logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD Caviar Blue 250GB WDC2500AAKS - znikanie i aktualizacja firmware

leven 29 Lis 2009 21:18 1064 0
REKLAMA
  • #1 7325350
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Witam :)
    Mam powazny problem z dyskiem firmy WD Caviar blue 250 gb.
    Otoz dysk zachowuje sie nieobliczalnie manifestujac to znikaniem w sposob przypadkowy. Nie wazne czy jest obciazony czy nie.
    Poprostu raz jest a za chwile juz go nie ma.
    Jest to dysk (partycja "E"), na ktorej mam dane magazynowe (filmy, muzyka, benchmarki, aplikacje uzytkowe itp).
    System jest na innym dysku (partycja "C" i "D", przy czym "C" jest w rozmiarze 50 gb i jest na niej postawiony tylko i wylacznie system z zainstalowanymi sterownikami, zaś na partycji "D" mam zainstalowane gry i benchmarki).

Chcialbym zmienic firmware tego dysku, jednak za "chiny" nie potrafie znalesc tego softu.
    Czy moge liczyc na pomoc ?

Dodam, ze mam dwa identyczne dyski (jeden to "C" i "D") a drugi to jedna partycja "E".
    Pierwszy dysk dziala poprawnie i nie mam absolutnie zadnych zastrzezen. Drugi dysk poprostu szaleje. Jak dziala (teraz dziala), to jest OK, ale doslownie jak mu sie chce, to poprostu znika jak kamfora :D !

Wykresik z hdtach. Pierwszy wykres, to dysk poprawnie pracujacy ("C" i "D"), a drugi wykresik, to dysk "szalejacy" "E".

Dysk WD Caviar Blue 250GB WDC2500AAKS - znikanie i aktualizacja firmware Dysk WD Caviar Blue 250GB WDC2500AAKS - znikanie i aktualizacja firmware

Tutaj smart z everesta:

Dysk WD Caviar Blue 250GB WDC2500AAKS - znikanie i aktualizacja firmware Dysk WD Caviar Blue 250GB WDC2500AAKS - znikanie i aktualizacja firmware

Jeszcze pytanko...
    Czy mozna wyciagnac firmware z poprawnie dzialajacego dysku i wykorzystac go do wgrania w miejsce firmware popsutego dysku ?
    Jesli tak, to prosze o porade jak.
    Dziekuje.

E8400
    dfi p45 dk t2rs
    2x2 gb 1066 mhz ddr2 mushkin
    gtx 285
    zalman 600 hp
    win 7 64 bit 7100 rc
    no i dwa identyczne dyski wdc2500aaks - 00l9.

Tak to wyglada w "moj komputer"

Dysk WD Caviar Blue 250GB WDC2500AAKS - znikanie i aktualizacja firmware

Teraz widac dysk "E", ale jak mu sie zachce, to poprostu znika.
    Bios tez wowczas nie wykrywa dysku.

Aha... dysk caly czas sie kreci.
    Zmienialem tasme sygnalowa i wtyk zasilajacy. Sprawdzalem dysk w innym komputerze i tez sa problemy z kamforą :D
  • REKLAMA
REKLAMA