Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Muzyka i film się zacinają

LysyOsw 30 Lis 2009 19:34 7632 16
  • #1 30 Lis 2009 19:34
    LysyOsw
    Poziom 26  

    Witam ! Mam problem z odtwarzaniem filmow i muzyki. Muzyka czasem dziala i nagle zaczyna przyspieszac :/ zrobie "stop" i odwtworze pownie to dziala normalnie. Tak samo film, na poczatku dziala, potem zaczyna sie zacinac, co 4s zacina się głos, nieprzyjemnie się ogląda... W filmie wcisnę na stop i dziala po przewinieciu... Co jest grane ? Komputer jest porzadny, procesor 2*2,2ghz, ram 2gb, geforce 9600... Defragmentacje nie pomagają... Format samego C rowniez. Dzieje się to w JetAudio i BestPlayer tez, wiec nie jest to wina programu, reinstal jet audio nic... Pomozcie :(

    0 16
  • #2 30 Lis 2009 19:53
    piotreek102
    Poziom 12  

    1. Spróbuj przeinstalować kodeki na jakieś inne.
    2. Sprawdź (bądź zamieść screen'a) w menadżerze zadań czy nie masz jakiegoś procesu, który nadmiernie zużywa zasoby procesora.
    3. Zamieść na forum loga z HiJackThis

    0
  • #3 30 Lis 2009 20:34
    LysyOsw
    Poziom 26  

    To nie wina kodekow, swiezo po formacie chyba tez to jest, zainstalowalem klite codec pac i te od xp, to nic nie daje, kiedy jedyne co robie na kompie to ogladam film i sie zacina, ale nie caly czas. Np wlacze i dziala dobrze, po 40min zaczyna sie ciąć, robie stop i potem play i nie zacina sie. Zaraz zamieszcze logi

    https://obrazki.elektroda.pl/38_1259609587.jpg

    0
  • #4 30 Lis 2009 22:10
    piotreek102
    Poziom 12  

    Log na moje oko wygląda ok. Ten problem masz od nowości kompa, czy pojawił się jakoś nagle? Spróbuj może jeszcze zmienić na inne sterowniki od dźwięku, grafiki i chipsetu. Odinstaluj też program EasySaver.

    Cytat:
    To nie wina kodekow, swiezo po formacie chyba tez to jest, zainstalowalem klite codec pac i te od xp, to nic nie daje...

    A próbowałeś zmienić te kodeki na jakieś inne, albo chociaż na inną wersję?

    0
  • #5 30 Lis 2009 23:43
    LysyOsw
    Poziom 26  

    Wiesz co, we wrzesniu zmienilem plyte z asus p5ld2-x/1333 na gigabyte p43 es3g i grafike na gf 9600gt... no i zasilacz z colorsit na cheiftec 450wat, w szystko nowka bo komp mi swirowal resetowal mulil itp... A energy saver czemu odinstalowac, chyba powinien byc dla oszczednosci energi, a jakie kodeki wgrac? Co odinstalowac? Problem jest jeszcze taki ze juiced2 mi sie zacina strasznie, ale jak wejde w uruchom >dxdiag> zakladka dzwiek i ustawie na brak przyspieszenia to chodzi jak zyletka, ale wtedy w ngs u2 dzwiek sie opoznia, uderze w cos i po 2s dopiero jest dzwiek .... :/

    0
  • #6 01 Gru 2009 17:57
    piotreek102
    Poziom 12  

    Trudna sprawa. Jedyne co mogę poradzić to zmianę wersji kodeków np na tą: http://www.download.net.pl/105/K-Lite-Codec-Pack-Full/ , i tych sterowników co napisałem, ewentualnie reset biosa, bądź jego update. EnergySaver ingeruje w taktowanie procesora i dlatego tak na próbę możesz go odinstalować.

    0
  • #7 01 Gru 2009 18:47
    LysyOsw
    Poziom 26  

    Jak zrobic reset biosa? Czy mam przez to rozumiec wyjecie bateri na 5min? Robilem to bo probowalem podkrecic procesor, robilem tez ustawienia optymalne ..... Bez skutku. A moze to byc wina dvd? Po zainstalowaniu deamona rozjasnienie windows xp sie zacina, no i tak podejrzewam moze sie uszkodzilo, kiedys chyba polecial z niego dymek... No i ostatnio tj 2tyg temu byla sytuacja ze windows sie zawiesil przy wczytywaniu, pasek nagle stanąl i reset, a dzisiaj po wlaczeniu, plyta glowna ruszyla, te biale literki na czarnym tle, ale zamiast wczytac winde to czarny ekran, reset pomogl, moze to byc zwiazane z tym, dodam ze ram jest na 100% dobry. A odinstalowanie energy saver bedzie zauwazalne, np poprzez wieksze zuzycie energi? A dvd rom jest podpiety pojedynczo do plyty na 1tasmie i do tej tasmy nic wiecej nie podlaczylem, bo dysk jest pod serial ata II

    0
  • #8 01 Gru 2009 21:43
    piotreek102
    Poziom 12  

    Tak, można zresetować biosa przez wyjęcie baterii. Nie sądzę żeby była to wina napędu, ale możesz go odłączyć na próbę. Trzeba próbować wszystkiego co przyjdzie do głowy.
    Jak odinstalujesz EnergySaver to nie odczujesz żadnej różnicy jeśli chodzi o zużycie energii. To oszczędzanie energii jest po to żeby procek nie grzał się na darmo jak nie jest używany.
    Koniecznie zmień sterowniki i kodeki (najpierw odinstaluj stare przez dodaj/usuń programy), a jak to nie pomoże zrób update biosa. Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.

    0
  • #9 02 Gru 2009 00:58
    LysyOsw
    Poziom 26  

    W dodaj/usun odinstaowalem k-lite kodeki, zadnych innych mi nie pokazuje, mialem divX i odinstalowalem. Znalazlem jakies kodeki co polecaja na forum, zainstalowalem, zrobilem reset i nadal lipa, wlasnie ogladam film i na 50min zaczal sie lekko ciąć, musialem zrobic stop. No nic, chyba musze zrobic format wszystkich partycji... Update biosu jak zrobic? Sterowniki do plyty i do kart graf zainstalowane z oryginalnych CD

    0
  • #10 02 Gru 2009 09:59
    LysyOsw
    Poziom 26  

    Muzyka i film się zacinają
    oglądając film mam taką ikonke, to chyba jakieś kodeki, może je jakoś idzie odinstalować, albo to są jakieś kodeki i nic nie istalować, co o tym myślicie ?

    Dodano po 6 [minuty]:

    Moze to jest z tym związane, dlaczego tak przeciąganie po ekranie się zacina? po 2 sekundach znika ten "cien" ale chyba tak być nie powinno? Przy tak szybkim komputerze, przeglądanie internetu głównie, zresztą screen pokazuje co otwarte Muzyka i film się zacinają

    No i teraz zauważyłem że podczas tego przesuwania komputer w środku wydaje lekki dźwięk, tylko podczas przesuwania okna z odtwarzaczem JetAudio jest takie ciche syczenie, jak się wsłuchałem. Podejrzewam że dochodzi ono z grafiki lub płyty? Grafika uwalona?

    0
  • #11 07 Gru 2009 08:07
    LysyOsw
    Poziom 26  

    pomoże ktoś ?? Początkowo stawiałem na karte graficzną ale słuchając radia internetowego również mi się zaczęło zacinać, podejrzewam że może to karta dźwiękowa ale jak to sprawdzić, co proponujecie, jest tu ktoś ?

    0
  • #12 07 Gru 2009 09:09
    mirusz
    Poziom 11  

    Może ktoś ze znajomych mógłby Ci pożyczyć kartę grafiki i dźwiękową do podmiany na próbę. Możesz podmieniać elementy kompa i obserwować rezultaty. Pewnie nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi na swój problem. Może jakieś testy pamięci coś powiedzą, może jakiś program testujący prędkość i wydajność poszczególnych elementów komputera.

    0
  • #13 07 Gru 2009 09:21
    LysyOsw
    Poziom 26  

    wydaje mi się że problem lezy w grafice, karcie dźwiękowej lub dysku? Jak sprawdzić dysk? Hd tune, czy co? no karta graficzna powodowała by ścięcia dźwieków? Dodam że raz na jakiś czas sie to pojawia... Ramy mam dobre, sa dwie kości sprawdzałem pojedycnczo i nic to nie zmienia, tylko że karta dźwiękowa jest zintegrowana w płycie jak wiadomo ... Na co wstepnie postawić?

    0
  • #14 07 Gru 2009 13:21
    ul1002

    Poziom 34  

    Co to za windows, jakiś modyfikowany ? wygląda jakby się coś przegrzewało, gry działają normalnie ?

    0
  • #15 07 Gru 2009 16:06
    dexi
    Poziom 29  

    Sprawdź dysk twardy, czy wszystko jest OK i czy przypadkiem nie pada (SMART Test).

    Myślałem, że to wina karty graficznej lub kodeków, ale w ten sam sposób objawia się uszkodzenie dysku twardego, lub jego nieprawidłowe skonfigurowanie.

    0
  • #16 07 Gru 2009 18:29
    LysyOsw
    Poziom 26  

    system to modyfikowany XP + SP3. Co do gier, działają, tylko że zacina mi się np NFS Shift, musze zmienić w (uruchom > dxdiag > dźwięk > i ustawić na brak przyspieszenia. Wtedy gry sie nie tną. Tak samo Juiced 2, bardzo się tnie, jak zmienie na brak przyspieszenie to problem znika. Ale gdy jest brak przyspieszenia to już w NFS U2 dźwięk jest opóźniony - gdy się rozpędze i uderze to dźwięk uderzenia jest po 2 sekundach.

    Co do SMART, jak sprawdzić, którym programem, może jakiś wykres, bo niewiem co robić.

    Zamierzam zmienić w środe system na 7 Ultimate. Tylko że tego modyfikowanego win xp mam juz od dawna, więc to nie wina samego windowsa, prędzej konfiguracji, może coś xle ustawiłem ale co? Dysk jest WD 3200AAKS

    0
  • #17 07 Gru 2009 18:31
    mat_ed
    Poziom 43  

    Cytat:
    system to modyfikowany XP + SP3

    Zatem ze swoim problemem, zwróć się do supportu tego modyfikowanego systemu.

    0