Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic CQ-C3300N brak pamięci.

PK2006 30 Lis 2009 10:16 2802 8
  • #1 30 Lis 2009 10:16
    PK2006
    Poziom 22  

    Witam!Mam ww radyjko, w którym to brak jest pamięci pomimo prawidłowego podłączenia.Gdy auto dłuższy czas stoi nie uruchamiane-radyjko rozładowuje akumulator.Po pomiarach stwierdziłem brak(a raczej zaniżone) 5V zasilające pamięć.Prawdopodobnie uszkodzony jest(on mi przywiera 5V) element o nr IC681 o symbolu 8S08D.Jest to element 5 nóżkowy. Schematu nigdzie nie można znaleźć,więc nie wiadomo co to jest.Może ktoś z Kolegów ma jakąkolwiek wiedzę na ten temat(a może schemat).Byłbym bardzo wdzięczny.Pozdrawiam!

    0 8
  • Pomocny post
    #2 30 Lis 2009 10:47
    Tomek Włodarczyk
    Spec od car audio

    PK2006 napisał:
    ...Po pomiarach stwierdziłem brak(a raczej zaniżone) 5V zasilające pamięć.Prawdopodobnie uszkodzony jest(on mi przywiera 5V) element o nr IC681 o symbolu 8S08D.Jest to element 5 nóżkowy. Schematu nigdzie nie można znaleźć,więc nie wiadomo co to jest.Może ktoś z Kolegów ma jakąkolwiek wiedzę na ten temat(a może schemat)...

    Witam!
    Proszę:
    Panasonic CQ-C3300N brak pamięci. Panasonic CQ-C3300N brak pamięci. Panasonic CQ-C3300N brak pamięci.
    Zaraz dołożę schemat :) Pozdrawiam!

    Proszę, pełna serwisówka: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7326831#7326831 b. dobrej jakości, niestety, co jest z tym związane, dosyć duży plik.

    0
  • #3 30 Lis 2009 11:24
    PK2006
    Poziom 22  

    Serdeczne dzięki dla Kolegi Tomka Włodarczyka za ekspresową odpowiedź.Może Kolega jeszcze się orientuje gdzie mogę to,,coś,,zakupić?

    0
  • #4 01 Gru 2009 18:20
    PK2006
    Poziom 22  

    Już nie wiem czego się czepić.Efekt nadal ten sam-wszystkie informacje(stacje,basy,soprany itp)po wyłączeniu radia są tracone (radio podłączone prawidłowo)-trzeba programować od początku.Pierwotnie zbyt niskie było napięcie podtrzymujące pamięć ok 2,5V.Zmieniłem rezystor 12k na 2,2k i 5v jest stabilne.Mimo wszystko gubi ustawienia.Podejrzewam procesor.Co o tym sądzicie?

    0
  • #5 01 Gru 2009 20:16
    Tomek Włodarczyk
    Spec od car audio

    PK2006 napisał:
    ...Zmieniłem rezystor 12k na 2,2k i 5v jest stabilne...


    Nie wiem czy ta metoda nie wprowadzi Cię w błędny tok rozumowania. Skoro sztucznie wymusiłeś mu 5V to element uszkodzony pobiera większy prąd i co z tym się wiąże nadmiernie się grzeje ale jeśli uszkodzony jest np. układ scalony (może to być procesor) to podniesienie napięcia na pewno nie spowoduje jego poprawnego działania. A co z tropem z pierwszego postu? Moim zdaniem musisz szukać gałęzi, która pobiera zbyt duży prąd i wtedy można zlokalizować uszkodzony element. Zakładam oczywiście, że źródło tego napięcia jest sprawne i odpowiednio wydajne.
    Który rezystor wymieniłeś z 12k na 2k2? Podaj numer na druku R=?

    0
  • #6 02 Gru 2009 16:00
    PK2006
    Poziom 22  

    Witam!Element,o który pytałem w pierwszym poście okazał się być błędnym kierunkiem(szukałem po ścieżkach dlatego doszedłem do błędnych wniosków).Rezystor,o który pytasz na schemacie ma nr R707.Na nim był zbyt duży spadek napięcia i dlatego nie było 5V na pamięć(tak myślę).Zenerkę D710 podstawiłem.Na czas pomiaru odpiąłem D705.Pozostało tylko zasilanie procka.Dopiero wymiana R707 pozwoliła uzyskać pełne 5V.Na STB zasilanie ACC bierze około 2,5mA(chyba ok).Pomimo pełnych 5V i tak nie zapamiętuje nastaw.I co o tym myślisz?

    0
  • #7 02 Gru 2009 17:13
    Tomek Włodarczyk
    Spec od car audio

    PK2006 napisał:
    ..Dopiero wymiana R707 pozwoliła uzyskać pełne 5V.Na STB zasilanie ACC bierze około 2,5mA(chyba ok).Pomimo pełnych 5V i tak nie zapamiętuje nastaw.I co o tym myślisz?


    2,5mA to bardzo dobry pobór prądu i nie rozładuje to akumulatora. Wg. opisu procesora to napięcie powinno wynosić na 77 pinie procesora:
    Panasonic CQ-C3300N brak pamięci.
    A próbowałeś wrócić do R707- 12k i podstawić D705 i C705? Jeśli faktycznie dalej nie będzie pamiętał ustawień (mimo cały czas podłączonego napięcia ACC) to Twoja sugestia z procesorem może okazać sie trafna :( Ja tam nie widzę innej zewnętrznej pamięci. Mnie wygląda na to, że pamięta procesor.
    W pierwszym poście napisałeś:
    Cytat:
    ...czas stoi nie uruchamiane-radyjko rozładowuje akumulator...

    To skąd to rozładowywanie akumulatora skoro radio pobiera 2,5mA?

    0
  • #8 03 Gru 2009 08:01
    PK2006
    Poziom 22  

    Witam!Z tym rozładowywaniem to zostałem wprowadzony w błąd.Dopiero teraz klient przyznał,że połączył oba plusy aby radio nie gubiło nastaw.Pozostaje mi podstawić D705 i elkę.Myślę jednak,że nie przyniesie to efektu.O efektach napiszę.

    0
  • #9 04 Gru 2009 18:28
    PK2006
    Poziom 22  

    Witam!No niestety wymiana ww elementów nie przyniosła poprawy.Najprawdopodobniej uszkodzony(choć to dziwne) jest procesor.Chyba,że ktoś ma jeszcze jakieś sugestie.

    0
  Szukaj w 5mln produktów