Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HP Pavilion dv9000 był reablling, a teraz znów się zawiesza

Miszczu83 30 Lis 2009 18:25 11517 22
  • #1 30 Lis 2009 18:25
    Miszczu83
    Poziom 8  

    Witam.
    Posiadam HP 9000, Intel core 2duo 2,0, Geforce 8600M GS.
    Sytuacja wygląda mniej więcej tak:
    Komp ma 3 lata nic się nie działo aż do zeszłego miesiąca. Padła grafa, nie znam sie na tym więc skasowali mnie w serwisie 520pln za reballing grafy. Oczywiście dowiedziałem się po fakcie że można zrobić to taniej:). Wrócił działał i dalej działa, oprócz gier tzn. mam 2 gry na kompie. LFS i COD2. Problem jest taki. Właczam grę i nigdy nie wiem kiedy się zawiesi. Czasami 3 minuty to trwa, czasami godzinę. Przy okazji występują problemy z dźwiękiem, tak trochę charczy lewa strona kompa. Podpiąłem go do wzmacniacza i nie ma tego problemu więc może cos z głośnikami. Zrobiłem format pograłem 30min i zawiesił się (zapetlenie dźwięku, zdjęcie na monitorze i zero reakcji na jakiekolwiek przyciski oprócz wyłącznika:) Poza tym, ze dwa razy gdy dotknąłem go po lewej stronie pod klawiaturą, zwiesił się od razu, pod tym dotykanym miejscem jest dysk (wyciągnąłem dysk włożyłem i nic) Nie wiem co to może być, może miał ktos podobny problem? Dzieki

    0 22
  • #2 30 Lis 2009 19:55
    Kristoff10
    VIP Zasłużony dla elektroda

    A nie przegrzewa Ci się proc albo grafa?? Jak możesz sprawdź to...

    0
  • #3 30 Lis 2009 21:26
    hd44780
    Poziom 17  

    Kristoff10 napisał:
    A nie przegrzewa Ci się proc albo grafa?? Jak możesz sprawdź to...


    Oczywiście że się przegrzewa, przecież to HP9000.

    Pytanie czy serwis zrobił rebaling, czy wziął kasę za rebaling, a tylko przeleciał płytę hotairem. Poza tym w pavilionach problem z reguły nie leży w grafie a w mostku północnym, który wisi na jednym ciepłowodzie za procesorem, więc jest dodatkowo podgrzewany i to właśnie on powinien być przelutowany w pierwszej kolejności. Dodatkowo mostek ma kontakt z radiatorem ma przez dość grubą podkładkę termoprzewodzącą, która rozpłaszcza się przy każdym przenoszeniu komputera i nie przewodzi ciepła (powinna być także wymieniona).

    Niezależnie od tego co padło - proponuje "dusić" serwis - niech poprawiają albo oddają kasę. Ewidentnie źle wykonana usługa na która powinno być przynajmniej 3 mies gwarancji.

    0
  • #4 01 Gru 2009 18:15
    daniel508
    Poziom 11  

    Do serwisu niech poprawiają

    0
  • #5 02 Gru 2009 13:02
    Miszczu83
    Poziom 8  

    No oddałem do serwisu i przyjęli go bez dawania im dodatkowego siana. Gwarancja była na miesiąc!!!Na naprawę. To nie dużo ale się zmieściłem. Zobaczymy co z tego wyniknie. Temperatury pokazywał ok. Sprawdzane everestem. Nie wiem ile powinien mieć dysk. U mnie dochodziło do 55, procki między 45 a 65, grafa 50-60, takie były wyniki. Nie wiem co oni robią w tym serwisie, nie jestem tego w stanie sprawdzić czy coś zrobili czy nie bo się nie znam aż tak na kompach żebym mógł go rozkręcić rzucić okiem i powiedzieć czy coś było robione. Teraz czekam na phon z serwisu ,co oni tam wymyślą.

    0
  • #6 04 Gru 2009 12:17
    Miszczu83
    Poziom 8  

    3 dzień i nikt nie dzwoni, ciekawe czy to zrobią, kolo mi powiedział jak go oddawałem że nie wiadomo czy go naprawią i może mi zwrócą siano za poprzednią naprawę, znacie kogoś kto się tym zajmuje w Zielonej Górze, dzięki z góry za pomoc.

    0
  • #7 09 Gru 2009 09:37
    _1KOKO
    Poziom 32  

    Witam. Miesiąc na reballing? łał!!! jak oddadza Ci go i bedzie to samo spróbuj nowego biosa wgrac to zawsze obniza o pare stopni procki. pozdrówki.

    0
  • #8 09 Gru 2009 14:38
    Miszczu83
    Poziom 8  

    Oddali, zrobili to samo za darmo, chodzi OK i dobrze, gry działają grafika do 50-60 stopni się nagrzewa, ale to chyba nie tak tragicznie. Wgrał bym nowego biosa gdybym wiedział jak, ale nie wiem. Może jest jakiś link do poradnika krok po kroku?

    Jeszcze raz ja:
    Temperatury podczas grania w LFS po godzinie gry:
    PROCKI: CORE1: 57, 2 56
    GRAFA: 53
    DYSK: 50

    Tak to wygląda. Chyba nic nie powinno się już z nim dziać, takie temperatury nie są przecież tragicznie wysokie, choć dysk mam ST 9160821AS, TO 50 stopni to już trochę jest. hardware sensor monitor pokazuje już na żółto. Jak sprawdzić jaki mam bios i czy trzeba go uaktualnić? Z góry dzięki

    0
  • #9 09 Gru 2009 14:46
    Kristoff10
    VIP Zasłużony dla elektroda

    ściągnij ze strony producenta i odpal program do flashowania... poda Ci jaką masz wersję a jaka jest najnowsza...

    0
  • #10 09 Gru 2009 20:00
    jarewa
    Poziom 31  

    Miszczu83 napisał:
    Jeszcze raz ja:
    Temperatury podczas grania w LFS po godzinie gry:
    PROCKI: CORE1: 57, 2 56
    GRAFA: 53
    DYSK: 50

    Tak to wygląda. Chyba nic nie powinno się już z nim dziać, takie temperatury nie są przecież tragicznie wysokie, choć dysk mam ST 9160821AS, TO 50 stopni to już trochę jest.



    To masz bardzo zimnego notebooka podczas grania super temperatury aż za dobre. Ciekawe czy prawdziwe?

    A co do dysku muj segate 7.200 ATA grzeje sie 55st i juz dwa lata zyje bez najmniejszego błedu jak i odczytu.

    0
  • #11 10 Gru 2009 10:25
    Miszczu83
    Poziom 8  

    czemu miały by być nieprawdziwe? Zawsze mam go na high performance, jest głośny bo wiatrak cały czas chodzi ale grafa nie przekracza 55st. zobaczymy czy się znowu zepsuje, wcześniej nie patrzyłem na tem. czasami tylko sprawdziłem procesory ale teraz już patrzę. Ciekawe czy się zepsuje przy 50 st?

    0
  • #12 10 Gru 2009 15:59
    azyl17
    Warunkowo odblokowany

    moze faktycznie nie było stawnia ukladu na nowo tylko grzanie.Grzanie to jest 6 razy mniej roboty a efekt na początku jest ten sam.

    0
  • #13 11 Gru 2009 10:56
    _1KOKO
    Poziom 32  

    Temperatury masz ok. ale efekt zobaczysz po jakimś czasie, tzn jezeli zaczniesie znowu mocno grzac to tylko podgrzewanie robili...

    0
  • #14 12 Gru 2009 17:05
    Miszczu83
    Poziom 8  

    No jak teraz gram pół dnia to grafa ma 57 stopni, ustawiłem go na high performance i jakoś nie grzeje się za bardzo...reszta temperatur też niska. Mam nadzieję że nie robili tylko tego zgrzewania. Zobaczymy

    0
  • #15 12 Gru 2009 17:10
    Kristoff10
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jak masz osobno grafikę to sama grafika może mieć koło 60stopni... tylko nie wiadomo ile ma mostek... on najbardziej jest narażony na przegrzanie... z uwagi na to iż jego chłodzenie jest na jednym ciepłowodzie co procek...

    0
  • #16 13 Gru 2009 15:34
    Miszczu83
    Poziom 8  

    A nie idzie jakoś sprawdzić ile ma ten mostek, może ma podobnie co procesory jeżeli jest na tym samym ciepłowodzie?

    0
  • #17 13 Gru 2009 18:06
    Kristoff10
    VIP Zasłużony dla elektroda

    obawiam się że może mieć więcej... a niestety nie znam sposobu aby sprawdzić jaką on ma temp...

    0
  • #18 14 Gru 2009 11:16
    _1KOKO
    Poziom 32  

    Spróbuj na everescie sprawdzic... moze ma swój sensor osobny.

    0
  • #19 14 Gru 2009 11:20
    Kristoff10
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Powiem Ci tak, nie ma.

    0
  • #21 16 Gru 2009 20:26
    _1KOKO
    Poziom 32  

    jeden jest minus tego wszystkiego ze wsumie jesli proc mocno sie grzeje to oddaje ciepło na most

    0
  • #22 28 Gru 2009 11:46
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #23 17 Kwi 2010 14:07
    Miszczu83
    Poziom 8  

    Co za ludzie. Jak można porysować obudowę, złożyć źle i nie dokładnie. masakra. Mój już jest po 3 reballingach:) teraz mam 3 miechy gwarancji więc się na razie nie przejmuję. temperatury ok, wszystko gra, tylko trochę źle złożony wrócił. chyba za mocno ściśnięty jest czy coś, ten plastik powyżej klawiatury z niebieskimi "guzikami" jest jakby łukowaty, wygięty do góry i się ugina o dobre pół centymetra pod ciężarem palca. No ale działa,a to że się ugina jakoś specjalnie mi nie przeszkadza. Ale jak tacy kolesie w serwisie mają wszystko gdzieś to po prostu przesada. No nic oby działał. Pozdr

    0