Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen BX 1.6 (BDZ) jak wykonać pełną diagnostykę silnika?

mackbeth 05 Dec 2009 19:21 1779 3
NDN
    mackbeth
    Level 12  
    Witam:)
    Mam ostatnio problemy z silnikiem, pali mi jak smok:)
    Chciałby dokładnie zdiagnozować parametry pracy silnika i działanie czujników. Zrobiłem już kody migowe, i wyskoczyły błędy 13 i 22. rezystancję czujnika temperatury sprawdzałem i jest ok. Sprawdzałem też rezystancję tego regulatora biegu jałowego (gdzieś znalazłem że ma być 9ohm).
    chciałbym teraz sprawdzić, czy nie mam może uszkodzonych przewodów idących do złącza w komputerze, dlatego poszukuję opisu złącza komputera (silnik BDZ, wtrysk Magneti Marelli G5).
    Interesuje mnie też sprawa diagnostyki i podglądu parametrów silnika... Znalazłem programik AutoDiag i opis złącza K-Line

Interfejs do programu AutoDiag

Jeśli ktoś jest zorientowany w temacie, proszę o zamieszczenie tu na forum jakiegoś opisu co i jak zrobić, żeby tym programem (albo ewentualnie namiary na inne oprogramowanie) móc ładnie sprawdzić co jest nie tak:)

Aha i takie pytanko: gdzie można kupić tego scalaka MC 33199D??

Z góry dzięki za wszelką pomoc.
    Pozdrawiam
  • NDN
    Anonymous
    Anonymous  
  • NDN
    mackbeth
    Level 12  
    Krótko mówiąc program autodiag i interfejs nie powie mi nic więcej poza kodami błędów, które można odczytać za pomocą kabelka i lampki na desce???
    Hmm...
    Aha. No dobra, to będę coś myślał.
    Ale mimo to poszukuje opis złącza do komputera, żeby wykluczyć usterki przewodów od czujników.
    Dzięki za szybką odpowiedź
    Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous