niestety nie mogę odczytać rozmiaru puki ich nie wymontuję. Simering jest nieopisany, a wymiary po zmierzeniu to 30/62/10 bez kołnierza co w innych Boschach występuje z kołnierzem (chyba że się mylę). Obawiam się, że serwisant zachował się nie fair i zrobił mi taki kiks bo wiedział, że gwarancja się już kończy. Zespół piorący wymieniony był z powodu poluzowania przeciwwag i to był jedyny powód żeby go wymienić?. Obecnie po trzech latach użytkowania przy sprawdzaniu grzałki zauważyłem, że łożyska "puszczają" wodę i chciałem je wymienić stąd mój wpis na forum. Jak ktoś miał taki przypadek do rozwiązania to proszę o odpowiedź. Szczególnie jeżeli chodzi o simering.
  • #8 7353481
    bopa
    Poziom 10  
    Naprawa zakończona pomyślnie. Jednego tylko nie jestem pewien, czy założyłem właściwy uszczelniacz ponieważ na starym nie było podanych żadnych wartości stąd było moje pytanie o podanie właściwego rozmiaru.Tak jak pisałem wyżej teraz jestem przekonany, że przy naprawie gwarancyjnej serwisant Boscha wymienił mi połowę zespołu piorącego (tą z łożyskami) i założył do niego łożyska typu "Z" z metalową osłoną, a powinny być 2RS do tego ten nietypowy simering i łożyska posypały się po roku z niewielkim okładem - nieładnie.
    Ponawiam pytanie czy użyłem właściwy uszczelniacz 30/62/10 ? bo jak nie to jestem w stanie jeszcze raz rozpołowić zespół piorący, żeby właściwie zabezpieczyć naprawdę dobre łożyska jakie obecnie założyłem.
  • #9 7353512
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3385
    bopa napisał:

Ponawiam pytanie czy użyłem właściwy uszczelniacz 30/62/10 ? bo jak nie to jestem w stanie jeszcze raz rozpołowić zespół piorący, żeby właściwie zabezpieczyć naprawdę dobre łożyska jakie obecnie założyłem.

A co? Mając wszystko rozebrane, nie pomierzyłeś gniazda na simmering i tulejki na osi?
  • #10 7353553
    bopa
    Poziom 10  
    Po sprawdzeniu przekaźnika na module i poszczególnych przejść grzałka zaskoczyła.
    Dzięki
  • REKLAMA
  • #11 7353613
    bopa
    Poziom 10  
    Przemierzyłem stary simer i według niego dokupiłem nowy. Tylko jak pisałem wyżej ten stary wydawał mi się jakąś podróbą bo nie był opisany a w sklepie z częściami AGD pan bardzo się zdziwił takim rozmiarem do Boscha

Moderowany przez skryn:

Tematy scaliłem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z pralką Bosch WAA24160 BY, która nie grzeje wody i utknęła w jednym programie. Po sprawdzeniu grzałki i termostatu, podejrzewa moduł sterowania z oznaczeniem 5560 004 324. W odpowiedziach sugerowano, że wymiana modułu może być nieopłacalna, a lepszym rozwiązaniem może być naprawa, zwłaszcza przekaźnika. Pojawiły się również pytania dotyczące wymiany łożysk i uszczelniacza w zespole piorącym, który nie jest łatwy do rozebrania. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z naprawą, w tym pomiarami uszczelniaczy i łożysk, oraz potwierdzili, że przekaźnik w module mógł być przyczyną problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA