Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

alarm fiat punto 2 elx caly czas miga alarm

wally89 03 Dec 2009 17:01 9237 14
    wally89
    Level 2  
    Jezeli byl juz taki temat to przepraszam ale jestem nowy na forum i nie moglem znalezc. Jestem posiadaczem fiata punto 2 rocznik 2000 elx czyli chyba najlepsze wyposazenie. Niestety nie znam sie na elektronice. Jestem studentem i studiuje okolo 90km od domu. Sprawa wyglada nastepujaco przez moje roztargnienie zostawilem na noc wlaczone swiatlo w srodku przez co rozladowal sie akumulator. Byl on rozladowany tak bardzo ze nie moglem otworzyc nawet samochodu z centralnego. Probowalem odpalic samochod za pomoca kabli jednak po podlaczeniu kabli zaczal migac alarm i nie wiem dlaczego ale sie nie dalo. Oddalem akumulator do mechanika w celu naladowania. Po naladowaniu akumulatora i podlaczeniu go wszystko wrocilo do normy po za jednym caly czas miga dioda od alarmu i na poczatku przez pare sekund jazdy migaja awaryjne. Dzwieku nie slychac tego alarmu przed rozladowaniem po prostu nie bylo nigdy nie migal ani nie wyl tak jakby byl odlaczony. Teraz miga on i podczas jazdy i nawet wtedy kiedy silnik jest zgaszony a drzwi zamkniete. Jak juz wspomnialem nie znam sie na tym w ogole samochod byl sprowadzony z Francji wiec podejrzewam ze jest to jakis alarm montowany fabrycznie, w srodku nie ma jednej czujki od stony kierowcy (chodzi mi o to co jest na slupku po lewej stronie nie wiem jak to sie dokladnie nazywa). Bylem z tym u mechanika ktory powiedzial ze nie wie co to moze byc. Jak juz wspomnialem to do domu mam kawalek drogi i boje sie ze samochod zgasnie albo alarm zacznie wyc. Prosze o pomoc. Przepraszam za bledy w pisowni oraz brak polskich znakow.
    Ture11
    Level 38  
    Witam. To pierwszy raz, kiedy instalacja w samochodzie nie miała zasilania? Według moich "obliczeń" to alarm migającą diodą sygnalizuję, że coś zakłóciło czuwanie ( to mógł być brak zasilania) - brak czujnika ? sprawdź może, czy nie ma tam zwarcia do masy .
    Kolejna sprawa - masz pilota do tego alarmu? Zazwyczaj w alarmach po odłączeniu zasilania trzeba alarm wyłączyć, bo powinien wyć - to, że u ciebie nie wyje znaczy, że może być wyłączona lub uszkodzona syrena. A to, że miga, potwierdza, że alarm jest zabezpieczony i działa.

W alarmie silicon bas II wyglądało to tak, że po wywołaniu alarmu trzeba było nacisnąć przycisk odblokowania, po czym otworzyć dzwi - wtedy powinna migać dioda , jakoś tak 3 razy na sekundę. Sygnalizuje to fakt wywołania alarmu.
    Jeżeli chciałeś, aby dioda przestała migać, to zamykałeś drzwi, naciskałeś na pilocie blokowanie, po czym odblokowanie, i otwierałeś drzwi - jednak u Ciebie nie ma czujki w drzwiach - musisz otworzyć inne drzwi, bo inaczej po prostu po jakimś czasie alarm znowu się aktywuje. Pamiętaj jednak, że możliwe jest, że w innych drzwiach czujniki też nie działają - np. nieużywane zaśniedźiały i nie kontaktują.
    Oczywiście to jest tylko moja sugestia, mogę się mylić, ale zazwyczaj to mniej więcej tak wygląda..
    wally89
    Level 2  
    Dzieki za odpowiedz. Nie wiem jak wczesniej ale od kiedy ja posiadam to auto to jest pierwszy raz kiedy braklo zasilania wczesniej ten alarm po prostu nie dzialal nie migala dioda nie wy, kierunkowaskazy nie migaly doslownie nic. Tak jakby go nie bylo. Z ta czujka nie wiem czy myslimy o tym samym mi chodzi o cos takiego co jest pod sufitka po stronie kierowcy jest po prostu urwane o ile mi wiadomo to to jest do wykrywania ruchu w srodku. Czy w drzwiach jest jakas czujka to nie wiem ale chodzi mi o to co jest w kabinie. Po zakupie dostalem jeden kluczyk nie wiem czemu jeden i dwa piloty oraz takie male dziwne kluczyki chyba do syreny gdy obracam pod maska tam gdzie jest syrena to nic sie nei dzieje. Na pilocie jest tylko jeden przycisk ktory otwiera i zamyka auto. Jest to niebieski pilot z napisem fiat wiec mysle ze oryginalny. Nie wiem czy on jest do alarmu czy tylko do centralki ale jezeli to jest alarm fabryczny to mysle ze powinien chyba tez sterowac alarmem.
    Ture11
    Level 38  
    Aha, no to jest bardzo prawdopodobne, że to właśnie brak zasilania uzbroił alarm, a brak czujnika ultradźwiękowego - nie powoduje załączania alarmu podczas jazdy - przepraszam, że źle zrozumiałem "słupek".
    Te małe kluczyki są do aktywowania/dezaktywowania syreny, bądź (zależnie od alarmu) może być do wyłączania całego alarmu - u Ciebie prawdopodobnie odcina on tylko syrenę., ale i syrena jest chyba uszkodzona - całkiem prawdopodobne.
    Nie za bardzo rozumiem tego z pilotami - czy kluczyk do samochodu ( tzn. zwykły, do odpalania i jeżdżenia :-)) jest bez przycisku, czy ma on przycisk? Albo inaczej zapytam - ile łącznie jest przycisków, które można nacisnąć?
    wally89
    Level 2  
    Alarm sie nie uruchamia podczas jazdy nawet jezeli jade z kims a ten czujnik po drugiej stronie jest. W kluczyku nie ma zadnego przycisku jest tylko jeden na pilocie.
    Ture11
    Level 38  
    Aha, no więc tak: alarm się nie będzie uruchamiał, z tego jednego czujnika, bo to są ultradźwięki - jeden ten taki cuś to jest nadajnik, drugi odbiornik - fale z nadajnika są odbieranie przez odbiornik ( któregoś brak), lecz gdy coś znajdzie się w polu działania bariery ultradźwiękowej, sygnał zmienia kształt, co wykrywa centralka. Co prawda alarm powinien mieć jeszcze czujnik zbicia szyby/ czujnik wstrząsowy, ale możliwe, że w tej wersji go nie było, może się uszkodził? Niestety, nie za bardzo wiem, jak mogę Ci pomóc, nie znam nazwy oraz oznaczenia alarmu - prawie każdy z nich różni się sposobem obsługi.
    Rozumiem, że na tym pod maską nie ma żadnego oznaczenia czy nic?
    Rozumiem, że niebieskiego pilota używasz do otwierania drzwi?
    wally89
    Level 2  
    tak ten niebieski pilot otwiera drzwi na syrenie pod maska jest napis siren
    Ireneo
    Level 42  
    Jeżeli niebieski z napisem fiat to może to być META.Fotki proponuje załączyć.Mógł się zawiesić podczas rozładowywania akumulatora.Może też nie mieć blokady silnika.Alarm może być tzw.'kompakt"(fotka syreny też się przyda).Proponuję odłączyć kleme,odczekać chwilkę,podłaczyć i przekręcić kluczyk w syrence/centralce.Ewentualnie znowu przekręcić i zobaczyć czy zadziała.Podejrzewam że już sam nie pamiętasz w jakiej pozycji był kluczyk.
    devolt
    Level 21  
    Sorki za odgrzebywanie tematu, ale mam dokładnie taki sam problem.
    Czy udało się go rozwiązać?
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jeśli masz ten sam problem to opisz jaki masz alarm.
    devolt
    Level 21  
    Alarm jaki posiadam jest to fabrycznie montowany zestaw Pin to Pin - Meta System. Nie wiem jaki to dokładnie model, bo nie ma na nim nic napisane.
    Tak to wygląda ( fotka telefonem):
    alarm fiat punto 2 elx caly czas miga alarm

Musiałem odpiąć akumulator na dłuższą chwilę i po ponownym podłączeni alarm piknął syreną, zapaliła się dioda sygnalizacyjna i od tego momentu jak zamknę samochód z pilota (w kluczyku) to migają awaryjne jak otworze to też migają. Odpiąłem te szare złącze widoczne na zdjęciu (14 pinowy Molex) i już nie miga.
    Jak odepnę wszystko to nie działa połowa wskaźników w liczniku :) Może udało by się go jakoś uruchomić??
    rykfor
    Level 15  
    Jak dobrze rozumuję to twój alarm działa w tej chwili. Po prostu sygnalizuje zamknięcie i otwarcie samochodu z pilota kierunkami, jeżeli po rozbrojeniu nie otworzysz drzwi to po około 30-60 sekundach powinien znowu się uzbroić i mignąć światełkami. A nie pika dodatkowo syrena jak otwierasz/zamykasz z pilota?
    devolt
    Level 21  
    Może źle napisałem on miga cały czas, non stop. Jak podłącze aku to zapala się dioda od alarmu i świeci się, potem zamykam samochód z pilota dioda gaśnie i zaczynają migać awaryjne i tak migają aż go nie otworze, jak otworze ( też pilotem w kluczyku) to na chwile przestają migać i zaraz znowu migają non stop aż odłączę akumulator. Syrena nie wydaje żadnych dźwięków.
    Dareecki
    Level 1  
    Witam ja mam pytanko bo też mam problem z alarmem 🙂 odłączyłem Aku bo dałem nowy i załączył się alarm nie mogę odpalić i nic zrobić kluczyk nie posiada przycisków do alarmu . Co mam zrobić żeby to ogarnąć ? Czy ktoś pomoże?
    tzok
    Moderator of Cars
    devolt wrote:
    Może źle napisałem on miga cały czas, non stop.
    Czyli normalnie załącza Ci się alarm, tylko że syrena nie działa (wyłączona lub uszkodzona).

Zwykle pomaga zamknięcie wszystkich drzwi, maski, bagażnika, zamknięcie centralnego zamka, uzbrojenie alarmu, a następnie jego rozbrojenie i otwarcie centralnego (zwykle jedno z drugim jest powiązane), a na koniec otwarcie drzwi kierowcy. Problem zaczyna się, gdy uszkodzony jest któryś z czujników w drzwiach lub klapie.