Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[c++] sortowanie wyrazow tab jednowymiarowych

bercik11palcow 01 Gru 2009 10:23 1669 7
  • #1 01 Gru 2009 10:23
    bercik11palcow
    Poziom 18  

    witam

    jestem na pierwszym roku polibudy i zaczęło mi się programowanie...
    i mam zrobic taki programik(tzn juz zrobilem ale nie do końca) aby wypisywał tablice w pionie i poziomie(to juz zrobiłem) i pod tym jeszcze żeby posortował te elementy rosnąco(i z tym jest problem:/ )

    mam oto taki program:

    Code:

    #include<iostream.h>
    main()
    {     
          int           tab[4];
          int           i;
     
         
          for(i=0; i<4; i++)
    {     
          cout<<"podaj "<<i<<" element tablicy: \n";
          cin>>tab[i];
    }     
          cout<<"elementy tablicy wynosza:\n\n";
          cout<<"w pionie: \n";
         
         
         
          for(i=0; i<4; i++)
    {
          cout<<tab[i]<<endl;
    }
          cout<<"\nw poziomie: \n";
         
         
         
          for(i=0; i<4; i++)
    {
          cout<<tab[i]<<"\t";
    }
          cout<<"\n\n";
         

          system("pause");
    }


    I czy mógł by ktoś mi wytłumaczy krok po kroku jak zrobi to sortowanie?
    Tylko prosze mi nie tłumaczyc, w stylu"zrób pętle porównującą 2 elementy" bo to mi nic nie mówi. Prosił bym o jakieś dokładne wytłumaczenie "po naszemu"

    Chyba że ktoś przerobi mój kod, i powstawia komentarze to ok.

    z góry dzięki!

    pozdrawiam,
    Bercik

    Proszę umieszczać kod w znacznikach [code].
    Regulamin, p. 11.2.
    [Dr.Vee]

    0 7
  • #2 01 Gru 2009 11:04
    chudybyk
    Poziom 27  

    Witam!
    Nie żartujesz sobie co? Tak niemożliwie skomplikowane programy piszecie na polibudzie? Mam nadzieję, że studiujesz ochronę środowiska lub medycynę. ;-)
    Uważam że nie chce Ci się poświęcić kilku minut na poszukanie lub zastanowienie się nad jakimkolwiek algorytmem sortowania. Jeśli nie potrafisz tego zrobić, to daj sobie spokój z programowaniem.
    Twój problem potrafią rozwiązać dzieci w podstawówce. Naprawdę.
    Pozdrawiam!

    0
  • #3 01 Gru 2009 12:35
    Dr. Ma
    Poziom 12  

    To przenieś się na marketing i wyrządzanie, ciocia goglowata niech wejdzie w ruch, albo zacznij czytać książki bo Cie poprostu wyp..... z tej politechniki, ale widze że poziom wiedzy jak i kształcenia na politech jest coraz gorszy. PEASE

    0
  • #4 01 Gru 2009 17:38
    bercik11palcow
    Poziom 18  

    heh...a co wy byście chcieli żebym od razu na pierwszym semestrze windowsa napisał?!?
    ...

    0
  • #5 01 Gru 2009 18:49
    wrych
    Poziom 20  

    Koledzy już Ci dołożyli i słusznie...
    Ja wykażę się odrobiną litości i przekażę link (trudny do odszukania): Link
    Nie zrażaj się. Powodzenia...

    0
  • #7 01 Gru 2009 20:39
    chudybyk
    Poziom 27  

    bercik11palcow napisał:
    heh...a co wy byście chcieli żebym od razu na pierwszym semestrze windowsa napisał?!?
    ...

    Ambicji to Ty nie masz. Po co poszedłeś na studia o których nie masz zielonego pojęcia? Nigdy nie interesowało Cię programowanie? Pewnie nie, bo inaczej napisałbyś ten programik w 10 minut przed laborką włączając w to przerwę na papierosa.
    Jesteś na pierwszym roku, więc masz dobrą okazję żeby się zastanowić czy wybrałeś właściwy kierunek.
    Nie jestem złośliwy. Jestem życzliwy. Nie każdy musi być inżynierem.

    0
  • #8 05 Gru 2009 15:59
    freebo
    Poziom 11  

    Cytat:
    Ja wykażę się odrobiną litości i przekażę link (trudny do odszukania): Link


    Sortowanie bąbelkowe jest niestety mało wydajne, zastosuj funkcje qsort - znacznie szybsza, przy dużej ilości danych. Poczytaj sobie o tym...

    Cytat:
    heh...a co wy byście chcieli żebym od razu na pierwszym semestrze windowsa napisał?!?


    ja i moi koledzy z elektroniki na pierwszym semestrze już dobrze programowaliśmy, bo pisaliśmy sami i chodziliśmy na wykłady :)

    ps. skoro masz programowanie na zajęciach oznacza to, że przyda Ci się :!:

    0