Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.
itemscope itemtype="https://schema.org/QAPage"

Speedport W500V - voip nie można nigdzie zadzwonić

[Ignas] 04 Gru 2009 11:51 12826 35
  • Speedport W500V - voip nie można nigdzie zadzwonić

    #1
    Poziom 15  

    Dziś szef w swojej nieskończonej mądrości przytargał Speedport W500V.
    Do tego numer w sieci easycall, wrzuciłem firmware BitSwitcher-Image 0.3.6 o ile konfiguracja to pikuś :) i wszytko działa jak należy, to nie udało mi się nigdzie zadzwonić :(
    Bez problemu odbieram połączenia, router działa wifi itd...
    Telefon sprawny na 100% jak podnoszę słuchawkę słychać sygnał, niestety cyferki mogę sobie wklepywać do urs... śmierci, dalej jest ciągły sygnał.
    Nigdzie nie znalazłem rozwiązania tego problemu, może komuś udała się ta sztuka :)

    0 29
  • #2
    Poziom 21  

    1. Spróbuj wystukiwać nr. w stylu: 0048327122113
    2. Dzisiaj do tego urządzenia wrzucę sobie Bitswitchera bo mam oryginalny soft niemiecki i to urządzenie nie chce z nim działać poprawnie

    0
  • #3
    Poziom 1  

    Witam, mam taki sam objaw. przychodzace - ok. wychodzace - sygnal w sluchawce przerywany, nie reaguje na wykrecanie numeru.

    Czy udało się komuś to rozwiązać?

    0
  • #4
    Poziom 20  

    8850 napisał:
    Dzisiaj do tego urządzenia wrzucę sobie Bitswitchera bo mam oryginalny soft niemiecki i to urządzenie nie chce z nim działać poprawnie

    Witam
    I jak - działa?
    Też mam takie same problemy z tym sprzętem.
    Nie wiem jak u kolegów, ale u mnie zmiana kraju w "VoIP settings" powoduje nie tylko zmianę sygnału w słuchawce, ale też np. na "Germany" telefon dzwoni, a na innych nie (zapala się tylko kontrolka połączenia przez internet). Zdarza się jeszcze kilka innych cudów.
    Próbowałem resetować, wgrywać różne wersje firmware, podłączałem telefony różnych typów, konfigurowałem z trzema dostawcami VoIP - cały czas to samo.

    0
  • #5
    Poziom 21  

    Sprzedałem. Nie warto.

    0
  • #6
    Poziom 20  

    Poszukałem trochę na forach (niestety - niemieckojęzycznych, musiałem zdać się na GoogleTranslate). Z tego co zrozumiałem, to bramka ma jakieś problemy z danymi wysyłanymi do serwera SIP - logowanie zostaje odrzucone i dlatego po podniesieniu słuchawki słychać przerywany sygnał i nie można wybrać żadnego numeru (dziwne, że na bramkę można się dodzwonić).
    Zastanawia mnie, jak działa to ludziom, którzy kupują tę bramkę na Allegro, bo wciąż jest tam z powodzeniem sprzedawana.
    Mam zamiar jeszcze trochę pogrzebać... a może w międzyczasie wyjdzie nowa wersja firmware...
    Najlepiej, gdyby zgłosił się tu ktoś, komu VoIP na Speedporcie działa.
    =====
    Znalazłem sposób, żeby zadziałało na chwilę:
    W Administration>>Web-Shell (ewentualnie przez telnet czy ssh) wpisujemy kolejno (po każdej linijce Run lub Enter):

    Code:
    nvram set atm_vpi=1
    
    nvram set atm_vci=32
    /etc/start_scripts/ata.sh restart

    VoIP zacznie działać. Niestety - do najbliższego restartu. Aby połączenie "wstało" nam po włączeniu routera w DSL Settings wpisujemy poprzednie wartości vpi i vci - wpisujemy to w dowolnym momencie - VoIP i tak będzie działał.
    =====
    Trochę pomyślałem i w Administration>>Custom script wpisałem skrypcik startowy:
    Code:
    nvram set atm_vpi=1
    
    nvram set atm_vci=32
    /etc/start_scripts/ata.sh restart
    nvram set atm_vpi=0
    nvram set atm_vci=35

    oczywiście "Save", a przedtem zaznaczyłem Start custom script na On.
    Co prawda z VoIPa nie można korzystać jakieś 3 minuty po włączeniu routera, ale powinno działać :!:

    0
  • #7
    Poziom 9  

    U mnie podobnie.

    Mam konto na Internetcalls (Batamax) i mimo tego że bramka pokazuje "Connection Established" to nie można nigdzie zadzwonić.

    Kupiłem to cudo ze względu na wbudowaną centralkę telefoniczną która miała mi umożliwić odbieranie rozmów z linii TPSA a wykonywanie przez VOIP.

    Efekty są na tyle złe że modem ADSL każdorazowo traci synchronizację przy próbie nawiązania połączenia z linii TPSA.

    Miejsce instalacji to domek w górach gdzie kable telefoniczne wiszą jeszcze na słupach a tepsa mimo to zaoferowała 6Mbit :)

    Myślałem o Drayteku 2710Vn ale kosztuje 10x tyle .... co ten Speedport.

    Dodano po 1 [godziny] 19 [minuty]:

    Na Niemieckim forum znalazłem informację o tym że VOIP nie działa poprawnie w połączeniu z ADSL.Zastanawiam się czy nie skorzystać z zewnętrznego modemu i spróbować nawiązać połączenie pppoe przez Speedporta.

    0
  • #8
    Poziom 21  

    Szczerze: sprzedajcie to dziadostwo w cholerę, lepiej za tą cenę kupić Fritz!box fon i zero problemów, 10 kont SIP, wbudowany modem, annex A, język angielski

    0
  • #9
    Poziom 9  

    A co sądzicie o tej propozycji ?

    Speedport W900V z firmware Fritza! 7270 ?

    AVM Fritz 7270+DECT WiFi/VoIP 10oper/ADSL2+


    Moderowany przez Susan:

    Regulamin pkt. 10.11. Linki do serwisu Allegro zostały usunięte.

    0
  • #10
    Poziom 20  

    neptune - Speedport jest zbudowany na annex B, a annex A uzyskuje się "programowo" - spotkałem się z opinią, że annex A w tym urządzeniu może nie działać, jeśli masz ponad 2km do centrali.
    Czy próbowałeś wpisać podany przeze mnie powyżej skrypt?
    A w ogóle, to jeśli traci synchronizację przy połączeniu telefonicznym, to zapytam, czy linię stacjonarną do gniazdka opisanego T-net podłączyłeś przez filtr (taki od neostrady np.) ew. oryginalny splitter?

    0
  • #11
    Poziom 21  

    Jeśli masz centralę powyżej 1 km nie zadziała synchronizacja i internetu nie będzie. Do tego urządzenia i podobnych trzeba wlutować na płytę główną kondensator ale nie wiem gdzie, wtedy synchronizacja będzie poprawna. Zmiana na annex A programowo to zazwyczaj nie działa. Lepiej kupić:
    fritz!box fon ata - ma annex A i język angielski
    speedport W701 - i wgrać soft z Fritza przerobiony będzie działał ładnie
    speedport W900V - podobnie jak wyżej

    0
  • #12
    Poziom 9  

    Witajcie.

    niebieskipolo - TAK próbowałem Twojego skryptu a filtr ADSL wpiąłem bezpośrednio przed telefon.

    8850 - Dziękuję za propozycję zakupu innych Speedportów.
    W specyfikacji wyczytałem że w obu urządzeniach ANNEX zmieniany jest także programowo.Czy sytuacja ze zrywaniem synchronizacji znowu się nie powtórzy ?

    Dziękuję za info Koledzy !

    0
  • #13
    Poziom 2  

    Jestem w stanie pomóc skonfigurować poprawnie VOIP na tym urządzeniu pod Netię, a zapewne i pod innych operatorów. Kontakt gg:993991

    0
  • #14
    Poziom 12  

    1- w501v ma dość słaby procek, plecam coś zaczynając od w701v (można kupić całkowicie przerobionego, pytać czy kondenstor wlutowany), plusem jest także procek taki jak we fritzach, korekta softu fritz (np spped2fritz) i możliwości spore
    2- na obecnych softach są problemy z priorytetem voip pod windows7 i linux. Zgłoszone do avm - pracują nad tym. na forch piszą, że pomaga powrót do softu ....59 lub starszego. Trudności dotyczą tylko sytuacji gdy mamy za małą przepustowość...
    3- dobre filtry na wejściu ma 7113

    0
  • #15
    Poziom 19  

    Witam, pomocna instrukcja przy ustawieniach routera by wszystko działało, można dopasować do większości Fritz-ów różnice są w rozlokowaniu zakładek zależne od softu, dla mnie pomocna

    0
    Załączniki:
  • #16
    Poziom 9  

    Jednak W500V posiada inne firmware a nawet hardware niżeli Fritz. Speedport ma zastosowany 1 Port LAN/WAN co powoduje problemy w konfiguracji poprawnie dostępu do sieci internet co w końcowym efekcie powoduje "not connected" w VOIP. Chwili czasu ucznie podobny tutor-tal do konfiguracji konkretnie tego modelu routera. Jak jakieś problemy to postaram na bieżąco pomagać.

    0
  • #17
    Poziom 9  

    w następnej wersji firmware Bitswitchera (0.3.8) będzie naprawiony ten błąd.

    Już w tej chwili można ściągnąć z wersji deweloperskiej dwa poprawione skrypty, które należ wgrać do routera:

    ata.sh
    dsl.sh

    wgrać można przez protokół scp (SSH musi być ustawione na ON)

    pod Linuksem otwieramy konsolę i wpisujemy coś takiego:

    Code:
    scp ~/ata.sh ~/dsl.sh root(malpa)192.168.2.1:/etc/start_scripts/


    i podajemy hasło do routera.

    Oczywiście adres IP routera trzeba podać własny, ja podałem domyślny.
    Pliki ata.sh i dsl.sh założyłem, że są wgrane do katalogu domowego, jeśli nie, to zamiast "~/" trzeba podać ścieżkę dostępu do nich.

    testowałem na najnowszej wersji Bitswichera (0.3.7) - ADSL (Anex A, Netia na linii TPSA) i VOIP (Tlenofon) działają elegancko.

    Pod Windowsem pliki można wgrać programem WinSCP - pliki należy skopiować do katalogu /etc/start_scripts (dokładniej to podmieni się w ten sposób pliki o tej samej nazwie)

    Operacja bezpieczna, ponieważ oryginalne pliki w cale nie są usuwane tylko maskowane przez, te które wgrywasz - jeśli to co wgrasz usuniesz to router znowu będzie widział oryginalne pliki.

    0
  • #18
    Poziom 12  

    Witam,
    Posiadam to urządzenie z firmware bitswitcher 0.3.7.
    Używałem go zarówno jako modemu na orange freedom na linii tpsa (annex A) a także jako klienta sieci lan.
    Wszystko działa bezproblemowo ale nie mogę poradzić sobie z konfiguracją tlenofonu.
    Status voip jest non stop not connected (w obu przypadkach).
    Może ktoś podać parametry pod tlenofon?

    0
  • #19
    Poziom 20  

    Nie używam tlenofona, ale to chyba powinno być tak:

    Code:
    Phone:          On
    
    Subscriber:    Twój login
    User name:    Twój login
    Password:       Twoje hasło
    Registrar Address:    sip.tlenofon.pl
    Registrar Port:    5060
    Proxy IP:    195.200.214.112
    Proxy Port:    5060
    Domain:    tu chyba tlenofon.pl a może tlen.pl

    Operational modes
    Country:   Germany

    0
  • #20
    Poziom 12  

    Już doszedłem co jest nie tak. Mam router dlink dir-300 z wgranym dd-wrt i używam go jako klienta sieci wifi a do niego jest podłączony w500v (używam go jako "rozsiewacz" wifi po mieszkaniu). Właśnie z tego powodu nie działa mi voip. Musze pokombinować z przekierowaniem portów.
    W każdym razie udało mi się odpalić voip jeżeli użyłem w500v jako modemu adsl.
    Testowałem z tlenofonem i freeconetem i pięknie działa.
    W domain będzie sip.tlenofon.pl

    0
  • #21
    Poziom 2  

    najmar11 napisał:
    w następnej wersji firmware Bitswitchera (0.3.8) będzie naprawiony ten błąd.
    (...)
    testowałem na najnowszej wersji Bitswichera (0.3.7) - ADSL (Anex A, Netia na linii TPSA) i VOIP (Tlenofon) działają elegancko.


    Wgrałem te pliki przez WinSCP do katalogu głównego, uruchomiłem ponownie i niestety problem pozostał.

    Połączenie LAN: PPPoE (sieć osiedlowa) działa. Wi-fi działa. Freeconet działa jednostronnie, odbieranie połączeń działa (tak jak wcześniej), wybieranie numeru kończy się krótkimi sygnałami pi pi pi pi pi...

    A może tu coś mam źle?

    Phone settings / Phone options
    Primary Connection: VoIP
    choose manually second connection - Off
    hide phone number - Off
    enable CLIP - On
    call waiting - Off
    enable PSTN - Off
    connection fallback - Off

    Ma ktoś inny pomysł?

    Wiadomo kiedy wyjdzie wersja 0.3.8?

    0
  • #22
    Poziom 12  

    Ja mam connection fallback na ON.
    Wydaje mi się, że pliki trzeba wgrać nie do katalogu głównego tylko do /etc/start_scripts/ - podmieniasz te co są.
    Używam WinSPC i nawiązuję połączenie z routerem ale nie udaje mi się nic wgrać - pojawia się komunikat "read only" czy coś w tym stylu. W jaki sposób udało Ci się coś skopiować do routera?
    Próbowałem pod linuxem Ubuntu i to samo - "read only file system" :(

    0
  • #23
    Poziom 12  

    Udało mi się wgrać skrypty do wersji 0.3.7 lecz problem pozostał.
    O ile przy połączeniu adsl prawdopodobnie wszystko by działało (nie sprawdzałem jeszcze) to przy połączeniu z istniejącą siecią lan działają tylko przychodzące. Wychodzącego nie da się zainicjować gdyż w słuchawce słychać tylko pi pi pi...

    0
  • #24
    Poziom 2  

    Mam wersję 0.3.7_OPENVPN_RADIUS_ANNEX_AB
    Pliki dsl.sh i ata.sh zastąpiłem tymi nowymi we wskazanym folderze, ale to nic nie dało. Chociaż teraz sygnału pi pi pi już nie ma

    0
  • #25
    Poziom 12  

    Witam,
    Udało mi się poprawnie skonfigurować tlenofon.
    Działają przychodzące i wychodzące.
    Firmware 0.3.7 i podmienione skrypty ata.sh i dsl.sh - wgrane spod windowsa programem WinSCP (freeware). Pod linuxem łatwiej - nie trzeba dodatkowych programów.

    Ustawienia:

    Voip Settings:
    Phone On
    Analog telephone adapter On - (poprzednio miałem na Off i działały tylko przychodzące)

    Subscriber: login z tlenofonu
    User name: login z tlenofonu
    Password: hasło z tlenofonu
    Registrar Address: sip.tlenofon.pl
    Registrar Port: 5060
    Proxy IP: 195.200.214.112
    Proxy Port: 5060
    Domain: sip.tlenofon.pl
    Voice Activity Detection (VAD): off
    Bandwidth Optimized Voice Compression: off
    Country: tutaj obojętnie - ma to wpływ jedynie na sygnał słyszany po podniesieniu słuchawki - do wyboru sygnały przerywane lub cisza - polecam Germany (przerywany - modulacja coś pomiędzy naszym zajętym a oczekiwaniem na podniesienie słuchawki :) )
    DSL wait: off

    Aparat telefoniczny podłączony od spodu przez złącze TAE - obojętnie pod który port. Telefon najlepiej tonowy ale jak przestawiłem na PULSE to też działa także pewno aparat na tarczę też się nada :)


    W skrócie to tyle. W razie problemów proszę pisać, pomogę w miarę możliwości.

    0
  • #26
    Poziom 12  

    Ja, ludzie, wymiękam z tym urządzeniem. Próbuję odpalić VOIP po LAN, bo jeszcze nie mam adsl no i za żadne chiuny ludowe mi to nie wychodzi, dodatkowym moim problemem jest to, że nie znam się praktycznie na sieciach (znajomy mi pomaga w konfiguracji, no ale przecież nie będę go gnębił od rana do wieczora). W pracy udało mi się doprowadzić do "Estabilished" ale w domu niestety miałem trochę inną konfigurację sieci i skończyło się hard resetem w500v, po przekonfigurowaniu sieci nie umiem ponownie odpalić VOIP. Raz mi się udało, ale po restarcie w500v dalej jest komunikat not connected :/

    Może jedynie dodam, że mam dość pogmatwaną sieć, bo obecnie bazuję na internecie bezprzewdowym tzw. osiedlowym. Na strychu mam router blackbox, który po kablu (LAN) jest połączony z d-linkiem (DI-524) wi-fi. To urządzenie rozsyła mi radiowo neta do laptopa, a poprzez LAN do PC oraz właśnie do w500v.

    0
  • #27
    Poziom 2  

    adamus120 napisał:
    Witam,
    Udało mi się poprawnie skonfigurować tlenofon.
    Działają przychodzące i wychodzące.
    Firmware 0.3.7 i podmienione skrypty ata.sh i dsl.sh - wgrane spod windowsa programem WinSCP (freeware). Pod linuxem łatwiej - nie trzeba dodatkowych programów.
    (...)
    Aparat telefoniczny podłączony od spodu przez złącze TAE - obojętnie pod który port. Telefon najlepiej tonowy ale jak przestawiłem na PULSE to też działa także pewno aparat na tarczę też się nada :)


    W skrócie to tyle. W razie problemów proszę pisać, pomogę w miarę możliwości.


    Gratulacje!

    We freeconet niestety dalej nie działa. Nie można zainicjować połączenia wychodzącego.
    Zauważyłem teraz (może wcześniej też tak było), że nie mogę odrzucić (rozłączyć) połączenia przychodzącego.
    Pole Proxy IP pozostawiam puste, bo nie wiem co tam wpisać.

    0
  • #28
    Poziom 12  

    Witam,
    Udało mi się we freeconecie uzyskać status "connection established".
    Przychodzące działają ale nie mogę sprawdzić wychodzących bo mam 0,00zł na koncie.
    Ustawienia dla freeconet:
    Voip Settings:
    Phone On
    Analog telephone adapter On

    Subscriber: freeconet
    User name: login
    Password: hasło
    Registrar Address: sip.freeconet.pl
    Registrar Port: 5060
    Proxy IP: 213.218.166.66 lub 213.218.166.65
    Proxy Port: 5060
    Domain: sip.freeconet.pl
    Voice Activity Detection (VAD): off
    Bandwidth Optimized Voice Compression: off
    Country: Germany
    DSL wait: off

    Jeżeli komuś się uda zainicjować wychodzące to proszę napisać.

    Jeszcze mała podpowiedź jak sprawdzić adres ip w windowsie:
    start>uruchom>cmd - w konsoli wpisujemy nslookup a następnie podajemy adres np sip.freeconet.pl lub www.onet.pl - w odpowiedzi otrzymujemy adres ip.

    Jeszcze druga podpowiedź dla posiadaczy sieci lan z routerem. Należy sprawdzić czy firewall nie blokuje portów. Dla tlenofonu będą to porty 5060 i 15000-20000.
    Do sprawdzenia czy porty są otwarte polecam program Simple Port Forwardind - jest w nim mały tester.

    0
  • #29
    Poziom 12  

    Wgrałem starszą wersją softu tj. BS-Image Version 0.3.3 i działa dobrze odbieranie jak i dzwonienie. Zarówno jak internet wchodzi z WAN/ADSL jak i LAN .Jednak ta wersja nie posiada Annexu A. Ja mam dialog więc mi to nie przeszkadza. Wcześniej robiłem próby na wersji BS-v0.3.7_bcm96348GWV_ANNEX_B.img z wgranymi poprawkami ata.sh i dsl.sh i niestety mogłem tylko odbierać . Przy wybieraniu numeru były tylko 3 sygnały(cos jak nie ma takiego numeru) i to wszystko. Te próby robiłem gdy net wchodził przez port Wan/ADSL.
    A czym różnią się się softy z OpenVPN+RADIUS oraz Telekom 1.37 Treiber i Targa 0.13 Treiber ?

    0
  • #30
    Poziom 12  

    Targa jest to trochę inne urządzenie. Z wyglądu różni się czarną obudową ale czy różni się czymś jeszcze to nie wiem.

    Jeszcze jedna wskazówka. Kombinując z ustawieniami należy mieć na uwadze fakt, że status "connection established" nie pojawia się od razu. Zauważyłem, że po restarcie należy czasem odczekać ze 3-4 minuty.

    0