Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

N95 Wymiana zlacza wyswietlacza

Draks_Maxim 02 Dec 2009 14:30 1608 4
    Draks_Maxim
    Level 19  
    Witam

Mam taki o to problem, przy wymianie tasmy " cudem " zlacze na plycie glownie zostalo naruszone i czesc lutow od pinow poprostu popuscila i zlacze nadaje sie krotko mowiac tylko do wymiany, o to moje pytanie.

Zakupilem 2 zlacza na allegro w przypadku jak by 1 zostalo uszkodzone co czesto bywa przy wymianie ich glownie ze wzgledu na ich topliwosc ... i mam pytani odnosnie sposobu wymiany tego zlacza, majac doswiadczenia z przeszlosci z Motorlami E365 wiem ze wymiana jakiegokolwiek zlacza to mordega, chcialbym przeczytac opinie osob ktore dokonaly wymiany w ostatnim czasie i doswiadczenia zwiazane z uszkodzeniem zlacz podczas nagrzewania ich Hot Air'ami. Do dyspozycji mam tylko PT 852 ( Hot Air ) , stacionarna lutownice i oczywiscie fluxy. Pady na plytce zostaly przygotowane, ale chcialbym zapytac sie o technike jaka stosujecie, czy wpierw mam nagrzac cala plyte i dopiero puzniej zaczac grzac miejsce, czy tez zalozmy wpierw nagrzac pady i usadowic element ( zlacze ) i nastepnie z gory lekko go dogrzac zeby luty zlapaly pady od zlacza, czy tez moze proponujecie calkowicie inne rozwiazanie? Czekam na jakies propozycje bo tym razem niemam zamiaru zmarnowac zandego zlacza.

P.S
    Oczywiscie po calej wymiane zrobie zdjecia i zedytuje post, przyda sie komus na przyszlosc.

Pozdrawiam
    Maxu
    kafarektibia
    Level 11  
    No bez Hot Air się nie obejdzie, stacja godna uwagi, mógłbyś podrzucić foto uszkodzonego złącza w telu?
    luxxxus
    Level 20  
    Zrobisz to spokojnie grotówką.. Osobiście jesli mam miejce od spodu to kłade złącze na swoim miejscu i grzeje hotem od dołu, złącze ładnie siada.. jesli takiej możlowości nie ma robie to grotówką szybko i bezboleśnie :)
    graczykshow
    Level 19  
    zrobisz grotówką tylko cienki grot i trochę wprawy i powinno być ok
    Draks_Maxim
    Level 19  
    Stare zlacze zostalo oczywiscie juz odlutowane z plyty, dzis bede bral sie za lutowanie zlacza przyjme nastepujaca taktyke :

Pocynuje gold piny zlacza od spodu poprzez lutwnice z grotem , nastepnie naloze mala warstwe fluxu i zaczne pin po pine lutowac do plyty, dam znac dzis co i jak poszlo :).

Co do zlacza to posiadam nastepujace :

http://photos04.allegroimg.pl/photos/oryginal/834/46/68/834466844

Zakupilem dwie sztuki w przypadku uszkodzenia jednej z nich.

@Update

Niestety z powodu tego iz piny sa bardzo blisko siebie a nie posiadam na tyle odpowiedniego grota zeby kazdego z nich musze pobawic sie w grzanie od 2 strony, szkoda tylko ze znajduje sie tam zlacze karty sim i pewnie troche ulegnie znieksztalceniu.

@Update 2.

Tak wiec podejsc do wlutowania zlacza mialem mniej wiecej 5 , : p na chwile obecna przy wlaczeniu telefonu wyswietlacz swieci na bialo klawiatura dziala / glosnik oraz podswietlenie, zastanawia mnie czy wina jest nowy wyswietlacz bo byl on zmieniany , czy tez kwestia lepszego wlutowania zlacza bo mozliwe ze jakis pin ma zimny lut ( generalnie luty wygladaja ok i nie widac przerw ).