Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Candy CDF615AX nie odpompowuje wody na końcu prog.

29 Lis 2009 22:30 10735 29
  • Poziom 12  
    Zmywarka Candy CDF 615 AX na końcu programu nie wyrzuca wody, a przycisk wybranego programu (jeden) szybko miga. Na dnie zmywarki zostaje ok. 1-2 cm mętnej wody. Nie wiem, w którym momencie wyskakuje błąd, ale wydaje mi się że przed ostatnim płukaniem i suszeniem bo naczynia są umyte ale mokre (muszę posiedzieć i poobserwować).

    Przez jakiś czas działo się tak od czsu do czasu, a teraz już po każdym zmywaniu i na różnych programach.

    Po wyłaczeniu zmywarki i ponownym właczeniu i wybraniu programu woda jest wypompowywana i niby wszytsko OK, ale naczynia są mokre. Mogę również wybrać funkcję płukania naczyń i ten cykl przebiega prawidłowo tzn. naczynia są spłukiwane i woda wypompowana.

    Wyczytałem na forum, że to może programator, ale w sumie to może można by go jakoś naprawić a nie wymieniać od razu na nowy. A może jednak coś innego?

    Czekam na wszelkie uwagi i propozycje.
    Jak ktoś ma schemat lub serwisówkę to też chętnie przyjmę :)
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Moderator AGD
    Zacznij od sprawdzenia pompki spustowej tzn. wymień.
  • Poziom 12  
    cezet napisał:
    Zacznij od sprawdzenia pompki spustowej tzn. wymień.

    OK sprawdzę chociaż wydaje mi się, że pompa jest sprawna bo w "innych" sytuacjach działa i wodę wypompowuje.
    Masz może jakiś schemat montażowy tej zmywarki, żebym nie błądził po omacku :)
  • Moderator AGD
    Tu nie musisz robić nic po "omacku".
    Przechylasz zmywarkę do tyłu, patrzysz gdzie wchodzi wąż odpływowy, a wchodzi on po prostu na pompkę.:D
  • Poziom 29  
    Witam.
    Napisałeś : Przez jakiś czas działo się tak od czsu do czasu, a teraz już po każdym zmywaniu i na różnych programach.

    Czyli pompa do wymiany, a inaczej silnik.
  • Poziom 12  
    Ale dlaczego w takim razie na początku programu odpompowuje wodę, która jest w zmywarce a pod koniec to już nie?
    Odpompowyje wodę również gdy włącze program płukania.
    Wydawało by się, że jak padnięta jest pompa to nie pompuje i już. Tak zresztą miałem kiedyś w pralce i wtedy wymiana owszem pomogła.
    Ale tu zastanawia mnie dlaczego w pewnych sytuacjach działa a w innych nie?
  • Moderator AGD
    Grzegorz_Ni napisał:
    Ale dlaczego w takim razie na początku programu odpompowuje wodę, która jest w zmywarce a pod koniec to już nie?
    Odpompowyje wodę również gdy włącze program płukania.
    Wydawało by się, że jak padnięta jest pompa to nie pompuje i już. Tak zresztą miałem kiedyś w pralce i wtedy wymiana owszem pomogła.
    Ale tu zastanawia mnie dlaczego w pewnych sytuacjach działa a w innych nie?

    Jak będziesz tak teoretyzował ,to nigdy tej zmywarki nie zrobisz.
    Odpowiedzi masz powyżej 8-O
  • Poziom 12  
    cezet napisał:
    Jak będziesz tak teoretyzował ,to nigdy tej zmywarki nie zrobisz.
    Odpowiedzi masz powyżej 8-O


    No to przestałem teoretyzować.
    Po podstawieniu nowej pompy nadal to samo.
    Tzn. czasem zaskoczy (1 na 10 zmywań) i jest OK ale najczęściej wyskakuje błąd , naczynia nie spłukane, zimne a na dnie zmywarki woda.
    Program uniwersalny 65°C trwający według instrukcji ok 95 min. traw ok 85-90 min i wyskakuje błąd.
    Siądę jutro przy zmywarce i będę sprawdzał jakie cykle i w jakim czasie są wykonywane i czy grzeje wodę. Może coś wykombinuję.
  • Poziom 2  
    Witam.
    Mam ten sam problem ze zmywarką candy cd 212. Wszystko jest ok do momentu gdy powinna wypompować wodę po płukaniu. Doradzono mi aby użyć preparat czyszcząco - odkamieniający. Pomimo, że zawsze używam tabletek, które teoretycznie zapobiegają osadzaniu się kamienia zdecydowałam się na zastosowanie tego preparatu. W ten sposób okazało się, że zmywarka nie dogrzewa wody ( lub wcale jej nie grzeje - jeszcze nie sprawdziłam, bo to świeża sprawa), gdyż nie rozpuściło zabezpieczenia opakowania w/w środka. Zabezpieczenie miało rozpuścić się w 65 st., a program ustawiony był na 75 st. Dzisiaj ma podejść znajomy i zajrzeć do niej. Jak do czegoś dojdziemy to dam znać i proszę o jakieś info, jak by się Ci udało szybciej rozwiązać ten problem.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 27  
    Grzegorz_Ni napisał:
    cezet napisał:
    Zacznij od sprawdzenia pompki spustowej tzn. wymień.

    OK sprawdzę chociaż wydaje mi się, że pompa jest sprawna bo w "innych" sytuacjach działa i wodę wypompowuje.


    Grzegorz_Ni napisał:
    Ale dlaczego w takim razie na początku programu odpompowuje wodę, która jest w zmywarce a pod koniec to już nie?
    Odpompowyje wodę również gdy włącze program płukania.


    Grzegorz_Ni napisał:
    cezet napisał:
    Jak będziesz tak teoretyzował ,to nigdy tej zmywarki nie zrobisz.
    Odpowiedzi masz powyżej 8-O


    No to przestałem teoretyzować.
    Po podstawieniu nowej pompy nadal to samo.
    Tzn. czasem zaskoczy (1 na 10 zmywań) i jest OK ale najczęściej wyskakuje błąd , naczynia nie spłukane


    Przecież kolega wyraźnie napisał, że pompa działa, tylko na koniec programu nie wypompowuje wody. I oczywiście wymiana pompy nie pomogła. Diagnoza uszkodzenia pompy na tej podstawie jest bezsensu. Może napisze tak: wymień całą elektronikę, to problem zniknie.
  • Poziom 12  
    on117 napisał:

    Może napisze tak: wymień całą elektronikę, to problem zniknie.


    No w sumie to najprościej wymienić zmywarkę :)

    Chyba nie o to chodzi na tym forum, aby dawać rady typu wymień wszystko i będzie OK.

    Ale za radę dziękuję może w ostateczności tak trzeba będzie zrobić.

    No właśnie pompa jest sprawna. Na szczęście przewidując efekt umówiłem sie, że będę ją mógł odać.
    Wczoraj wieczorem uruchomiłem program 65°C do zmywarki włożyłem czujnik termometru i notowałem czas i temperaturę poszczególnych cykli zmywania.

    1. Zmywanie zimne - OK
    2. Zmywanie gorące - OK temp. ok. 65°C
    3. Płukanie zimne - OK
    4. Płukanie gorące - owszem płukało ale grzałka wogóle nie podgrzewa wody(temp. 22-25°C) i po ok. 90 min. (tyle ma trwac program) zmywarka nagle staje i wyskakuje bład - szybkie miganie diody (przekroczenie czasu programu???). W rezultacie naczynia nie są płukane gorącą wodą.

    Wnioski.
    1. Pompa sprawna - bo wypompowuje wcześniej wodę.
    2. Grzałka sprawna - bo grzeje w cyklu zmywania.

    Dlaczego w ostatnim gorącym płukaniu nie włacza się grzałka. Czytając inne posty ktoś napisał, że wymienił kondensatory elektrolityczne. Oglądając moduł zauważyłem, ze są dwa kondensatory: 100µf/35V/85°C i 1000µf/6,3V/85°C.

    Maksymalna temperatura w zmywarce to 75°C i przypuszczam, że taka będzie też w drzwiach gdzie znajduje się moduł programatora. Zastosowane kondensatory są na 85°C więc zapas nie jest za duży
    Może z czasem kondensatory nie trzymają w wyższych temperaturach i temperatura przy cyklu gorącego zmywania powoduje ich zbyt dużą upływność.

    No to teraz sobie poteoretyzowałem :)

    Wymienię je i dam znac czy coś pomogło.
  • Poziom 2  
    Dzięki za informację.
    Sprawdzę jak to wygląda w mojej maszynie.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 2  
    Witam serdecznie
    Mam problem ze zmywarką CDW586 S.Od dłuższego czasu nie otwierała sie klapka pojemnika na proszek.Cały cykl zmywania odbywał sie bez proszku.Wizyta mechanika skonczyła sie rada aby ja obserwować ponieważ w czasie jego wizyty zmywarka(klapka pojemnika) działała. Zasugerował ze prawdopodobnie psuje sie programator.Minęło sporo czasu (ręcznie otwierałam pojemnik na proszek)aż w końcu zmywarka przestała pobierac wodę i przestała działać.Znów wezwałam mechanika i o dziwo zmywarka znow przy nim działała.Mechanik pomedytował i stwierdził że to może być jednak programator,wiec go wymienił. Zapłaciłam 420zl.Właczył zmywarkę,woda została pobrana wiec zadowolony Pan "mechanik " poszedł do domu.Po 15min zmywarka wodę wylała,znów pobrała jednak pojemnik na proszek się nie otworzył.Cykl zmywania zakończył się wylaniem wody jednak woda do płukania nie została pobrana.Na żadnym programie zmywarka nie działa.Jaki chochlik tkwi w mojej zmywarce?.Może ktoś zasugeruje mi co może być przyczyną.
    Dodam ze od rana "mechanik" jest nieuchwytny.
  • Poziom 12  
    Ponieważ ten wątek dotyczy innego uszkodzenia proponuję załozyć nowy :)

    Mechanik powiniem przyjść i zrobić teraz na gwarancji. WYgląda na to, że z nowym modułem jest coś nie tak.

    Jeśli chodzi o klapke to otwierana ona jest za pomocą elektromagnegu. Ponieważ raz działa a raz nie (również po wymianie programatora) to myślę, że przyczyną może być złe działanie elektromagnesu, który ją otwiera (po wymianie programatora powinien on dawać napiecie zasilające elektromagnes).
    Proszę się przyjżec jak wygląda elektromagnes i popychacz otwierający klapke, może jest zanieczyszczony, przytarty, o coś obciera itp. Najlepiej wyczyścić i sprawdzić czy coś pomogło.
  • Poziom 2  
    Diekuje za odpowiedz.Za chwile przyjdzie mechanik.podsunę mu tą informacje.
    nie jestem az tak dobra w komputerowych sprawach i nie wiem czy poradze sobie z założeniem nowego wątku.
  • Poziom 2  
    U mnie też nie wypuszcza i nie podgrzewa wody.

    Podejrzewam, że może być to uszkodzony czujnik poziomu wody. Ma on za zadanie zamknąć wodę, gdy przekroczy ona założony poziom. Niestety u mnie przekracza ona poziom krytyczny, co powoduje, że woda zaczyna wyciekać ze zmywarki.
    Gdy przestawiam ją na program płukanie to zmywarka wypompowuje wodę, czyli pompa jest sprawna.

    Podejrzewam, że program czeka aż czujnik poziomu wody przekaże mu informację, że poziom wody jest już dostateczny i wtedy włącza się grzałka. Jeśli czujnik nie działa to woda wlewa się bez umiaru.

    Czy ktoś wie jak dostać się do czujnika i go np. przeczyścić lub wymienić?
  • Poziom 12  
    Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie to nie ma nic wspólnego z poziomem wody bo program mycia jest kontynuowany i zmywarka przestaje nabierać wodę. Tylko nie grzeje a w konsekwencji na końcy wyskakuje błąd i nie wypompowuje.
  • Poziom 10  
    @Grzegorz_Ni
    Powiedz jak udało Ci się rozwiązać problem ? Ja mam ten sam objaw.
    Do tego na programie płukania, zmywarka sie jak by dusi, co 1.5 sekundy zatrzymuje się i rusza, przy tym przygasają lampki.
  • Poziom 20  
    Uszkodzony jest programator.
    Wrzućcie zdjęcia płytki programatora to postaram się pomóc
  • Poziom 10  
    No spoko, ale jak to rozkrecic i gdzie to jest ?. A przede wszystkim ile bedzie kosztowac naprawa ?.
    Dzieki.
  • Poziom 20  
    Programator jest w drzwiczkach. Musisz rozkręcić. Jeżeli usterka jest ta sama co w większości elektronicznych Candy to zmieścisz się z naprawą w 10 zł.
  • Poziom 10  
    @juto22
    Chodzi o wymiane kondensatora ?
  • Poziom 19  
    Ja w swojej candy miałem podobne objawy wprawdzie inny model z mechanicznym programatorem. Przyczyną okazał się pęknięty przewód w wiązce która jest drzwiczkach na wysokości zawiasów w wyniku zmęczenia materiału podczas otwierania, zamykania.
  • Poziom 20  
    berko:
    Tak ale nie elektrolity a foliowy mkp 1uF. Trafił do mnie już kolejny taki programator i we wszystkich jest ten sam problem.
  • Poziom 10  
    @jotu22
    Czy możesz mi pomóc i podesłać, chociażby zdjęcie płytki gdzie on się znajduje ?.
    I czy wymiana w warunkach domowych wchodzi w grę?
  • Poziom 20  
    Do wymiany szary kondensator 1uF i żółty (dla bezpieczeństwa) 300nF 275V
    Wymiana jest prosta i każda osoba z podstawowymi umiejętnościami lutowania sobie poradzi. Mnie serwis chciał naciąć na 650 zł za wymianę całej płytki. Za kondensatory dałem łącznie 3,50 (przepłaciłem:))
    Zmywarka Candy CDF615AX nie odpompowuje wody na końcu prog.
  • Poziom 10  
    @jotu22
    Dzieki.Faktycznie plytka jest normalna, myslalem ze bedziej tam to powciskali. Tylko zeby sie upewnic, ze ten kondensator wymaga wymiany, jak go sprawdzic ?. Mam uniwersalny miernik.
  • Poziom 20  
    Jak nie masz w mierniku funkcji pomiaru pojemności to wymień te dwa w ciemno. Kosztują grosze.
  • Poziom 10  
    jotu22 napisał:
    Jak nie masz w mierniku funkcji pomiaru pojemności to wymień te dwa w ciemno. Kosztują grosze.


    Rozkręciłem zmywarkę. Niestety nie udało mi się poprawnie zmierzyć pojemności swoim miernikiem tych dwóch kondensatorów oczywiscie ma funkcje pomiaru pojemności F. Pomiar robiłem na wyłączonej zmywarcie z wlutowanego kondensatorem w płytke, miernik ustawiłem na 2uf oraz 1uf w przypadku pomiaru tego 300nf kable pomiarowe podłączyłem jak na zdjęciu: http://rumlin.narod.ru/dt92.jpg
    W obu przypadka wskazanie 0.
    Kusi mnie, żeby wymienić je w ciemno ale nie jestem pewien czy to na pewno to.
    Kolega Grzegorz_Ni, na programie płukania nie miał problemów natomiast, moja zmywarką się zacina co 1 sekundę na tym programie tylko.
    Do tego muszę przyznać, że raz uruchomiłem na pustej zmywarce kiedy ja chciałem odkamienić z odkręconym pustym zbiornikiem na sól. Może gorąca woda, która dostała się do pojemnika na sól uszkodziła jakiś element ?.
    I jeszcze jedno pytanie gdzie i za ile można ewentualnie kupić całą płytkę programatora ?.
    Dzięki
  • Poziom 20  
    Musisz wylutować te kondensatory, dolutować do nich przedłużenie nóżek i włożyć w podłużne otwory oznaczone Cx. Tylko tak możesz zmierzyć pojemność. Jak nie czujesz się na siłach to wyślij mi ten sterownik. Będzie Cię to kosztowało browara. Jeśli jesteś zainteresowany pisz na pw