Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Thomson 29DF25E 448/ICC17 - nie startuje

gregor22 30 Lis 2009 15:48 2371 3
  • #1 30 Lis 2009 15:48
    gregor22
    Poziom 23  

    Po włączeniu TV nie startuje WN, słychać tylko cichy świergot podczas startu. Dioda czuwania świeci cały czas i nie mruga. Napięcie systemowe ok.70v. Stabilizator IP95 wymieniłem a oprócz tego elki w przetwornicy po stronie pierwotnej i wtórnej. Elki obok hota wymienione a sam hot jest dobry. Zwarłem na krótko do masy tranzystor TP71 ale bez efektu a sam TP71 jest dobry. Postanowiłem zwiększyć regulację siatki na trafie WN maxymalnie i o dziwo TV wystartował i chodził prawidłowo do czasu kiedy go wyłączyłem i już nie załączyłem ponownie. Proszę o podpowiedzi bo nie wiem co dalej robić!


    Proszę o przeniesienie tematu bo pomyliłem działy......dziękuję.

    0 3
  • #2 30 Lis 2009 21:17
    radsat
    Moderator

    Wypadało by poczytać o tych przypadłościach, jest nieco podobnych informacji na forum. Ogólnie rzecz biorąc to widzę koszyk.

    -1
  • #3 30 Lis 2009 22:40
    h jaworski
    Specjalista AGD

    Napięcie systemowe 70v to zdecydowanie za mało albo nie wydala zasilacz albo zwarty trafopowielacz lub coś w jego okolicy. zmierz napięcie po włączeniu do pracy jak będzie dobre to trzeba sprawdzić wysokie napięcie i okolice jak za małe to też do sprawdzenia wysokie i zasilacz. swoją drogą niedawno miałem podobny przypadek i była uszkodzona podstawka kineskopu po odłączeniu przewodów z trafopowielacza tv ruszył ale oczywiście obrazu nie było.

    0
  • #4 01 Gru 2009 19:48
    gregor22
    Poziom 23  

    Sprawdziłem całą linię i zasilanie, ale ciągle brak sterowania H....,sprawdziłem i podstawiłem mikroprzełączniki na klawiaturze lokalnej i bez efektu. Podstawiłem nawet trafopowielacz i nadal brak sterowania. Pozostaje mi tylko wymienić sterownik TDA8855H.

    Dodano po 5 [godziny] 33 [minuty]:

    Podstawiłem sterownik TDA8855H i TV wystartował. Chodzi już 2 godzinki....chyba będzie ok. Dziękuje i pozdrawiam.

    0