Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ABAX acu-100 - sabotaże po przenosinach czujki

watchtech 30 Nov 2009 12:18 3234 11
Optex
  • #1
    watchtech
    Level 2  
    Witam
    Mam następujący problem z abaxem. Mianowicie po uzbrojeniu systemu, naruszenie bezprzewodowego pira powoduje alarm sabotażowy. Sytuacja taka pojawiła się po odłaczeniu alarmu na tydzień czasu i po przeniesieniu czujnika w inne miejsce. obydwa styki sabot sa zamknięte. Acu-100 podłaczony do integra32, czujniki 2eol no. Może ktoś miał podobny problem i zna rozwiązanie?
  • Optex
  • #3
    watchtech
    Level 2  
    System wisi od miesiąca więc soft nie powinien stanowic problemu. Jesli zas chodzi o typ wejscia to daje sobie reke uciac ze powinno byc 2eol no. No i jeszcze dochodzi taka sprawa: wszystkie czujnik reaguja odpowiednio (czyli normalna reakcja alarmowa), problem jest tylko z tym ktory zostal chwilowo zdemontowany. moze nalezaloby go ponownie zidentyfikowac? w kazdym badz razie dzieki za odpowiedz ;] pozdr
  • Helpful post
    #4
    Stan-Mar

    Level 26  
    watchtech wrote:
    System wisi od miesiąca więc soft nie powinien stanowic problemu. Jesli zas chodzi o typ wejscia to daje sobie reke uciac ze powinno byc 2eol no. No i jeszcze dochodzi taka sprawa: wszystkie czujnik reaguja odpowiednio (czyli normalna reakcja alarmowa), problem jest tylko z tym ktory zostal chwilowo zdemontowany. moze nalezaloby go ponownie zidentyfikowac? w kazdym badz razie dzieki za odpowiedz ;] pozdr


    Kolega Tobie dobrze napisał - ma być 2eol/nc!!!.

    Podepnij komputer i sprawdź system - wtedy będziesz wiedział co się dokładnie dzieje.
  • Optex
  • Helpful post
    #5
    Tommym
    Level 12  
    Sprawdź sobie kolego, jaki masz poziom sygnału z tej czujki, którą przeniosłeś.
    A co do NO/NC - porównaj z pozostałymi czujkami, podejrzewam że są takie same więc i ustawienia powinny być identyczne.
    A! I jeszcze użyj miernika, celem sprawdzenia bateryjki w czujce.... Leżała biedna, samotna, wyczerpana z tęsknoty za systemem.. :)
  • Helpful post
    #6
    Robert.gda
    Level 12  
    Najprawdopodobniej programując centrale nie zapisałeś ustawień do Flasha i masz fabryczne lub bliżej nie określone ustawienia centrali
  • #7
    watchtech
    Level 2  
    Czujka wisi 2 m od odbiornika. Bateria ma miesiąc (ale przy najblizszej okazji sprawdze). Wszystkie pozostale czujki zaprogramowane jako 2eol no dzialaja poprawnie. Ustawiania na pewno nie sa fabryczne i zostały zapisane do pamieci. Co ciekawe owa feralna czujka reagowala poprawnie do momentu kiedy system zostal zupelnie odlaczony (na czas remontu dwoch pomieszczen. Sytuacja jest naprawde dziwna i kiedys podobny problem mial kolega instalator. Ostatecznie ustawil czujniki jako zwykle no bez eol'ow. Wowczas naruszenie w czuwanie powodowalo zwykla reakcje alarmowa, bez opcji sabotazu. W ostatecznosci tez tak zrobie, ewentualnie jeszcze raz dodam dana czujke do pamieci odbiornika, z tym ze milo by bylo zrozumiec problem. Tak czy siak strzele kazdemu punkty ;]
  • #8
    SP2QVX
    Level 13  
    Witam
    Z mojego doświadczenia wynika:
    jeżeli wejście centrali do którego przydzielona jest czujka ABAXa jest typu 2EOL/NO lub 2EOL/NC to będzie zgłaszany sabotaż przy otwarciu styku sabotażowego czujki. Dla wejścia NO/NC/EOL czujka będzie zgłaszała wyłącznie naruszenia, otwarcie styku sabotażowego nie spowoduje sabotażu. Jedyne co może być przyczyną takiej sytuacji to zaprogramowanie typu reakcji wejścia na "24h sabotażowa"
  • #9
    Lord Z
    Level 10  
    Hmmm... to chyba zalezy tez od centralki.
    Ja po kilku godzinach kombinacji ustawilem czujki w centrali CA-5 na NO.
    Po zmostkowaniu TMP z ITMP oraz TMP z COM sabotaz takze dziala, mimo ze czujka jest w trybie NO.
    Mozna tez wszystko ustawic w trybie NC, ale wtedy diody na ACU-100 ciagle swieca.

    Przy ustawieniu centralki na 2eol/nc, 2eol/no lub eol zawsze mialem zglaszany sabotaz lub naruszenie.

    Wiem, ze troszke sie mijam z tematem, ale moze sie komus to przyda :)
  • #10
    SMDmaniak
    Level 23  
    Witam!

    Wszystko poprawnie misisz mec oddzielne wejscie na sabotarze !! Na szynie to jest oddzial sabotarzu i naruszenia a tu CA-5 musisz dac oddzielne wejscie na sabotaz.

    pozdr

    Dodano po 4 [minuty]:

    TPR – wyjście informujące o sabotażach

    czujek i dac 2eol/nc
  • #11
    adam74687
    Level 9  
    "ewentualnie jeszcze raz dodam dana czujke do pamieci odbiornika" - chyba to jest pierwsze, co powinieneś zrobić. Usuń ją z systemu i ponownie dodaj. Dobrze byłoby sprawdzić w XLoad co się dzieje. Jeżeli czujka "daje" alarm bezpośrednio po zazbrojeniu systemu, to masz problem z sabotażem. W innym przypadku nastąpiło przekłamanie. SMDmaniak-nie musi mieć oddzielnych sabotaży, to jest system bezprzewodowy pracujący z INTEGRĄ 32, wszystkie informacje idą po "dacie"
  • #12
    SMDmaniak
    Level 23  
    Lord Z wrote:
    Hmmm... to chyba zalezy tez od centralki.
    Ja po kilku godzinach kombinacji ustawilem czujki w centrali CA-5 na NO.
    Po zmostkowaniu TMP z ITMP oraz TMP z COM sabotaz takze dziala, mimo ze czujka jest w trybie NO.
    Mozna tez wszystko ustawic w trybie NC, ale wtedy diody na ACU-100 ciagle swieca.

    Przy ustawieniu centralki na 2eol/nc, 2eol/no lub eol zawsze mialem zglaszany sabotaz lub naruszenie.

    Wiem, ze troszke sie mijam z tematem, ale moze sie komus to przyda :)


    Witam!

    Jak by mial I32 to prosta sprawa w Dload w Awariach sprawdzic stan wejsc a tu jest CA-5 i autonomicznie ustawiony ACU-100.

    pozdr