Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

royal 5585 problem z sterowaniem pilotem

andpak 04 Lip 2004 12:23 1935 24
  • #1 04 Lip 2004 12:23
    andpak
    Poziom 13  

    Witam!
    Po włączeniu telewizora słychać jak przekaźnik cały czas tz. "cyka" lecz nie uruchamia telewizora. Zmierzyłam napięcie na wejściu do przekaźnika oznaczonego na płycie RL 901 wynosi ono 4.5V. Po chili gdy przekaźnik przestenie tz."cyka" to napiecie spada do 0. Proszę o pomoc. Gdzie szukać przyczyny takiego zachowania. Gdy wylutowałem przekaźnik i podałem mu na wejście napięcie 12 V to wydaję się, że jest dobry. Na załączonym schemacie ma on oznaczenie RLY 401. Gdy wyjście zmostkuję to telewizor działa.
    schemat znajduje się w bazie https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=101969#101969
    w tym dziale nie zamieszczamy schematów, nie zamieszczamy również takich które sa w bazie ostrzeżenie! <zdzich42>

    0 24
  • #2 04 Lip 2004 14:43
    kacha36
    Poziom 23  

    Cześć.
    Spróbuj podłączyć sztuczne obciążenie do wyjścia przetwornicy sieciowej - wyższe napięcie - , ale wcześniej sprawdż pojemność elektrolitów w tej przetwornicy.
    W zasadzie powinieneś je wymienić na wstępie naprawy.
    Sprawdź, czy coś nie obciąża wyjść.
    Napisz, co udało się zmierzyć.

    0
  • #3 05 Lip 2004 11:26
    piter2004
    Poziom 17  

    najpredzej jest uszkodzony kondeasator na przekazniku powinno byc odrazu 12 v [/img]

    0
  • #4 05 Lip 2004 16:00
    andpak
    Poziom 13  

    Witam!
    Wymieniłem go i dalej to samo.

    0
  • #5 05 Lip 2004 19:19
    kacha36
    Poziom 23  

    Spróbuj wziąć pod uwagę także moje sugestie-pomierz elektronikę w bez napięcia, może znajdziesz jakieś zwarcia?
    Napisz, co mierzyłeś, będzie łatwiej Ci pomóc.

    Życzę powodzenia.

    0
  • #6 05 Lip 2004 23:43
    andpak
    Poziom 13  

    Witam!
    Zacząłem od tego, że zmeniłem przekaźnik na 12V lecz który pobiera mniejszy prąd i wówczas po kilku próbach włącz i wyłącz przekaźnik zaskoczył i telewizor się uruchomił. Wówczas pomierzyłam od układu MN152451, na Pin 36 gdy telewizor pracuje napięcie jest 1.6 V, na kondensatorze oznaczonym na płycie jako C 630 jest napiecie 1.1V, na bazie kondensatora oznaczonego jako Q612 jest napiecie 0.7V, na kondensatorze przekaźnika napiecie wynosi 13.5V. na TBP napięcie wynosi 108.4V. Gdy prekaxnik tzw."cyka" na tych elementach nie ma żadnego napiecia. Oryginalny przekaźnik pobiera około 0.06 A a ten który zamieniłem pobiera około 0.03A i na tym prekaźniku daje się uruchomić. Jest to za mały przekaźnik tylko 1A. Nie jestem elektronikiem i nie wiem czy dobrze zmierzyłem napiecia na transformatorze, mierzyłem pomiędzy nóżkami:
    3-4=14.4V
    3-5=56.7V
    3-6=29.7V
    4-3=15.8V
    4-6=15.5V
    6-4=15.4V
    6-3=30V
    5-3=56.7V
    Gdy przekaźnik nie chce zaskoczyć napięcia są nieco mniejsze. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, że gdy przekaźnik tzw."cyka" czasami gdy dotknę płyty w rejonie ww ukladu lub jakiegos transystora bądź kondensatora to przekaźnik zaskoczy i telewizor działa. Myślałem, że zimne luty lecz gdy polutowałem w tych rejonach te elementy nic to nie poprawiło. To tyle.

