Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ricoh aficio 1013 i kłopot z piecem

Janusz.P 04 Gru 2009 11:38 3259 20
  • #1 04 Gru 2009 11:38
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki

    mam taką maszynke na warsztacie która powiela obraz tak jakby był obklejony wałek teflonowy. Obtaz jest powielany tylko od strony pulpitu- Jak kartka wyjeżdza - na szerokości kilku centymetrów a od strony tyłu jest ok.
    Podmieniłem wałek teflon, wałek dolny łozyska wałków, grzałkę, Założyłem dekielek na wałek teflonowy tak jak jest w aficio 1515 i żadnych efekto nadal powiela. Za wszelkie rady będę wdzięczny

  • #2 04 Gru 2009 11:43
    Tomek H
    Poziom 28  

    Sprawdź rolkę ładującą.
    A próbowałeś zatrzymać kartkę przed piecem?

  • #3 04 Gru 2009 11:50
    wieslaw1967_40
    Poziom 18  

    Wytarte dociski wałka gumowego powodowały powstawanie szczeliny między teflonem a dociskiem i w rezultacie brak utrwalania. Czy pisząc łożyska miałeś na myśli te dociski?

  • #4 04 Gru 2009 13:29
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki

    przed piecem jest ok. mając na myśli łozyska to pisałem o tulejach wałka teflonowego i dociskowego wszystko nowe

  • #5 04 Gru 2009 21:01
    huberto233
    Poziom 26  

    A developer jaki ma przebieg? Bo inaczej to musi byc cos z zespolem grzania (przekoszona obudowa?) to byloby dosc dziwne tak czy owak ale skoro wymieniles juz wszystkie czesci z "fusera" to wybor jest dosc maly.

    Pozdrawiam

  • #6 05 Gru 2009 12:57
    bartmw
    Poziom 15  

    A jaki toner?
    Spróbuj podbić temperaturę pieca o około 10-20 C i zobacz czy dalej to robi.

  • #7 05 Gru 2009 13:12
    drebin
    Poziom 27  

    No właśnie, jaki toner? Pobaw się temperaturą jak pisze kolega batmw. Jeśli nie pomoże podniesienie temperatury o 10-20 stopni to sprawdź przy obniżonej temperaturze o 10-20 stopni.

  • #8 05 Gru 2009 22:22
    salut
    Poziom 20  

    Ricoh dawno na ten problem zmieniło firmware. Może to pomoże.

  • #9 06 Gru 2009 00:30
    ossys
    Poziom 12  

    A wałek grzejny jest oryginal? Też miałem ten problem. Po włożeniu wałka z Katuna problem zniknął. A propos w tych maszynach nie da się zmienić temperatury fusera.

  • #10 06 Gru 2009 11:22
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki

    wgranie oprogramowania to oczywiście pierwsze co zrobiłem, toner zawsze był oryginał, brudzi zarówno na wałku oryginalnym jak i na katunie, temperatury oczywiście nie ma możliwości w prosty sposób zmieniać. Pozostaje chyba tylko kupić granat i włożyć do środka bez zawleczki i problem zniknie

  • #11 06 Gru 2009 13:03
    huberto233
    Poziom 26  

    Musisz sprawdzic jak z dociskiem bo mozliwosci raczej nie ma innych za wiele. Najlepiej jak zwykle w takim momencie miec cos n a podmiane ale to czasami trudne zadanie:). Wyciagnij "fuser" pusc kartke recznie i zobacz czy nie jest tak , ze ma w tym miejscu wieksza szczeline albo co ?

    Pozdro

  • #12 08 Gru 2009 19:48
    lisu00
    Poziom 10  

    Witam. Jeśli masz możliwość to podmień wałek grzejny na taki od MP161 mi kilkukrotnie ten zabieg pomógł.

  • #13 18 Gru 2009 22:16
    aras123
    Poziom 20  

    witam

    miałem własnie podobny problem w mp2510, 2022, 2018 oraz 220
    we wszystkich okazał sie problemem trefny toner

    nadmienie że teoretycznie oryginalny, od lat robie ricohy i po butelce w życiu bym nie rozpoznał że to nie oryginał tylko jakiś szajs , wymiana tonera, 1000 stron żeby zużyć stary i problem znika

    cały karton takich tonerów z tego powodu trafił do kosza

    powodzenia

  • Pomocny post
    #14 22 Mar 2010 18:53
    JacKu-71
    Poziom 11  

    Witam
    Miałem taki sam problem w trzech kopiarkach Ricoh Aficio 1013 i faksie Ricoh 3310. W jednej z kopiarek wymieniłem teflon, łożyska ślizgowe teflonu i docisku i nic to nie dało. Być może to problem z termistorem ale nie chciałem wydawać kolejnych pieniędzy w ciemno więc poszukałem innej metody. W 1013 nie ma regulacji temperatury pieca natomiast w 1515 jest i wystarczy obniżyć temperaturę ze 160 na 140 stopni i na czystym teflonie kopiarka przestaje brudzić. Włożyłem więc jeden z tych pieców do 1515 obniżyłem temperaturę do 140 stopni i ..................... piec nie brudził!!! Aby obniżyć temperaturę w 1013 (która nie ma regulacji) postanowiłem poeksperymentować z rezystorami włączonymi równolegle do termistora (gdzieś przy płytce - nie w piecu). Wyszło mi że rezystor 200kΩ włączony równolegle na tyle zmieniał rezystancję podłączaną do płyty sterującej że kopiarki przestawały brudzić (ważne było aby teflon był czysty - jeżeli były na nim plamy utrwalonego toneru to pomimo obniżenia temperatury kopiarka brudziła dalej). W ten sposób poradziłem sobie z tymi czterema urządzeniami (pierwsza kopiarka działa tak już od pół roku). Dodam że najmniejsza wartość rezystora z jaką kopiarka działała to ok 26kΩ, jednak wtedy zdarzały się problemy po przejściu w stan oszczędzania energii - w momencie "budzenia" zdarzały się błędy pieca. Może nie jest to zbyt typowe rozwiązanie tego problemu ale skuteczne - od czasu tej ingerencji działają bez zarzutu.

    Jacek

  • #15 22 Mar 2010 21:15
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki

    co prawda maszynę odstawiłem już na straty ale spróbuję zastosować twój patent choćby dla celów akademickich o rezultatach napiszę.

  • #16 23 Mar 2010 15:21
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki

    ok pomysł nie jest zły przestała brudzić . W moim przypadku wartośc rezystancji 24k.

  • #17 04 Sty 2011 22:56
    JacKu-71
    Poziom 11  

    Witam
    Jeszcze raz pozwolę sobie zabrać głos w tym temacie ponieważ rozwiązanie które wcześniej zaproponowałem nie do końca mnie satysfakcjonowało. Zmieniało ono jeden z czynników (temperaturę) od których zależne jest utrwalenie toneru jednak stwarzało czasem problemy przy wychodzeniu kopiarki ze stanu uśpienia. Drugim czynnikiem od którego zależy utrwalenie toneru jest siła z jaką wałek dociskowy naciska na wałek teflonowy. Ponieważ trudno byłoby dobrać inne silniejsze i jednakowe sprężyny postanowiłem zrobić coś innego. Aby to zmienić (zwiększyć tą siłę) dogiąłem końcówki sprężyn ściskających wałki (zacieśniłem oczka sprężyn na obydwu ich końcach). Efekt jest taki że kopiarka przestała brudzić. Oczywiście łożyska ślizgowe na obydwu wałkach muszą być sprawne, dodatkowo przesmarowałem je odrobiną smaru wysokotemperaturowego (jak do folii w drukarkach HP).
    Jacek

  • #18 04 Sty 2011 23:13
    gregoryse
    Poziom 14  

    Na te problemy jest tylko jedno skuteczne 100% rozwiązanie, wymiana halogenu grzejnego + firmware. Wymieniłem taki zestaw w kilku i jak ręką odjął. Wcześniejsze próby z wałkami od 161, zaślepki proponowane przez Ricoha, czy sam firmware nie przynosiły rezultatu.

  • #19 05 Sty 2011 16:14
    JacKu-71
    Poziom 11  

    Janusz.P napisał w pierwszym poście:

    Cytat:
    Podmieniłem wałek teflon, wałek dolny łozyska wałków, grzałkę,

    a w którymś z kolejnych:
    Cytat:
    wgranie oprogramowania to oczywiście pierwsze co zrobiłem

    Tak więc to rozwiązanie nie jest tak na 100% oczywiste i pewne.
    Jacek

  • #20 05 Sty 2011 20:57
    gregoryse
    Poziom 14  

    Fakt nie doczytałem wszystkiego :|
    Rozwiązanie to zastosowałem w 4 kopiarkach i od tej pory nikt się nie skarżył.

  • #21 05 Sty 2011 21:13
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki

    Pozwólcie panowie że podzielę się swoimi uwagami. Wszystkie zabiegi o których piszemy w tym temacie mają swoje złe i dobre strony. Wg mnie sposób z oszukaniem temperatury jest jednym z lepszych to działalo. Pisze w czasie przeszłym bo od niedawna jestem szczesliwym czlowiekiem - wszystkie maszyny tej serii udało mi sie po prostu wymienić u klientów na nowsze. No i teraz to ja juz jestem szczesliwym człowiekiem bo zaczynając od modelu aficio 1515 tych problemów juz nie ma.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME