Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[PORADA] Tania dobra tokarka (najlepiej Polska)

WojtekM1987 24 Nov 2010 22:35 71547 51
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    piotrfire
    Level 13  
    Odświeżę troszkę temacik. Szukam Tokarki za ok 12 000 zł dł. toczenia pomiędzy 1000 a 1500mm a prześwit wrzeciona 50mm. Na razie doczytałem się dobrych opinii o tokarkach TUD , TUR i Poręba nie wiele wiem o rosyjskich i bułgarskich. Czy Są jeszcze jakieś modele godne polecenia?
    darek4168
    Level 21  
    Za bardzo odmalowane te tokarki, osobiście nie podoba mi się to, możliwe że sprzedający chce coś ukryć. Trzeciej (7900) to nie znam, a ostatni TUC nie ekonomiczny, za duży ma silnik, wiem bo mam.
    piotrfire
    Level 13  
    Myślę że kupię jakąś TUD albo rosyjską 16k20 zależy mi też aby miała przyspieszone posuwy
    Anonymous
    Anonymous  
    saskia
    Level 39  
    Do takich prac powinienes szukac starej tokarki do metalu, ktora ma sporo miejsca dookola uchwytu i konika.
    Dzisiejsze, nowe tokarki sa zazwyczaj ciasne w tych miejscach.

Poszperaj na angielskim ebay-u hasla takie jak Harrison, Boxford, Drummond, lub metal lathe.
    Ciezko bedzie sprowadzic takowe do kraju, ale przynajmniej bedziesz mial wyobrazenie co chcesz kupic i co najbardziej ci bedzie odpowiadalo.
    Anonymous
    Anonymous  
    piotrfire
    Level 13  
    Nie napalam się na konkretny model ale zależy mi na sztywności maszyny dlatego szukam TuD , TUR , 16K20 albo jakąś bułgarkę CU. Nie za bardzo wiem jak sprawdzić luzy na wrzecionie , suporcie itp. a co do hałaśliwości to podobno 16K20 hałasują nie wiem ile w tym prawdy.
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    saskia
    Level 39  
    Najlepiej sprawdzic osobiscie jak wygladaja podzespoly.
    W maszynach z Chin najczesciej wszystko jest odchudzone, wiec mniej sztywne, a zebatki posuwu z kruchego zeliwa i malutkimi zabkami. Byle wiekszy wior lub przerywana powierzchnia i zabki sie sypia jak mak.
    onatos
    Level 12  
    piotrfire wrote:
    Nie napalam się na konkretny model ale zależy mi na sztywności maszyny dlatego szukam TuD , TUR , 16K20 albo jakąś bułgarkę CU. Nie za bardzo wiem jak sprawdzić luzy na wrzecionie , suporcie itp. a co do hałaśliwości to podobno 16K20 hałasują nie wiem ile w tym prawdy.

Wszystko da się sprawdzić przy pomocy wałka kontrolnego i czujnika zegarowego .
    Z tym zestawem, niewiele da się ukryć .
    piotrfire
    Level 13  
    Tokarka zakupiuna model to TUD 50/1500 z zamontowanymi liniałami i odczytem cyfrowym SINO.