    0
  • #7 06 Lip 2004 01:16
    opelr
    Poziom 29  

    Nie ma co dotykac , nic prostszego jak najpierw wymienić c 405 i po drodze opór 150ohm sprawdzić ,(na oko na c 405 powinno byc jakieś 14-16v )nawet po włączeniu i "cykaniu" , a najpierw powymieniaj kondensatory w przetwornicy bo będziesz go naprawiał cały rok.
    Jest jeszcze opcja że z drugiej strony przekaźnik jest źle zamykany przez tranzystor ale to potem jak wymienisz co trzeba.

    0
  • #8 06 Lip 2004 02:20
    Stef
    Poziom 31  

    andpak napisał:
    Myślałem, że zimne luty lecz gdy polutowałem w tych rejonach te elementy nic to nie poprawiło. To tyle.

    Zrób, jak opeir poradził i nie lutuj już więcej, bo scieżki mogą odpłynąć. :D
    I taka rada, jeżeli podejrzewasz zimne luty, to pierwsze należy cynę odessać, oczyścić wyprowadzenie elementu i dopiero lutować. Ewentualnie, miast czyścić mechanicznie to jest do tego chemia. Tylko później trza to wymyć! Lutowanie elementu, który skorodował mija się z celem. Pomoże na godzinę, może kilka dni.

    0
  • #9 06 Lip 2004 16:23
    andpak
    Poziom 13  

    andpak napisał:
    Witam!
    Po włączeniu telewizora słychać jak przekaźnik cały czas tz. "cyka" lecz nie uruchamia telewizora. Zmierzyłam napięcie na wejściu do przekaźnika oznaczonego na płycie RL 901 wynosi ono 4.5V. Po chili gdy przekaźnik przestenie tz."cyka" to napiecie spada do 0. Proszę o pomoc. Gdzie szukać przyczyny takiego zachowania. Gdy wylutowałem przekaźnik i podałem mu na wejście napięcie 12 V to wydaję się, że jest dobry. Na załączonym schemacie ma on oznaczenie RLY 401. Gdy wyjście zmostkuję to telewizor działa.
    schemat znajduje się w bazie https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=101969#101969
    w tym dziale nie zamieszczamy schematów, nie zamieszczamy również takich które sa w bazie ostrzeżenie! <zdzich42>

    Za błąd przepraszam, nie zrobiłem tego celowo. Posiadam telewizor Royal na obudowie którego pisze, że ma to być 5585 lecz po lekturze kilku schematów doszedłem do wniosku, że użyte elementy w tym telewizorze pasują do kilku typów i dlatego aby było pomocne w ustaleniu usterki umieściłem go w tym dziale.

    0
  • #10 06 Lip 2004 16:48
    andpak
    Poziom 13  

    opelr napisał:
    Nie ma co dotykac , nic prostszego jak najpierw wymienić c 405 i po drodze opór 150ohm sprawdzić ,(na oko na c 405 powinno byc jakieś 14-16v )nawet po włączeniu i "cykaniu" , a najpierw powymieniaj kondensatory w przetwornicy bo będziesz go naprawiał cały rok.
    Jest jeszcze opcja że z drugiej strony przekaźnik jest źle zamykany przez tranzystor ale to potem jak wymienisz co trzeba.

    Zrobiłem to wcześniej i dalej nic tak samo.

    0
  • #11 06 Lip 2004 19:10
    opelr
    Poziom 29  

    Rozumiem że wymieniłeś c405 ,w przetwornicy po stronie 220v też wymieniłeś kondensatorki? ile masz na głównym kondensatorze c907? ,raz piszesz że na wejściu przekaźnika masz 4,5V a raz że na kondensatorze przkaźnika masz 12V ,napięcia mież względem masy (noga 6 trafa) a połączeniem d403 i przekaźnikiem oraz d402 i dławikiem l401,poprzednie pomiary to nie bardzo sie do czegoś nadaja .

    0
  • #12 06 Lip 2004 20:00
    andpak
    Poziom 13  

    Witam!
    4.5V jest na przekaźniku wówczas gdy tz."cyka" gdy przestanie to napiecie wynosi 0V, 12 V jest wówczas gdy uda się uruchomić telewizor na przekaźniku 12 1A, który zastępczo wlutowałem. Zaraz pomierzę napięci i Ci odpiszę jakie są.
    Gdy przekaźnik przestanie tzw. "cyka" tz. jest zablokowany napiecia są następujące:
    trafo 6-C907 =23.8
    6-D-403 = 00.6V
    6-D-402 = 24.4V
    D-403 a przekaźnik 22.4V
    D-402 a dławik 24.8V

    Gdy uda się uruchomić telewizor na zastępczym prekaźniku to napięcia są następujące:

    trafo 6-C-907 = 23.8
    6-D-403 = 00.3V
    6-D-402=15.8 V
    D-403 a przekaźnik 13.5V
    D- 402 a dławik 89.6V

    0
  • #13 07 Lip 2004 01:15
    opelr
    Poziom 29  

    No dobra ,na jakim zakresie miernika to mierzysz na Volt stałe czy zmienne? ,jak może ci pomiędzy d402 a dławikiem wskazać 86V? przeciez powinno wyjśc zero!(jeśli nie wyjdzie to masz usterke czyli przerwa w połączeniach na druku albo dioda z przejściem ,czyt. uszkodzona) ,pomiary rób pomiędzy nogą 6 trafa i za diodą tzn. na nóżce koło kreski na diodach wyżej wspomnianych i w koncu napisz czy wymieniłes te -C912/C910/ i zmierz ile masz napięcia na C 907.

    0
  • #14 07 Lip 2004 10:38
    andpak
    Poziom 13  

    Witam! Mierzę na zakresie stałym.
    gdy przekaźnik tzw. "cyka" i w końcu się blokuje to napięcia są następujące:

    pomiędzy 6 trafo a D403= wskaźnik nic nie wskazuje, poprzednio nie tą diodę mierzyłem

    pomiędzy 6 trafo a D402= 24.9V

    pomiędzy D-402 a wejściem przekaźnika + kond. C445 wskaźnik pokazuje 0V
    pomiędzy D403 a dławikiem miernik nic nie wskazuje

    gdy przekaźnik zaskoczy i telewizor działa to napięcia są następujące:

    6-403 = 107.3V
    6-402 = 15.7
    napięcia mierzyłem na wyjściu diody.

    pomiędzy D402 a przekaźnikiem + kond. C445 napięcie wynosi 2.4
    pomiędzy D403 a dławikiem napięcie wynosi 0.1



    napięcia na trafo mierzone na zakresie zmiennym:

    6-5 nic nie wskazuje
    6-4= 14.7V
    6-3=29V

    kondensatry wymieniłem

    0
  • #15 07 Lip 2004 17:39
    kacha36
    Poziom 23  

    Bardzo mętny opis, wyjmij ten cykający przekaźnik i wlutuj jako obciążenie zastępcze zwykłą żarówkę, ja w tym czasie wczytam się w Twoje pomiary-wymagają skupienia.
    Życzę powodzenia.

    0
  • #16 07 Lip 2004 18:52
    opelr
    Poziom 29  

    Piszesz że tv działa jak zaskoczy ,( 107 i 15V - o to chodziło) ,sprawdź jeszcze D404 ,C445 ,potem wymień albo zmiez co się dzieje na Q612 -to on zamyka przekaźnik (zwiera wyjście przekaźnika do masy) ,prześledź drogę do Q612 moze gdzieś tam są zimne luty ,przerwa .

    0
  • #17 07 Lip 2004 22:43
    andpak
    Poziom 13  

    Witam!

    gdy przekaźnik zablokowany pomiędzy D404 a + i - C445 napiecie wynosi 0V.
    gdy TV uruchomiony to napiecia wygladają nastepująco:

    D404 a + C445 nap. 0V
    D404 a - C445 nap. 12.8V

    tranzystory Q612 iQ615 wymienione.

    TV działa, dziękuję wszystkim za pomoc. Wymieniłem dzisiaj wszystkie kondensatory, swieżo kupione w sklepie i TV działa, musiał być w moich zbiorach jaskiś felerny. Acha jeszcze jedno Q612 wymieniłem na 1.5A. Jeszcze jedno na płycie były troche inne wartości kondensatorów niż na schemacie, wlutowałem wartości zgodnie ze schematem.

    0
  • #18 08 Lip 2004 01:36
    Stef
    Poziom 31  

    andpak napisał:
    Witam!

    TV działa, dziękuję wszystkim za pomoc. Wymieniłem dzisiaj wszystkie kondensatory, swieżo kupione w sklepie i TV działa, musiał być w moich zbiorach jaskiś felerny. Acha jeszcze jedno Q612 wymieniłem na 1.5A. Jeszcze jedno na płycie były troche inne wartości kondensatorów niż na schemacie, wlutowałem wartości zgodnie ze schematem.


    Capacytory wymienia się na takie, jakie były i na nowe. Nie z rozbiórki z starych płyt.
    Koszt kompletu elek to tego Tv, to poniżej 10 PLN, a naprawa Tv przez prawie cztery dni? Ile innych prac można w tym czasie wykonać?

    0
  • #19 08 Lip 2004 10:09
    andpak
    Poziom 13  

    Witam!
    Było zbyt pięknie, rano gdy go włączyłem, podłączyłem przewody glośników, szok nie ma głosu, nie steruje pilot telewizora. Od czego zacząć.

    0
  • #20 09 Lip 2004 09:01
    andpak
    Poziom 13  

    Witam!
    Głos przywróciłem, był zminy lut na kond. lecz dalej brak jest strowania pilotem. Może ktoś pomoże w tym temecie. Od czego zacząć sprawdzanie.

    0
  • #21 09 Lip 2004 09:44
    kacha36
    Poziom 23  

    Sprawdź, czy przy włączaniu pilota sa impulsy na wyjściu odbiornika podczerwieni, a nastepnie na wejściu procesora, napięcie będzie się zmieniało kiedy naciśniesz któryś z przycisków pilota.

    0
  • #22 09 Lip 2004 10:47
    andpak
    Poziom 13  

    Witam!
    Napięcie się zmienia z 5.6V na 3.7 V, wychodi na to ,że odbiornik odbiera sygnały z pilota. Co dalej.

    Zacząłem od tego, że podłączyłem napiecie z zasilacza do pilota i wówczas zauważyłem, że gdy ustawię napiecie w przedziale 1.6 do 1.9 V to pilot steruje telewizorem, wszystkie funkcje są dostępne natomiast gdy zwiększam do 3.2 V tj. do napięcia nowych bateri to pilot nie steruje telewizorem. Dziwne nie wiem co to możę być, prosze o pomoc.

    0
  • #23 13 Lip 2004 15:52
    andpak
    Poziom 13  

    Hej nikt nie pomoże, nikt nie spotkał się z takim problemem.

    0
  • #24 13 Lip 2004 22:55
    Stef
    Poziom 31  

    andpak napisał:
    Witam!
    Napięcie się zmienia z 5.6V na 3.7 V, wychodi na to ,że odbiornik odbiera sygnały z pilota. Co dalej.

    Zacząłem od tego, że podłączyłem napiecie z zasilacza do pilota i wówczas zauważyłem, że gdy ustawię napiecie w przedziale 1.6 do 1.9 V to pilot steruje telewizorem, wszystkie funkcje są dostępne natomiast gdy zwiększam do 3.2 V tj. do napięcia nowych bateri to pilot nie steruje telewizorem. Dziwne nie wiem co to możę być, prosze o pomoc.


    Trza trochę pomyśleć. :D A nie co usterka, i to mała, pytać i prawie żądać recepty na naprawę. Pilota kupisz za 20 do 40PLN. I zawsze go możesz zwrócić. W czym masz problem? Myślę, że jak go wymienisz będzie OK.
    Albo rozwiązuj Swoje problemy w dziale dla początkujących. Lub napisz wcześniej uczciwie, że pojęcia w temacie naprawy Tv nie masz. A tak naprawdę, to zleciłbyś naprawę komuś kto to potrafi wykonać. Czytanie Twoich postów, to można tylko :cry:

    0
  • #25 14 Lip 2004 08:53
    andpak
    Poziom 13  

    Czytaj uważnie, w 3 odp. napisałem, że nie jestem elektronikiem. Kończąc wystarczyło napisać wymień pilot, po co pozostały tekst.
    Z wyrazami szacunku.

    0