Witam, moj problem dotyczy wysokiego swr i słabego obioru (w granicach 2 km moge słyszeć, a nadaje na max 1 km przy dobrych warunkach -> sa to osiagi max) na antenie lemm at1200. Nie wiem od czego to moze zależeć, przeczytałem juz troche lecz chyba jeszcze za mało
, moj problem jest o tyle inny ponieważ antena jest montowana w błotniku (standardowe miejsce w golfie 3) tak, że cewka jest cała schowana pod błotnikiem a wychodzi tylko promiennik, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, nigdzie nie ma zwarcia, masa też dobra, rozkręcałem cewke i wszystko wyglada ok, antena jest nowa, jedyne co i to uciąłem przewód o jakieś 1,5 metra, bo taki długi był nie potrzebny. Czytałem ze długość przewodu nie powinna miec znaczenia wiec to zrobiłem lecz nie sprawdziłem jak było wcześniej, jednak też znalazlem artykuły w których mówią że ma znaczenie i nawet się stroi antene długością przewodu, więc nie wiem sam, prosze o propozycje jak moge to naprawić i czy ewentualnie dokupić przewód, jak tak to w jakiej długości