logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie startuje, sygnał dźwiękowy jak karetka - co sprawdzić?

chalupka1980 05 Gru 2009 13:08 2048 17
REKLAMA
  • #1 7347717
    chalupka1980
    Poziom 15  
    Ocena: 58
    Komp przestał działać. Przy próbie uruchomienia brak żadnych zjawisk oprócz sygnału z głośniczka (pulsacyjnie, jak karetka). Nie wiem gdzie szukać przyczyny, co wymienić? Błagam na kolanach o wszelakie wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 7347746
    agiless
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Szkoda, że nie napisałeś nic o konfiguracji komputera. Wygląda to na uszkodzenie karty graficznej, może wysunęła się ze slotu lub nie jest podłączone do niej zasilanie jeśli jest taka potrzeba.
  • REKLAMA
  • #3 7347778
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Skoro możesz wysłuchać
    chalupka1980 napisał:
    sygnału z głośniczka (pulsacyjnie, jak karetka).
    to wydaje się, że zamiast pytać
    chalupka1980 napisał:
    Nie wiem gdzie szukać przyczyny, co wymienić?
    warto najpierw sięgnąć do podręcznika* i sprawdzić, w nim ,opisy sygnałów.

* Winieneś go dostać wraz z płytą główną, a nawet jeżeli nie to dość często jest umieszczony, w formie pliku *.pdf na płycie CD ze sterownikami do tej płyty. Jeżeli i to źródło zawiedzie to zawsze można spróbować pobrać manual z sieci - strona producenta modelu płyty głównej, którym dysponujesz będzie właściwym punktem wyjścia do takich poszukiwań.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #5 7347837
    chalupka1980
    Poziom 15  
    Kochani, dzięki za wskazówki. Akcesorium od płyty już dawno gdzieś się zutylizowało (płytę kupiłem w 2003 roku). Spróbuję według porady poszukać manuala.
    Takie pytanko dla mnie istotne -dlaczego podejrzewasz winę leżącą po stronie karty graficznej? To strzał, czy miałeś z tym do czynienia?

Celeron 1,7 GB
    Albatron PX845 Ev1
    GeForce2 MX 200 w/32mb
    -stare jak świat, ale działało
  • #6 7348076
    jajco72
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Witam, dla tej płyty Albatron PX845 Ev1 - bios AWARD-a a komunikat speakera - Powtarzający - błąd pamięci RAM
    Zmienny niski i wysoki - błąd procesora,Podczas pracy komputera – przegrzanie procesora...
    Pyt.1 Czy nie miałes przypadkiem przetaktowanego tego procesora?
    Pyt.2 Wentylator na procesorze sie kręci?
  • #7 7348175
    piter_praga
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wyjmij a następnie ponownie włóż baterię na płycie głównej (Reset Biosu) Możesz też wyjąć któryś z modułów pamięci RAM i sprawdzić czy komp wstanie.
  • REKLAMA
  • #8 7348211
    kodd
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Większość usterek dotycząca tych płyt w tym i takie z sygnałem syreny, rozwiązywana była poprzez wymianę napęczniałych kondensatorów elektrolityczny w ilości 7 sztuk znajdujących się obok ramki radiatora.
  • REKLAMA
  • #9 7348217
    elektrocave
    Poziom 2  
    Proponuje abyś wyciągnął procesor posmarował pastą. Przeczyścić pamięć RAM, a najlepiej gdybyś miał możliwość włożenia innej kości Ram żeby sobie sprawdzić czy działa.
  • #10 7348905
    chalupka1980
    Poziom 15  
    No więc tak: wymieniłem pastę na procku i zanim desperacko chwycę za lutownicę w sprawie kondensatorów mam jeszcze jedno pytanie.
    Sygnał karetki ustępuje po wyjęciu karty grafiki. Pojawia się wtedy jeden długi i dwa krótkie (oznacza to chyba błąd karty grafiki lub nieparzystość pamięci -według opisów w necie). Mam 3 kości pamięci:2x 128mb i jedna 256mb. Wyjmowałem po kolei poszczególne kości w celu zlokalizowania ewentualnie uszkodzonej i bez zmian. Podobno "karetkowy sygnał" oznacza przegrzanie któregoś z elementów, po usunięciu karty grafiki przestaje być aktualny. Czy może to oznaczać, że moja wiekowa karta padła i to jest powodem mojego problemu, czy to po prostu zbieg okoliczności?
  • #11 7349086
    kisiel_u
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Nie chcę cię zamartwiać ale ja to samo miałem z moją nowiuśką płytą GA-EP31-DS3L. Po około 2 tygodniach pracy komputer mi się zepsuł. Gdy wciskałem POWER chodziły tylko wentyle. Chciałem "naprawić" komputer prostym zabiegiem RESET lecz to tylko pogorszyło sprawę - komp ani mru mru. Całe szczęście, że jakiś człowiek na Ziemi wymyślił gwarancję. Po prostu wymieniono mi płytę na nowiutka w dodatku to był model GA-EP35-DS3. Wytłumaczeniem usterki kompa było padnięcie sekcji zasilania CPU. Sprawdź koło proca czy czegoś nie masz popalonego.

