logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

pamięć usb 16gb z fat 32, nie można odtworzyć filmów.

mardom 04 Gru 2009 15:21 5741 11
REKLAMA
  • #1 7344226
    mardom
    Poziom 2  
    Witam
    Mam problem z pamięcią USB 16 Gb z systemem plików fat 32. Po nagraniu kilku filmów okazało się ze odtwarza tylko 3 pierwsze nagrane czy to na komputerze czy na odtwarzaczu dvd. Formatowałem go już 2 razy ale to nic nie zmieniło - cała pamięć jest dostępna, tylko nie mogę odtworzyć kolejnych filmów.
    Liczę na Waszą pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7344278
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6450
    Pendrive markowy, kupiony w sklepie czy na aukcji (Allegro/eBay)? Pewnie podróba, która źle raportuje pojemność.
  • #3 7344283
    petroTM
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    System plików FAT32 jest systemem, który może przechować maksymalnie 2^32 bajtów informacji a więc 4 294 967 296 co daje w przybliżeniu 4GB. Na dobrą sprawę to system nawet nie powinien widzieć większego rozmiaru niż 4GB. Na facie nie uda Ci się upakować więcej. Możesz próbować systemy plików: windowsowy NTFS lub linuxowe extXX, gdzie X to nr wersji. Są jeszcze, ale skoro takich rzeczy nie wiesz, to wątpię żeby Ci były potrzebne. Niemniej link do opisu systemów plików: http://pl.wikipedia.org/wiki/System_plik%C3%B3w
  • REKLAMA
  • #4 7344302
    mardom
    Poziom 2  
    tak, pamięć kopiłem na eBayu. Czy da się coś z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #5 7344318
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Sprawdź najpierw czy na NTFS sie tak samo zachowuje. Jeśli tak to reklamuj, bo pewnie trafiła ci się podróbka.

Aha, i FAT32 może obsłużyć większą partycję niż 4GB...
    4GB może mieć pojedynczy plik na FAT32, nie więcej.
  • #6 7344351
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    petroTM napisał:
    System plików FAT32 jest systemem, który może przechować maksymalnie 2^32 bajtów informacji a więc 4 294 967 296 co daje w przybliżeniu 4GB. Na dobrą sprawę to system nawet nie powinien widzieć większego rozmiaru niż 4GB. Na facie nie uda Ci się upakować więcej. Możesz próbować systemy plików: windowsowy NTFS lub linuxowe extXX, gdzie X to nr wersji. Są jeszcze, ale skoro takich rzeczy nie wiesz, to wątpię żeby Ci były potrzebne. Niemniej link do opisu systemów plików: http://pl.wikipedia.org/wiki/System_plik%C3%B3w

petroTM - Wszystko co napisałeś na temat FAT32 to prawda, o ile tę "rozmiarówkę" odniesiesz do pojedynczego pliku, a nie pojemności partycji jako takiej i danych na niej.

PS. skorzystałem z podanego przez Ciebie linku i znalazłem w nim inny FAT32 - gdybyś do niego zajrzał, to byś w pułapkę własną nie wpadł.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #7 7344376
    mardom
    Poziom 2  
    już próbowałem zmieniać na NTFS, ale w połowie wystąpił błąd.
    Z reklamacją raczej dam sobie spokój bo z znaczek do Hong Kongu zapłacę więcej niż ten pen drive jest warty:-)
  • #8 7344764
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6450
    Poszukaj na forum, może znajdziesz narzędzia do edycji firmware, co pozwoli Ci na ustawienie rzeczywistej pojemności pamięci flash. Pen zapewne ma 1-2GB (może ma 16Gb = 2GB).
  • #9 7344812
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10429
    Na poczatek podaj dane z ChipGenius.
  • REKLAMA
  • #10 7359840
    petroTM
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Przepraszam. Rzeczywiście źle napisałem. Fakt 4GB to maksymalna wielkość jednego pliku.
  • #11 8111646
    adam998
    Poziom 25  
    Ocena: 187
    Witam
    Mam podobny problem pendrive 16GB kupiony na Allegro :-( nie mogę odtworzyć plików AVI na tym pendrivie na komputerze bez problemu odtwarza a po przegraniu na tego pendriva już nie. Sformatowałem go na Fat Fat32 exFat i to samo....natomiast nie mogę go sformatować na NTFS wyskakuje komunikat że system windows nie był w stanie dokończyć formatowania....
    Może ktoś coś poradzi na ten problem ?
    Pozdrawiam
  • #12 8113990
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Wskaż aukcję na której go kupiłeś, podaj jego nazwę, zrób dobre fotki z obu stron.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pamięcią USB 16 GB sformatowaną w systemie plików FAT32, która odtwarza jedynie trzy pierwsze filmy. Po wielokrotnym formatowaniu problem nie ustępuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że pamięć mogła być podróbką, co może wpływać na jej rzeczywistą pojemność. Zwracają uwagę, że FAT32 obsługuje pliki o maksymalnym rozmiarze 4 GB, a także proponują przetestowanie systemu NTFS. Użytkownik informuje, że napotkał błąd podczas próby formatowania na NTFS i rozważa reklamację, ale obawia się wysokich kosztów wysyłki. Wskazówki dotyczące narzędzi do edycji firmware oraz prośby o dane z programu ChipGenius również pojawiają się w dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA