Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zawartość pendriva znika podczas czynnego użytkowania

05 Gru 2009 22:02 3273 10
  • Poziom 9  
    Witam.

    Mam taki problem. Po włożeniu pendrive-a do slotu usb jest odczytywany. Zawartość można przeglądać. Przegrać lub nagrać dowolny plik do 10mb też. Ale jeśli plik jest większy lub jest ich więcej to w każdą ze stron tzn przy kopiowaniu na pc i na pendrive dochodzi do błędu. I znika cała zawartość pendrivea i już nic się nie da zrobić do momentu ponownego włożenia pena do kompa.

    Pendrive kingston obojętne czy 4gb czy 64gb. Na innych pendriveach nie występuje ten problem. Na innych kompach ten 4gb też ma problem - ten 64gb nie wiem jeszcze.

    Inne urządzenia usb działają poprawnie choć część nie chce działać w slotach na płycie.

    Nie wiem czy to sterowniki albo jakiś limit dla poszczególnych pendrive ale to jakaś bzdura.

    Szukałem na necie i niestety jest wiele tego typu problemów ale nie rozwiązanych.

    I tu moje pytanie bo buszę przegrać zawartość z tego 64gb i kopiuje mi sie po 10 fot i pada. Masakra. Czy jest coś co powstrzyma kompa przed odłączeniem zawartości pendriva na cały czas jego przebywania w porcie usb.

    Płyta główna gigabyte ga ma 7700 ds3

    Z góry dziękuję
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    KatanB napisał:
    Inne urządzenia usb działają poprawnie choć część nie chce działać w slotach na płycie.

    Nie rozumiem tego zdania.
    Czy te pendrive'y kiedykolwiek działały poprawnie?
  • Poziom 9  
    Popierniczyłem w tym zdaniu.

    Pendrive-y zawsze działają. Tylko te kingstony. Co do urządzeń typu kamera trackball klawiatura usb. - działają poprawnie.

    Jak zmieniłem na obecną płytę to jakieś 3 miechy było ok. Potem doszło do jakiegoś zdarzenia - nie wiem może jakieś stery - i teraz znika zawartość. Mogę tylko kilka małych plików przenieść na dysk i znika reszta. masakra
  • Poziom 39  
    Jeszcze raz od początku.
    Czy te dwa pendrive działały kiedykolwiek dobrze ?
    Czy próbowałeś coś nagrać i zabezpieczyć przed zapisem i sprawdzić potem czy te dane są nadal ?
    Czy patrzyłeś czy nie ma ukrytych plików typu: autorun.inf , .com, lub kosza na pendrive -ach ?
    Gdzie je kupiłeś w sklepie czy na aukcji ?
  • Poziom 9  
    Tak oba pendrive-y działały dobrze.
    Nie nie próbowałem.
    Patrzyłem. Na 4gb nie ma a na 64 jest ale go nie widać nawet jak włączę zawartość ukrytych plików.
    Oba kupione w sklepie. 4 internetowy a 64 fizycznie w sklepie.
  • Poziom 9  
    Sprawdziłem ten 64GB na innym kompie. iiiii. Działa bez problemu.

    Czyli winę za znikającą zawartość pendrive-a ponosi mój komp. A zapewne płyta główna na której jest kontroler usb.

    Czy to możliwe że nie trzyma napięcia albo jest konflikt sterowników jeśli niewpełni sprawnie obsługuje magistralę usb. Nie w pełni bowiem urządzenia usb (kamera, klawir, trackball) działają a masowa pamięć magazynująca ma kłopoty (bo zawartość po kilku sekundach znika)
  • Poziom 25  
    Może masz za słaby zasilacz, a porty USB są zasilane z napięcia +5VSB i przy podłączeniu innych urządzeń napięcie spada tak znacznie, że pendraki głupieją. Podłącz pendraka przy odpiętych pozostałych urządzeniach USB.
  • Poziom 9  
    Odpiąłem wszystkie urządzenia USB. Samym klawirem operowałem. Niestety efekt ten sam. Co ciekawe jak się zawiesza podczas kopiowania to dioda na pendrive szaleje - znaczy się mruga jakby pracował ale wywala błąd.

    Jak zmieniałem podzespoły jakieś pół roku temu to pytano mnie o zasilacz. Mam xilence 480W. Powiedzieli że będzie na styk. I ten 4gb hulał dobrze do pewnego czasu a ten 64bg pen od kiedy go mam, ma ten sam objaw. Może trochę spadła wydajność zasilacza i to jest rzeczywiście powód. Ale zastanawiające jest to, że na laptopie oba peny - 4 i 64 - dobrze działają.

    Kupiłem zasilacz 550W bo mówię sobie spróbuję! Ale czekam jeszcze na przejściówkę na zasilanie pci-e bo to stary model ale nie używany - Solotech TP-550W. W poniedziałek się okaże.

    Myślałem że to może jakieś sterowniki jednak ale ta płyta nie ma u producenta do pobrania jest tylko chipset ale żadnej wzmianki o usb. Grzebałem trochę i taki przedziwny programik ściągnąłem - w trialu - każą sobie płacić ale wyszukało że mam 15% sterów out of date. I w szczegółach znalazłem info, że to intela stery do "Standardowy kontroler OpenHCD hosta USB" w wersji takiej a śmakiej. Spróbuję je dostać i załadować może to ten problem?
  • Poziom 9  
    Ten sam problem. Właśnie przeinstalowałem od nowa system bo tak się działo i nic to nie pomogło. Wykrywa pendrajwa ale nie pokazuje zawartoścci. Klawiatura, internet działa pod usb, pendrajw tez dobry bo sprawdzalem na drugim kompie. Proszę o pomoc.
  • Poziom 9  
    I tak już będzie. Nie udało mi się rozwiązać tego problemu.

    Na laptopach działa.
    Mam płytę Gigabyte.
    Może jakiś konflikt ma ta pamięć z jakąś kością na płycie? Nie wiem.
    Normalnie magia. Dekoder też ma kłopoty z odczytem tej pamięci.

    Po chwili użytkowania zawartość znika. Tylko małe pliki.

    Jaki masz pendrive? Jeszcze nie sprawdzałem na a ze sterownikami nie doszedłem - może wam się uda jakieś stery do gigabyte do kontrolera hosta.
  • Poziom 11  
    No to chłopaki dołączam się, jak kopiuję pliki duże na mój pen (Kingston DataTraveler 4GB) to pen znika i jest monit, że system nie może skopiować pliku. Po wyjęciu i włożeniu to samo. A wszystko przez nowy sprzęt tj. Płyta MSI 790GX a zasilacz OCZ 700W i zaczynam mieć podejrzenie, że ATI coś skopało bo kolega widzę, że ma mobo z chipsetem 770. Problem zauważyłem kilka miesięcy po zmianie sprzętu i nie wiem czy od początku był taki problem - teraz dopiero zauważyłem bo przyszło mi kopiować większe pliki. Pokombinuję trochę no chyba, że ktoś ten problem już rozwiązał? Pozdrawiam