EDIT: Po wyjęciu karty graficznej przestaje Ci pikać bo bez karty wogóle komp nie pójdzie :D Popsuty komp czy nie BIOS nie przepuści braku VGA

EDIT2: Poczytałem troszku na "guglach" i się dowiedziałem, ze te piski mogą oznaczać padniętą pamięć RAM. Wkładaj kości po kolei - najpierw wyjmij wszystkie kości...no w sensie zostaw jedną i odpal kompa. Jak nie pójdzie to wymień na inną a jak pójdzie to komp off i dołóż kość itd. możliwe, ze też będzie slot pamięci padnięty.
  • #12 7349172
    drivdriv
    Poziom 10  
    A może wirus? Kiedyś miałem podobny problem.
  • #13 7349193
    kisiel_u
    Poziom 10  
    Nie wiem jakiego wirusa musiałby mieć :/ Ataki wirusów na pamięć CMOS występują bardzo rzadko...przynajmniej w Polsce :)
  • #14 7349253
    chalupka1980
    Poziom 15  
    Kości pamięci już sprawdzałem , jak napisałem wyżej. Nadal nie wiem co robić. Kupić nową płytę, jak nie ruszy, to kupić nową pamięć, a potem nową grafikę, a może procesor, być może wina tkwi w zasilaczu??????? Co robić -poddać się?
    Koledzy, dziękuję za pomoc, ale prawda jest taka, ze każdy z Was "gdyba" o czym innym, a ja jestem w punkcie zero.
  • #15 7349524
    kisiel_u
    Poziom 10  
    Nie doczytałem lub nie napisałeś jakiego masz rodzaju pamięci ale jeżeli DDR to 128 Mb skołujesz za 2 złote i możesz sprawdzić lecz to niemożliwe żeby wszystkie pamięci padły naraz...chyba, że podkręcałęś ostro proca bez żadnej wiedzy o ujemnych skutkach tej operacji :). Moim zdaniem jednak jest to wina płyty, wyjmij ja i obadaj ja wzrokiem po "każdym" elemenciku. Wcześniej pisałem, że sekcja zasilania CPU mogła paść - obejrzyj elementy wokół podstawki procka. Sekcja zasilania znajduje się tam gdzie jest szereg kondensatorów :) na pewno zauważysz. Jak niczego nie zauważysz i nic co powyżej napisałem (oraz inni użytkownicy z całym szacunkiem :) ) nie pomoże to na pewno znajdzie się jakiś kolega, który użyczy Ci części :D
  • #16 7350174
    agiless
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    chalupka1980 napisał:

Koledzy, dziękuję za pomoc, ale prawda jest taka, ze każdy z Was "gdyba" o czym innym, a ja jestem w punkcie zero.

Czy myślałeś, że naprawimy Ci komputer przez Elektrodę? Dajemy Ci wskazówki, którymi powinieneś się kierować, jeśli nie za bardzo znasz się na temacie. Tak, to prawda, że "gdybamy". W takich przypadkach należałoby mieć komplet podzespołów i sprawdzać jeden za drugim żeby wyeliminować uszkodzoną część, wiadomo, że nie każdy tym dysponuje. Sprawdzaj wszystko tak jak radzą Ci koledzy, o wynikach informuj, a być może będzie efekt.
  • #17 7351433
    smelektrofo
    Poziom 12  
    Zmienny niski i wysoki - błąd procesora.
    Aby diagnożować płytę trzeba posiadać co najmniej 3 rzeczy sprawne sprewdzone na innym sprzęcie
    procek,zasilacz,pamięć+manual ftp://ftp.albatron.com.tw/FAE/Manual/Mainboard/PX845_Series/PX845EV1_Series/PX845EV1s_EG100.pdf

Jak nie wiemy co wysiadło to postępuje się w nast. sposób.:
    Wypinamy wszystko tzn. dyski,cd/dvd,itd.Wyjmujemy też na chwile baterie w celu wykasowania ustawień.Przy okażji ocena wizualna
    płyty stan kondensatorów ew. przebarwienia na płycie..etc.

Zostaje goła płyta z proc.
    Scenariusz 1....odpalamy jeśli syrena-żle .Wyłączamy zmieniamy proc.Odpalamy jeśli syrena wyłaczamy zamieniamy zasilacz
    jesli nadal syrena płyta udupiona.
    Scenariusz 2....odpalamy jeśli jeśli jeden długi dopomina się pamięci - wył. dajemy 1 kośc.Jeśli 1 długi 2 krótkie
    dopomina się grafy.Wył wkładamy kar.graf.Odpalamy .Jeśli 1 długi 2 krótkie udupiona grafika.Wymieniamy na inną.
    do testów wystarczy byle jaka agp alpo pci.
    Ogólnie chodzi o to aby uruchomić płytę z minimalną ilością komponentów.Prz odpalaniu słuchamy i obserwujemy postęp testów biosa,
    diody na klawiaturze,wentylatory

BIOS Award i Phoenix Award
    1 długi - błąd pamięci
    1 krótki - poprawny start
    1długi, 2 krótki - błąd k. graficznej
    1długi, 2 krótki - błąd parzystości RAM
    Zmienny niski i wysoki - błąd procesora
    Powtarzający się dźwięk - błąd pamięci RAM
    1 długi, 3 krótkie - błąd pamięci k. graficznej
    Podczas pracy na komputerze - przegrzanie procesora
  • #18 7351819
    chalupka1980
    Poziom 15  
    No tak kochani, gdybym miał dostęp do zamiennych części komputera, to nawet nie zawracałbym nikomu gitary na forum -jestem laikiem w tym temacie, ale rozum mam. Pomyślałem, że przy moich objawach precyzyjną diagnozę można postawić bez żadnego problemu. Myślałem również, że taki przypadek jest powszechnie znany.
    Rzeczywiście, nie jesteście w stanie naprawić mi komputera przez forum, w każdym razie dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer przestał działać, a przy próbie uruchomienia wydaje sygnał dźwiękowy przypominający karetki. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w uszkodzeniu karty graficznej, pamięci RAM lub procesora. Zaleca się sprawdzenie manuala płyty głównej, reset BIOS-u poprzez wyjęcie baterii, a także wizualną inspekcję kondensatorów na płycie. W przypadku sygnałów dźwiękowych, powtarzający się sygnał może wskazywać na błąd pamięci RAM, a zmienny niski i wysoki na błąd procesora. Użytkownik wymienił pastę termoprzewodzącą na procesorze, a po wyjęciu karty graficznej sygnał ustępuje, co sugeruje problem z grafiką. Wskazówki obejmują również testowanie pamięci RAM oraz sprawdzenie zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA